Ako je neko od vas primijetio da sam u novembru propustila učestvovati u blog igrici Ajme koliko nas je! - hvala mu. Domaćica u ovom krugu bila je Lusitania, a tema gljive. Od mog prvog učešća u igri koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija Down Under još nijednom nisam izostala, bez obzira na temu. Ovaj post pripremljen je na vrijeme i bio bi objavljen u roku da me nije pritisnulo hiljadu poslova i zadataka, zatim i radni vikend.
Kompanija u kojoj radim najveća je u Bosni i Hercegovini, a takve ogromne kompanije dušu su dale da se u njima sakrije gomila neradnika i zgubidana. Za njih plaću zarađuju manjina koja radi deset sati dnevno, a ponekad i subotom, pa čak i nedjeljom kada treba. Pisala sam o svom učešću u pripremi prelaska na SAP sistem upravljanja poslovnim procesima, u kojem je za mene zanimljiv onaj koji se odnosi na finansije. E sad, kada sam učestvovala u pripremi podrazumijeva se da sam najviše upoznata sa poslovima, a rezultat je da sam dobila i naviše uloga. Ono što sam prije radila može se pomnožiti sa dva, a u nekim mojim poslovima i sa pet. Toliko o efikasnijem obavljanju poslova.
Nisam neki timski igrač, čisti sam individualac i najbolje funkcionišem kada sve imam pod svojom kontrolom. Još od prvih zadataka koje su nam davali u osnovnoj školi svi koji su bili sa mnom u "timu" mogli su računati sa tim da ako baš ne žele i ne moraju ništa uraditi i da ću sve sama završiti jer mi je stalo, jer sam odgovorna, jer ne želim da moj uspjeh ovisi o drugima. Čini mi se da nisam mnogo odmakla niti naučila za ovih trideset godina. Žalila sam se roditeljima, a ispostavilo se da su i sami takvi...
Ne mislim se više žaliti jer nas i tako danas svi pokušavaju uvjeriti da je najvažnije imati posao i da bi valjda trebali skakati od sreće što ne pripadamo armiji nezaposlenih. Premda sve teže podnosim pritisak obećavam da neću pući, pretvrd sam ja orah.
Zašto je najljepša u obitelji gljiva, najotrovnija? Nije li i vama prekrasna onako crvena, sa crvenom kapicom i bijelim tufnicama? Prekrasna je....
A one jestive našle su svoje mjesto u mojoj kuhinji, a vama predstavljam neke od recepata.
Namaz od šampinjona sa bademima
Fine strukture i još ljepšeg okusa ovaj krasni namaz fantastično će nadopuniti prepečenac. Preporučujem ga za blagdanski stol, kao malo predjelo.
Sastojci:
* 50 g maslaca
* 1 mala glavica luka
* 2 zgnječena češnja češnjaka
* 400 g šampinjona
* 100 ml bijelog vina
* 150 g badema
* 2 žlice vrhnja za kuhanje
* 1 žličica sušene majčine dušice
* svježi sjeckani peršin
* 1 žličica soli
* 6 šnitica prepečenog kruha po izboru
Postupak:
1.Gljive oprati i posušiti, pa nasjeckati na listiće.
2.Zagrijati maslac u tavi sa debelim dnom i na tihoj vatri popržiti sitno nasjeckan luk i protisnuti češnjak dok luk ne omekša.
3.Dodati gljive i pojačati vatru, pirjati oko 5 minuta i doliti vino, a zatim pirjati još desetak minuta. Ostaviti da se ohladi.
4.Zagrijati tavu i bez masnoće propeći bademe i ostaviti da se ohlade.
5.U multipraktiku prvo grubo samljeti bademe, a potom dodati gljive, majčinu dušicu, nasjeckan peršin i sol. Miksati dok se masa ne ujednači do željene strukture i na kraju dok multipraktik još radi dodati vrhnje.
6.Rasporediti namaz u dvije posudice, pokriti aluminijskom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći kako bi se okusi lijepo razvili i došli do izražaja.
7.Poslužiti uz prepečeni kruh.
Fini rižoto sa gljivama
Savršeno kremast, kakav bi rižoto trebao biti i prepun okusa koji mu daje mješavina gljiva ovo je izvrsno zimsko jelo, koje će idealno zamijeniti teško začinjena i premasna jela koima smo skloni u hladnim mjesecima, ali ne na uštrb okusa.
Sastojci:
* 1 l povrtnog temeljca
* 200 ml bijelog vina
* 20 ml maslinova ulja
* 40 g maslaca
* 1 glavica luka
* 15 g suhih shiitake gljiva
* 15 g suhih vrganja
* 400 g šampinjona
* 350 g arborio riže
* 40 g parmezana
* svježe sjeckani peršin
Priprema:
1.Suhe gljive namočiti u mlakoj vodi oko pola sata, a zatim ocijediti i narezati
2.Prokuhati temeljac i vino, pokriti lonac i ostaviti da polako kuha na laganoj vatri.
3.Zagrijati maslinovo ulje sa maslacem i popržiti sitno nasjeckan luk. Kada luk omekša dodati na listiće nasjeckane šampinjone, shiitake i vrganje. Pirjati 3-4 minuta, a zatim dodati rižu pomiješati sa gljivama i pustiti da riža upije masnoću i sokove gljiva, a kada postane prozirna dodati oko 500 ml pripremljenog temeljca sa vinom.
4.Uz postepeno dodavanje ostatka temeljca kuhati 20 – 25 minuta pazeći da se riža ne prekuha.
5.U gotovu rižu dodati svježe nariban parmezan i sjeckani peršin.
Jaja sa tartufatom
Okus tartufate sa šampinjonima krasno se slaže sa jajima, a ova fritata ima vrlo poseban okus i zaslužuje da se nađe na svakom jelovniku. Iako bi bilo bolje koristiti same tartufe, meni je prilično rasipnički potrošiti tartufe sa običnim jajima i mišljenja sam da zaslužuju da se nađu jedino u kombinaciji sa biftekom (kada su već tako nečuveno skupi – 30 KM za 10g crnih tartufa Zigante ili 50 KM za 10g bijelog tartufa).
Za ovo posebno jelo trebat će vam sljedeće:
Sastojci:
* 6 jaja
* 30 g tartufate
* 20 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
* 10 ml ulja sa okusom bijelog tartufa
* 1 žlica vrhnja za kuhanje
* 25 ml bijelog vina
* morska sol po želji
* svježe mljeveni crni papar
Priprema:
1.Jaja ulupati sa vrhnjem za kuhanje, morskom soli i paprom. Dodati tartufatu i umiješati sa jajima.
2.Zagrijati maslinovo ulje u tavi sa debelim dnom, dodati jaja i ulje sa okusom tartufa.
3.Smanjiti jačinu vatre i poklopiti tavu, koju treba povremeno protresti. Peći jaja dok ne očvrsnu, pazeći da ne izgore.
4.Gotovo politi bijelim vinom, još kratko ostaviti pokriveno na isključenom štednjaku.
5.Servirati toplo uz domaći kruh.
Zapečena tjestenina sa vrganjima i šampinjonima
Kod mene doma tjesteninu jedemo u velikim količinama u svim mogućim oblicima. Jednostavno, obožavamo tjesteninu i uživamo u njoj. Spremam je kuhanu sa finim domaćim umacima ili zapečenu sa povrćem ili sa sirom. Makaroni sa sirom svima su omiljeni, a u ovom jelu sir i vrhnje zamijenile su gljive – vrganji i šampinjoni.
Sastojci:
* 400 g makarona ili druge šuplje tjestenine
* 250 g šampinjona
* 250 g svježih vrganja
* 100 ml bijelog vina
* 100 ml povrtnog temeljca
* 40 g maslaca
* 2 jaja
* 250 ml vrhnja za kuhanje
* sol
Priprema:
1.Skuhati tjesteninu u blago zasoljenoj vodi, isprati i istresti u vatrostalnu posudu.
2.Rastopiti maslac i na njemu pirjati nasjeckane gljive oko pet minuta, a potom dodati vino i temeljac i pirjati dok tekućina ne ispari.
3.Pomiješati gljive sa kuhanom tjesteninom i preliti mješavinom jaja i vrhnja u koju se doda soli po želji i vlastitom ukusu.
4.Zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 10 minuta.
Pohovani šampinjoni
Pohovano, panirano i prženo jela su na crnoj listi u mojoj obitelji. Izbjegavamo tu hranu i trudimo se zaboraviti da nam je vrlo privlačna i ukusna. O.K. - ovo je prehrambeno najnekvalitetnije od svega danas ponuđenog, ali su šampinjoni bili mekani "k'o mozak", korica hrskava i zaboravili smo da nije zdravo.
Nije zdravo – ali valja....
Sastojci:
* 500 g sitnijih šampinjona
* 2 jaja
* malo mlijeka
* brašno
* domaće krušne mrvice, dva puta samljevene
* dosta ulja za prženje
Priprema:
1.Gljive oprati i dobro posušiti. Manje šampinjone ostaviti cijele, a one malo veće prepoloviti.
2.Pomiješati jaja sa malo mlijeka i posoliti.
3.Šampinjone uvaljati u brašno, a potom u jaja i mrvice.
4.Zagrijati veću količinu ulja na 180 stepeni, a zatim pržiti gljive dok korica ne poprimi zlaćanu boju.
5.Izvaditi šupljikavom žlicom i ostaviti na upijajući papir.
6.Servirati sa tartar umakom i krumpirićima iz pećnice.
Veoma dobro, ali oprezno - prijatno!
nije samo prezauzetost poslom razlog odsustva, ne dopadaju mi se ni fotke, ali sam ipak odlučila podijeliti ove fine recepte sa vama, a to je ono što je važno....Mada su fotke itekako bitne, grrrrrr.....UH!
Broj komentara: 17:
Ja sam isto lonely rider k'o onaj sa reklame za Malboro i cesto imam osjecaj da vucem krdo 'djeverusa' ne zato sto sam dobra, nego zato sto ne volim da ovisim ni o kome, pa onda nemam izbora. Sta ces, zato se raudjem penziji:)
Ma hajde, majke ti mile, kakve fotke.. šta bi tek rekla na moje?!
Recepti su važni i izvrsni. Ja nisam učestvovala jer moji dečki ne jedu gljive a radi sebe ih spremati: ne da mi se.
I pošto se melrose raduje penziji nešto mislim nema se čemu radovati jer ovo što se u nas zove penzija to je lošije i od socijalne pomoći.
Ma ko zna kako ce to ovdje biti...ja moram raditi do 67.!!! Nema saMse! Uzgred nisam bas sigurna da ce ovdje u odnosu na troskove zivota biti bolje.
P.S. Slike nisu uopce lose?!?
Pa vjerujem, uz ovakve slasne specijalitete, zaborave se svi problemi na poslu! Biće bolje! ;)
Za namaz i rižoto od gljiva bi se i prodala kako ih volim a šta se tiče posla i ja sam preveliki individualac ali sam i sama sebi skoro šefica i neznam koliko je to dobro ,mene sad već nema i 4 tjedna i iskreno strah me je što će me dočekati na poslu i možda mi je i sad žao što jedan dio nisam prebacila na druge i bila mirna no da to je već druga strana priče.Svi smo takvi kakvi smo ali bar u mom slučaju možda bi se i trebalo promijeniti.
Ja sva sreća radim u maloj firmi, gdje ne pomišljaju na uvođenje nikakvih sistema, ali muž mi se muči sa SAP-om, COGNOS-om i koječime.. i tvrdi da radi 5x više nego prije :) Ali ja nekako vjerujem da je to samo proces prilagodbe i da kad se uhoda SAP stvarno pomaže u mnogočemu..
Što se tiče neradnika, evo ja ću ti reći da nas ima 25 i da se i u tako malom kolektivnu mogu provlačiti glumci.. Ja sam kao i ti, preodgovorna i uvijek ću napraviti i svoje i tuđe, jednostavno jer me sram pred klijentom.. Već sam 100 x sebi rekla pusti Andrea neka nešto pođe po zlu, ali to je jače od mene..
No, što je tu je..
Glavno da mi imamo ovakvu finu hranu.. Rižoto izgleda presavršeno.. stvarno onako školski kao iz kuharice..
ps
slike su više nego dobre. ja ne vidim problem
Draga moja, drago mi je da radiš u dobroj firmi, samo se nadam da od svog prevelikog angažovanja imaš i koristi. Ja radim u nekada velikoj a sada maloj firmi i otprilike završavam posao koji su nekada radile 2 osobe. Ne hvalim se, tužna sam jer je to izrabljivanje do maksimuma. Lenčuge i izvlakuše su postojale i postojaće uvek na našu veliku žalost. Recepti su ti divni, posebno onaj namaz mi zapade za oko i verovatno ču ga isprobati :)
ako si u firmi vrijedna kao u svojim postovima onda su tvoji poslodavci vrlo sretni ljudi sto te imaju. samo se nadam da taj trud prepoznaju i nagraduju.:)
recepti s gljivicama su ti super i sve me zovu da ih isprobam.:)
@melrose moja najbolja prijateljica uvijek uzdise: "kad ce penzija...". ja sam joj se uvijek smijala ali sve vise i vise mislim na tu recenicu... ovdje nema odredene dobi za odlazak u mirovinu. mozes to uciniti kad hoces ako ti financije dozvoljavaju. kad steknes dobne uvjete za mirovinu dobivas ju od drzave. svi imaju pravo na mirovinu pa cak i oni koji nisu nikad radili, npr. domacice. naravno da je ona mizerna stoga ljudi za radnog vijeka uplacuju sebi novac u fond koji ce im osigurati laksu starost u financijskom smislu. oni koji nemaju mogucnosti za tako nesto osudeni su na rigoroznu stednju pod stare dane a na trope mogu slobodno zaboraviti...;)
čitam ovo oko firme i potpisujem , tako je nekako i kod mene, a ja u ovoj grupi vječnih šljakera. Svi puni hvale i svi znaju da ću napraviti, a onda i odradim. Nije da mi smeta što radim iako je to nekada zbilja puno i previše, ali kada se u jednom trenutku okrenem oko sebe dođe mi da ..., uh, uh, ... Ali dobro , idem ja na tvoje gljive. Preslatka mi je slika sa patuljkom :) . A jela su odlična , svako bih rado isprobala, ali znam da će prvi biti namaz od šampinjona i badem, osvojio me !!
Uh totalno se pronalazim u ovome da nisi timski igrač. Nisam ni ja, mene čak nerviraju moji kolege, koji su svi vrlo vrijedi, ali njihova logika je drugačija od moje i sporije odrađuju stvari. Ja sam nabrijana i mrzim kompliciranje tako da na kraju uvije otimam poslove s riječima: "Pusti mene, ja ću to za trne..."
Nadam se da će tebi pritisak u firmi popustiti i da ćeš konačno odahnuti. Koliko god je čovjek radoholičar jednom mora podvući crtu.
Jela koja predlažeš zvuče savršeno ali tvoj odabir nikad ne razočara. :)
Kao i obično, svaki je recept bolji i finiji od prethodnog. Kako volimo sve vrste gljiva, a ti si ih obradila majstorski, ovo (opet) bilježim.
Čini mi se da je karakter većine blogerica u kategoriji individualista jer sami blogovi oslikavaju osobe koje poseduju individualnost, kreativnost, upornost, želju, maštu, potrebu za komunikacijom, potrebu da budemo narednog puta bolji nego prethodnog...ali i osobe koje su velikodušne, koje svoju trpezu vide kao način da se nešto podeli sa nekim....i sve to se onda skocka u osobe koje vuku veći deo posla same.
Paštetu od šampinjona sam pravila, ali mi nešto tu nije štimalo pa bi mogla da probam ovaj receptić. Tartufe nisam probala, mogu samo da sanjam, a ko može odoleti testenini sa gljivama. Odlično Selma!
uh, i ja sam ponekad control freak sto bas u vecini slucajeva i nije pozeljno...ali, sto j etu je. ti si nas opet pocastila finm receptima, a moram primjetiti da su ti fotkice sve bolje i bolje;)
Predivno, ovaj namaz sa sampinjonima cu morati da isprobam. Veoma me mami bogatstvo ukusa.
Draga Selma, sve ti predobro izgleda!
Posebno me oduševio rižoto sa gljivama, njega bih mogla jesti svaki dan! Poseban štih rižotu daje svježe začinsko bilje, poput peršina na tvom :)
Nadam se da ćeš poslovne obveze uskladiti sa svojim željama i vremenom :)
Ti mene uvek pronadješ i sa hranom, i sa komentarima. Naravno da sam i ja oduvek bila kao i ti, ona koja vuče ceo tim, pa su takve i moje devojčice. Nije im lako, znam, ali bar znaju da na sebe uvek mogu da računaju, dok su drugi večiti znak pitanja.
Uvek je bilo onih koji vuku, i onih koji se provlače, pa svakome na savest (sećam se kad je tata pričao da on u ambulanti pregleda i do 70 žena, radeći prekovremeno, jer dolaze iz sela i čekaju satima, dok njegove kolege pregledaju manje od deset... a plata im ista:)
Šta ćeš, ne možeš protiv sebe.
Jako te razumem u ovom trenutku, jer ni sama ne mogu da dignem glavu od gluposti na poslu. Ali zato imamo kulinarstvo kao terapiju:)
Namaz sa gljivama mi se jako sviddja, a uz ove neprestane kiše koje prete da nas podave, rižoto sa pečurkama deluje izvanredno.
Drži se, 2011. će biti super godina!
Izdržati ćeš ti to sve, moja draga Selmice ili će njih biti posvuda kad ti pukne film! :)
Samo pokušaj sebe sačuvati.
Papica je fenomenalna, čak nisam u stanju ni odabrati favorite, jer mi je sve jednako odlično.
Fotke i inače imaju jednu manu. U stanju su bez obzira na objekt koji fotografiramo, prenijeti i naš umor, nervozu i nestrpljivost. Ja im ni inače, a pogotovo obzirom na uvjete u kojima u ne nalazim mane, Nemoj biti prekritična prema sebi! :)
Nadam se da će se stvari ipak malo smiriti ili ući u kolotečinu, a ti uloviti malo vremena za odmoriti se.
Objavi komentar