nedjelja, rujna 25, 2011

Prva soba sa pogledom na more – Istra

Gdje sam bila cijelo vrijeme? Kako se vratiti?


Moj posljednji post je od 28. svibnja. Četiri mjeseca! Zar je već toliko prošlo? Auuuu....
Pa gdje sam bila i šta sam radila? Ništa spektakularno (na žalost). Šta me je spriječilo da se javljam i pišem?

Prvo je posao, koji mi ispunjava ne samo cijeli radni dan (što je uredu), već uzima i dobra dva sata više (što nije uredu, jer se osjećam da sam ja ona jedna koja radi za ono dvoje koji primaju plaću, a samo dolaze na posao).

Drugo je moja nova igračka (i preokupacija). Poput kakve tinejdžerke totalno sam se vezala za iPad. Ne samo da sam se vezala za elektroničke knjige kojih imam tridesetak i prekrasne aplikacije National Geographica (50 Places of Lifetime), Beautiful Planet, World Window, LIFE Wonders of the World, , već i avanturističke igrice koje su poskidale Zara i Hanah. Naravno tu su i kulinarske aplikacije (nisu loše, ali su mi naši blogovi draži).



Sada se treba vratiti. Nastavit ću tamo gdje sam vas ostavila, nastavit ću priču o našem Soliteru. Nakon što sam prošla kroz kuhinje četiri bratska naroda i dobre komšije (susjeda), evo me na petom katu.

Susjed s petoga kata ima pogled od gore,
jedan prozor na zapad, drugi prozor na more.
Da se ne bi opekel, nikad niš bu rekel, to je najbolje...


Pozivam vas da sa mnom otkrijete čari istarske kuhinje.

Priznajem da je mnogo stvari koje me sprječavaju da napišem prisan post o istarskoj kuhinji. Zbog toga vas molim da mi ne zamjerite na eventualnoj bezličnosti današnjeg pisanja.

Moj jedini dodir sa Istrom je posjeta Opatiji, Puli i Poreču pradavne 1988. godine. Teško da sam tada očarana "pravim" talijanskim pizzama atnkog tijesta i bogatog nadjeva, i na vrlo ograničenom budžetu mogla probati nešto od autentičnih istarskih delicija. A iskreno teško bi neka djevojka od šesnaest izabrala tartufe umjesto pizze.

Sa svakodnevnim životom, bilo suvremenim ili iz povijesti, u Dalmaciji, Zagorju, Slavoniji, Podravini ili Zagrebu imala sam se prilike upoznati kroz literaturu, kroz filmove, legendarne TV serije. A Istra??? Jedino što mi pada na pamet je Vježbanje života. Imate li vi neku ideju, preporuku?

Očekujući vaše komentare i preporuke, vratit ću se kuhinji i predstavljanju recepata koje sam odabrala.

U istarskoj kuhinji osjetimo utjecaje naroda koji su tu prolazili i obitavali. Prepoznajemo u njoj venecijanske, germanske i slavenske utjecaje, koji se susreću i spajaju na ovom zelenom poluotoku tvoreći jedinstvo koje nas ne može ostaviti ravnodušnim.

Mada je istarska kuhinja i mediteranska i kontinentalna, ja sam se odlučila za "plavu" kuhinju (uglavnom).

Pljukanci sa pršutom i rikulom



Istinski uživam u finim stvarima. Jedna od njih je i pršut. Komad sira iz mijeha, dvije šnitice livanjskog ili paškog sira, tri poput papira tanko rezane šnite pršuta i to je za mene bogovska večera. Sušen na buri istarski i dalmatinski pršut delicije su kojima se susjed sa petog kata s pravom ponosi.

Poznato je da sam veliki poklonik tjestenina svih oblika, a posebno domaće. Fuži, pljukanci , pasutice, ravijoli neki su od oblika karakterističnih za Istru. Jedu se uz dodatak umaka, gulaša ili tek samo posute sirom.

Bilo da je pršut istarski, dalmatinski ili hercegovački, običavam ga jesti kao hladno predjelo i tek rijetko on završi sa jajima ili tjesteninom. Ovaj put ne žalim što sam isprobala recept koji vam preporučujem.

Sastojci:


Za pljukance (za 400 g tjestenine):


* 220 g brašna
* 1 jaje
* 125 ml vode
* ½ žličice soli

Za umak:


* 150 finog istarskog pršuta
* 100 g rukole
* 125 ml vrhnja za kuhanje
* ribani sir za posip

Priprema:


1.Od brašna, jajeta, vode i soli zamjesiti tijesto. Pokriti krpom i ostaviti da stoji oko pola sata.
2.Podijeliti tijesto na dva dijela i od svakog napraviti tanki valjak. Rezati komadiće dužine oko dva cm, i svaki istanjiti na krajevima tako da izgleda vretenasto.
3.Kuhati tjesteninu 15 minuta u većoj količini blago posoljene vode, a potom ocijediti.
4.U međuvremenu dok se tjestenina kuha spremiti umak. Pršut nasjeckati na tanke rezance i propeći na suho da se uhvati korica. Dodati opranu, natrganu rukolu i vrhnje i pustiti da zavri.
5.U pripremljen umak dodati ocijeđenu tjesteninu i umiješati.
6.Servirati toplo, po želji posuto ribanim sirom.


Fuži sa tartufima



Slaba sam na hranu intenzivnog mirisa. Sirevi koji drugima smrde meni mirišu i najradije upravo takve jedem (nije da ne volim Ementaler, ali su mi draži prezrela Gouda, trogodišnji Parmigiano, paški ili "buđavci"). Slična je stvar sa tartufima. Kada otvorim teglicu duboko udahnem, mmmmm... A tartuf je kralj istarske gastronomije, s pravom.

Nudim vam recept sa tartufima koji će svima biti pristupačan i prihvatljiv. Probajte tartufe dodati fužima, tradicionalnoj istarskoj tjestenini.

Sastojci:


Za tjesteninu:


* 250 g brašna
* 100 ml vode
* 1 jaje
* sol

Dodatno:


* 60 g sjeckanog crnog tartufa
* malo ulja u kojem su konzervirani tartufi (ili ulja sa okusom tartufa)

Priprema:


1.Od brašna, jajeta, vode i soli zamjesiti nešto tvrđe tijesto i ostaviti da stoji pola sata.
2.Razvaljati tanko i rezati kvadratiće. Kvadratiće sastaviti na krajevima i nizati na pletaću iglu. Ostaviti još pola sata ili duže da se malo posuši.
3.Kuhati u većoj količini posoljene vode do 8 minuta, a zatim ocijediti.
4.Podijeliti u četiri porcije, dodati sjeckane tartufe i malo ulja.


Šta mogu kad ovako fino miriše. Probajte vi napraviti dobru fotku ovako mirisnog jela...


Fritura od gavuna, lignji i kozica na rikuli





Pogledat ćemo sada na plavu stranu. "Frigano more" primjer je primorskog fast fooda. Šta još reći, ostaje vam da isprobate.

Sastojci:


* 400 g rukole
* 20 ml maslinova ulja
* 400 g gavuna
* 300 g kozica
* 300 g očišćenih malih lignjica
* brašno
* ulje za prženje

Priprema:


1.Rukolu oprati ocijediti i popržiti na maslinovu ulju.
2.Ribice, kozice i lignjice narezane na kolutiće uvaljati u brašno i naglo popržiti na dobro zagrijanom ulju. Ocijediti od viška masnoće i servirati na rukoli.


Labinski slatki krafi



Sigurno će vas zbuniti naziv. Na slici je očito tjestenina, nisu krafni. Ali i nije riječ o krafnama, već o krafima, slatkim ravijolima.

Ovi su krafi izazvali pravo oduševljenje kod mojih, pa vam ih mogu preporučiti. Od same pomisli na raskošnu aromu nadjeva proradi mi apetit. Ah, ja tako VOLIM tjesteninu. Ispostavlja se i slatku...

Sastojci:


Za tijesto:


* 300 g brašna
* 2 jaja
* soli na vrh noža
* vode po potrebi

Za nadjev:


* 350 g skute
* 4 jaja
* 125 g šećera
* srž iz pola mahune vanilije (dodati u šećer u prahu)
* 20 g mljevenog šećera
* 50 g rastopljenog maslaca
* 100 g suhog grožđa
* korica 1 limuna
* malo mljevenog muškatnog oraščića
* 2 žlice ruma
* ribani sir za posipanje

Priprema:


1.Prosijati brašno i napraviti udubinu u sredini. Dodati sol, jaja i vode koliko je potrebno da se dobije glatko i ne pretvrdo tijesto. Ostaviti da stoji oko pola sata.
2.Pomiješati sir sa jajima, šećerom i šećerom u prahu u koji se prethodno doda srž iz mahune vanilije u glatku smjesu. Dodati suho grožđe prethodno namočeno u rumu, limunovu koricu, muškatni oraščić i na kraju rastopljeni maslac i sve dobro umiješati.
3.Tanko razvaljati tijesto. Šoljicom za crnu kafu vaditi okrugle oblike. Na polovinu oblika dodati nadjev i poklopiti praznim oblikom. Stisnuti na krajevima kako nadjev ne bi iscurio za vrijeme kuhanja.
4.Kuhati u slanoj vodi desetak minuta. Ocijediti i složiti na platnenu krpu da se posuše.
5.Gotove posuti ribanim sirom.


Istra je čuvena i po vinima i uz ova jela možete odabrati neko od vina. Prijatno!

23 komentara:

Dilajla kaže...

Drago mi de si opet s nama a ja opet uživam u Istri koja je blizu mene i volim njenu pravu istarsku juhu,meso boškarina i prave istarske raviole.
A volim i tvoje priče.

Tamara kaže...

neka si ti nama natrag, ovo je pravi raj što si nam pripremila, fantastično!

Dzoli kaže...

Dobro nam dosla.Ma tu smo mi a svakome po nekad treba pauza:)
Bas si nas pocastila s aovim divnim receptima:)Hvala;)

Nada kaže...

Dobro došla natrag Selma. Uživala sam čitajući i gledajući u sve ove tvoje, ali Istarske delicije! Svaka čast!

Nale kaže...

Jako mi je drago da ponovo pises:) Bravo, obradovala sam se iskreno.
Sto se tice istarske kuhinje, o njoj vrlo malo znam i zato je svaka rec koju si nam uputila za mene bila otkrovenje. Ali, pogled u tanjir jos vise mi je pase:) Nema sta ne bih probala od ponudjenog:) Pozdrav

What's for dessert? kaže...

Iako su svi recepti krasni, mene je oduševio šećer na kraju!

Biberlee kaže...

Selma, drago mi je da si opet tu! Razumijem ovisnost o iPadu, čovjek ne može da vjeruje da je tako lako zamijenio papirne knjige sa elektroničkim!
Mnogo mi se sviđaju recepti, volim tjesteninu!

Tadeja kaže...
Autor je uklonio komentar.
Tadeja kaže...

E, ovo se zove povratak! Vidiš da znaš! A bogami znaš i skuhati i pofotkati, moja internetska prijateljice! :)
Drago mi je da smo se opet vidjele! :)
Umalo zaboravih, ali Timna bi ti koliko god voli pizzu, odabrala prije tartufe! :)

Branka - byB kaže...

Razveselila si me svojim povratkom i novim postom ! Istarsku kuhinju si super obradila i divna jela pripremila, ovaj put ne izabirem, jednostavno bih sve ! :)

Catherine kaže...

Nisam citala tvoj blog ranije, ali vremenom cu se ukljuciti, kada polagano prelistam recepte i price. Ali ovo sto sam do sada procitala, zvuci mi zanimljivio. Divan post, i dobar izbor jela. Moram da ti kazem, odmah sam primetila, kako si ih servirala, i iskreno, kada sam presla prvi put tekst pogledom, mislila sam da si to jela iz nekih Istarskih restorana. Ali nisu, tako da svaka ti cast kako si lepo servirala. Tartufe sam probala, jao i meni se to bas ne svidja, a ne da su zdravi, nego ne znam! Poslednja poslastica deluje bas zanimljivo, volim takodje slatka testa, pa samo kad ti kazem, da sam kao mala jela nakon rucka tanjir sa spagetama umuljanim u dzem. Ljudi oko mene su se krstili, a ja uzivala. Tako da jela bih ja sve te slatke testenine ponovo :)

Dunja kaže...

O Selma draga, baš si nas razmazila ovim prekrasnim i opširnim postovima. Ovo o Istri je baš izazovno, nema što ne volimo iz te kuhinje, moj pkj. suprug bio je Istrian i sve tajne njihove kuhinje morala sam upoznat, Ma nisam morala, nego sam htjela. Emil je jako violio i našu kontinentalnu kuhinju i bosansku i ne znam koju sve ne. Bio je jednostavno gurman, veliki ljubitelj dobrog zalogaja.

kranjica kaže...

Dobro došla nazad. Baš si napisala lijepi post o istarskoj kuhinji.

Nataša kaže...

Izmamila si mi osmijeh na lice kada sam vidjela novi post :)
I tri put Ura za nastavak gastro priče iz tvog nebodera! Svaku sam priču sa guštom pratila :)

Dok nisam zavirila u virtuelni svijet, nisam imala priliku pojesti nešto "istarsko". A, i od kud bi? :)
Prošle godine sam bila u Zagrebu poslom, a odsjela kod Ktine, sa Coolinarike. Ktina kuha fenomenalno i jedne mi je prilike spremila fuže i junetinu. Uhh divota.
A one pljukance, eee od kad se ja spremam da ih napravim i sve preče i evo, još nisu došli na red. Al, hajd, tješim se da ima vremena još. Ili nema? Koliko divnih stvari za nakuhavanje, trebat će mi tri života da skuham sve sa moje to-do liste :)
A što se tiče Istre, e namjeravali smo da možda sljedeće ljeto odemo u neki kamp. Samo ja, puž i psi. Djeca porastoše, pa nas otkantaše. :(

Nina kaže...

lijepo te je ponovo čitati
jako lijepo si predstavila sva jela
ja sam prije 9 godina nekoliko mjeseci živjela u Istri, međutim u ono vrijeme mi kuhinja nije bila toliko interesantna i iako sam probala dosta jela malo toga sam naknadno isprobala, fuži su mi posebno dragi i njih rado pravim

Miki kaže...

Bas mi je drago da si se vratila... Vec dugo citam tvoj blog, a neke recepte od pre sam i probala!
Sve ovo sto si sada spremila je odlicno!!!

mignonne kaže...

Dobro nam dosla i lepo je ponovo citati tvoje postove, nekako su nam falili da znas.;)) Meni primorska kuhinja nije toliko bliska, pa mi je uvek zanimljivo procitati takve receptice i saznati nesto novo... saljem ti veliki pozdrav!;)))

Κάθαρσις kaže...

Glavno da si ti opet tu, u našem blogeraju! Što se Istre tiče, ima daleko bolju i finiju kuhinju od Dalmatinske, ali u Hrvatskoj ionako postoje samo tri regije: Zagreb, Dalmacija i Slavonija. Tim redom. Svi mi ostali kao da i nismo tu, spominjemo se ako se dogodi kakvo ubojstvo, požar, poplava i slično. Jako si dobro odabrala jela. Što se mene tiče, s obzirom da obožavam tartufe, zna se što bih odmah pojela. Uglavnom, istarska kuhinja je samozatajna kao i Istrijani. Ali odlična.

Monika kaže...

drago mi je da si opet tu i da pišeš i kuhaš. falila si :) istarske kuhinje se baš nisam imala prili naisprobavati koliko bih htjela, ali bit će valjda i za to prilike. prvi recept mi se posebno sviđa.

vera kaže...

Draga Selma, pa ti si nam se vratila. Nisam se nikada interesovala z akuhinju Istre, a vidim da sam pogresila..:)Ove slatke Krafle možda već danas probam.

cosmo2503 kaže...

@ Hvala Dilajla. Rado bih posjetila Istru. Malo mi je daleko, ali ću planirati jedno putovanje sa obitelji u italiju, pa onda bi ostali i par dana u Istri. Kuhinja me oduševila raznovrsnošću.
@ Tamara, upravo sam sa užitkom pročitala tvoj putopis kroz Istru. Fantastične fotke i opisi. Oni njoki, mmmmm...to bi rado vidjela na svom stolu.
@ Džoli, hvala ti. Drago mi je da ti se post dopao.
@ Pozdrav, draga Nado. Ovo je moja skromna interpretacija istarskih jela. Nadam se da je slično originalu.
@ Nale, hvala. Istra je prekrasna regija, a kuhinja je vrhunska, sve ono što ja volim - tjestenina, riba, meso, sirevi, maslinova ulja...
@ Tamara, tako je to kada voliš slatko. Hvala ti :-)
@Lana, nevjerovatno koliko se i odrastao čovjek može zaraziti nekim aplikacijama za iPad. A na elektroničke knjige sam totalno pala. Svega par sekundi od kupovine eto meni knjige. Mislim i da je praktično imati dosta knjiga na uređaju, tako su ti dostupne, a ne zauzimaju prostor. Naravno, kada se radi o lijepim izdanjima, tvrdih korica sa kvalitetnim islustracijama to se ne može zamijeniti. Mislim da će naša djeca svoje biblioteke čuvati na elektroničkim uređajima...I ja volim tjestenine i mogla bi ih jesti svaki dan.

cosmo2503 kaže...

@ Tadeja, hvala na svemu. Ne čudi me što bi Timna, premda još djevojčica odabrala tartufe, tvoje je dijete imalo od koga naučiti. Moja mama nije nešto pretjerano kreativna, pa su mi cijeli život razne dolme bile glavno i najdraže jelo. Tartufe sam probala sa tridesetak i ah...zavoljela taj miris i okus.
@ Brankić, hvala ti.
@ Katarina, hvala ti. Drago mi je da si primijetila moj blog i drago mi je da si pročitala post. Također, imaš prekrasan blog. Spajaš u njemu sve što i sama volim. Obožavam putopise, a fotke su ti mrak!
@ Dunja draga, hvala ti od srca. Ti i tvoj pok. suprug ste bili krasan par i imali ste krasan ispunjen život. I najljepše što vam je ostalo, pored tih uspomena sa putovanaj, svih iskustava koje ste doživjeli, su vaša djeca i unučica. Zaista ste znali uživati.
@ Kranjica, hvala.
@ Nataša, draga baš mi je drago da si se oglasila komentarom. Zar vas je već i mali "otpilio"? Djeca prebrzo rastu. Opet, blago tebi što si tako mlada, a već imaš veliku djecu i vas dvoje sada možete uživati k'o mladenci. Ako se odlučite za avanturu po Istri, očekujem report.
BTW- i za moju "to do" listu jela koja bi trebala napraviti bi mi trebala tri života. trudim se isprobavati nove stvari, a onda se opet vratim u rutinu - tjestenina sa mesom, tjestenina sa povrćem, tjestenina sa ribanim sirom ili neka riža.

cosmo2503 kaže...

@ Miki, hvala ti što si se javila.
@ Lana, hvala ti. Tvoj blog uvijek rado čitam. One šoljice su nešto predivno. Ah, ti i tvoji slatkiši i tijesta...inače, namjera mog bloga je takva da istražim i otkrijem neka kulinarska blaga, pa ako u tome barem djelimično uspijem onda sve ima svrhu i drago mi je.
@ Katarzis, nas bi se dvije u mnogo čemu složile. Volim tvoje britke zapise i komentare svakodnevnice. U hrvatskoj su sve regije zapostavljene na račun Zagreba, vjerujem da bi to pomislili i Slavonci i Dalmatinci. Ko se još brine o Lici??? Istra je dakako, uz grad Zagreb, najbogatija i ne znam da li se tamo osjeća zapostavljenost od strane centralne vlasti. Kuhinja, ono što sam upoznala preko TV, časopisa ili knjiga im je fantastična. Imala sam priliku kušati vina i ulja, odlična su (posebno ulje). A tartufe, obožavam Meni je taj miris tako opojan, a okus čaroban.
@ Monika, drago mi je da si se i ti vratila u blog zajednicu. Meni su pljukanci u onako dobrom umaku predobri, mada bi ih voljela probati i bez dodavanja vrhnja. Malo mi je bilo neobično to kombinovanje vrhnja i pršuta, ali je koristilo da ublaži okus rukole.
@ Vera, moja draga Veruška. Tako mi je žao što sam odsustvovala u vrijeme istrage tvog bloga, a obećavam da ću uz Snježin isprobati i par receptića sa tvog vojvođanskog astala i o utiscima izvjestiti blog društvo. Slatku tjesteninu isprobaj. Meni i mojima se dopalo, mislim da bi i tvoja malena trojka mogla da ih prihvati. Pozdrav veliki i pusa.