Nakon devetnaest dana koje sam radila bez dana odmora u ovom mjesecu, ovo je prva subota da sam konačno slobodna. Sve me boli i umorna sam kao pas. Cijeli mjesec nisam kuhala i obitelj je bila "osuđena" na muško kuhanje, smjenjivanje makarona sa kupovnim bolonjezom i špagete sa kupovnim napoletana umakom. Hvala Barilli...
Sve što ću danas pokzati, a spremljeno je u okviru igre FBI Rukavice , koju je pokrenula Maja sa Cooks and Bakes, spremila sam još u prethodnom mjesecu ne očekujući promjene pravila igre. Nova pravila su me obradovala i očekivala sam da ću divni blog Just Good Food imati dovoljno vremena detaljno istražiti, u nakani me je spriječio posao.
Ne samo dobra hrana, već divna hrana i prekrasne fotografije ono je što će svaki posjetilac pronaći na Nadinom blogu, koji je bio pod lupom kuharica, istražiteljica FBI. Kako ja nisam pretjerano sklona kolačima i tortama, mene su više od Nadinih prekrasnih slastica oduševila originalna glavna jela. Čini se da Nada ne ide prečicom, da je odvažna i spremna raditi komplikovana jela koja traže punu posvećenost. I to joj ide od ruke...
Buschette sa kozicama i sirom
Među Nadinim sitnim zalogajčićima mogu se naći razne divote. Par je privuklo moju pažnju, a ove su me privukle na prvi pogled.
Neobično mi je kozice kombinovati sa sirom, ovaj put promijenila sam stav da to ne ide i odvažila se kušati. Nisam se pokajala.
Neobičan sastojak ili možda i nije je pašteta od tunjevine. Odlična prilika da probam nježnu paštetu, novost iz Argete paštetu od tune za klince.
Fino!
Pesto Genovese
Moja opsjednutost kuhinjom i kuhanjem poznata je. Tako mislim da svi o kuhanju znaju barem toliko kao ja. Jednom prilikom sam sa sestrom jela u jednom restorančiću u Sarajevu o ona je naručila sjajne domać orecchiette sa minijaturnim mesnim okruglicama i za nju nepoznatim umakom ala Genovese.
Čarobni mirisni umak od bosiljka...
Na stranu divna pasta i fine okruglice nju je najviše oduševio pesto. Pitala me je šta je to, a ja sam opet bila šokirana da je taj, jedan od najpoznatijih umaka talijanske kuhinje njoj nepoznanica.
Nadin Pesto ala Genovese se ipak razlikuje od onih recepata na koje sam ja nailazila. Nada ga je obogatila maslacem i dala mu jednu pomalo neobičnu, a ipak privlačnu crtu. Svakako vam preporučujem da isprobate ovu kremastu varijantu i upotrijebite ovaj umak sa nekom finom tjesteninom.
Pita sa ricottom i cherry rajčicama
O tome da ću ovo probati nije bilo nikakve dileme. Znala sam da se ovo jednostavno mora dopasti svima. Jedina intervencija bila je što sam kupovno lisnato zamijenila domaćim polulisnatim. Znate ono praktično i brzo dizano tijesto sa par preklapanja i premazivanja maslacem – e to...
Pita je više nego dobra i ukusna, savršena.
Poslužite je kao male zalogaje gostima...
...ili je smažite sami. Ali je svakako probajte!
Zapečeni njoki s rukolom i ribancem
Još jedno interesantno jelo, za koje sam se odlučila pripremiti kao predjelo. Njoki nisu domaći, no dobro...
Rukola ima taj karakterističan jak okus, ali složena sa ribancem i vrhnjem zajedno sa ovim njokima izvrsna je i za nas je ovo malo jelo bilo prijatno otkriće.
Zadovoljna izborom - i ovaj put, krasno...
Crveni pureći ragu
Uvijek me veseli crvena boja na tanjuru. Volim i puretinu, kod mene ima prednost u odnosu na piletinu, iako piletinu spremam mnogo češće. Nemam logično bjašnjenje, niti opravdanje za činjenicu da puretina nije češće na našoj trpezi, pa je tako istraga nadinog bloga i izbor ovog jela bila prilika da se malo odmaknemo od piletine na hiljadu načina.
Ovo je jedno od onih običnih jela, koja bi trebalo spremati opet i opet. Svakako vama koje ga niste probale topla preporuka od srca.
...i još jednom - preporučujem.
Bilo mi je veliko zadovoljstvo da smo odabrale ovaj divni blog, hvala Nadi na divnim receptima koje je podijelila sa nama.
Broj komentara: 16:
Sve izgleda savrseno kao i uvek :) Odmaraj i uzivaj u vikendu!!!
Ma, ti se uvek maksimalno posvetis bilo kad je kuhanje ili posao u pitanju, tako si i ovog puta isprobala puno finih stvari, sve izgleda tako zamamno, e sad ne znam da li je to zbog odlicnih fotkica ili zato sto bih nesto gricnula u ove kasne sate...;))) Nadam se da ces sada moci malo da predahnes, opustis se u uzivas u zasluzenom odmoru...puno pozdrava!;))
Selma moja meni se čini da su nama ovaj mjesec ispremiješali horoskopi. I ja sam radila dvadeset dana u komadu, bez vikenda i blagdana. Toliko sam umorna da ne znam ko mi glavu nosi i uopće ne mogu doći sebi.
Srećom da imam neiskorištenih bolovanja od lani i preklani. :D :D :D
Bez obzira na stisku s vremenom ti si opet vrhunski odradila zadatak dok sam ja totalno podbacila. :)
Uvijek me oduševi tvoj odabir jela, i tu nam se miješa horoskop jer imamo, čini mi se, vrlo sličan ukus. :)
Sve je prekrasno prezentirano i stvarno izaziva instant zazubice.
Süper görünüyor. İştah açıcı ve çok leziz, ellerinize,emeğinize sağlık.
Saygılar.
Da, Nadina glavna jela su tako jednostavna a rezultat zbog dobrih namirnica izgleda svetski. Vidim da su ove kozice hit i zaista izgledaju vrhunski. Jako lep izbor i dopada mi se što se kod nekih njenih recepta, kao kod njoka postupak može znatno skratiti. Selma, nadam se da ćeš imati oduška i da će te kolege malo odmeniti. U protivnom, godišnji odmor ili bolovanje!
Znam da bi pametnije bilo ostaviti ovaj komentar kod autorice recepta za pesto genovese, ali ipak ću to učiniti ovdje.
Prije neke dvije godine na jednom skupu u Genovi koji je ukljućivao i svečanu večeru, na kraju sam prisustvovala diskusiji o pestu - trebala si samo vidjeti kojim žarom su Đenovežani raspravljali o tom umaku. S jedne strane mi se učinila pretjeranom ta rasprava, ali sada, kada sam unatrag tjedan dana vidjela recepte za pesto na nekoliko strana, u potpunosti ih razumijem. Pesto je krajnje jednostavan umak, a moj dojam je da neki recept traže na etiketama industrijskog pakiranja u kojemu ima svega i svačega. U pesto pored svježeg bosiljka (za kojeg Đenovežani odbijaju upotrijebiti čak i onaj s istočne obale Ligurije - pilaju, ali može im se) ide vrlo malo češnjaka, pinjoli, sol, maslinovo ulje, parmigiano i pecorino (po mogućnosti sa Sardinije).
Do sada sam se uvjerila da što je osnovni recept jednostavniji, to su veće intervencije u "popravljanju" ukusa. Neki kao razlog navode skupoću pinola, pa zamjenjuju orasima, bademima i sl. Što se mene tiče ok, ali nemojte to zvati pestom genovese, nazovite pestom od bosiljka i oraha i sve ok. Maslinovo ulje je skupo, pa ubacujete maslac ili margarin, opet Ok, što se mene tiče, ali nije pesto genovese! Nemate dovoljno bosiljka, pa dodajete peršin - ovo je već svetogrđe i za one koji nisu iz Genove.
Jednom prilikom dobila sam po nosu u raspravi o quiche lorraine, gdje je autorica na samom početku rekla da nije originalni recept, ali tako se njoj dopada i tako ga pravi. Na moj prijedlog da u tom slučaju recept nazove slanom pitom od svježeg sira i špeka do boli se uvrijedila, iako joj recept nije bio ni najmanje kritiziran.
Znam da su moguće i reakcije onih koji će reći da je kuhanje kreativan proces (i sama tako mislim) i originalni recepti nisu nedodirljivi (i sama tako mislim), ali nikako ne odobravam radikalno mijenjanje osnovnih sastojaka i nazivanje nove kombinacije originalnim imenom. Nije od životne važnosti, ali naći kako u carbonaru stavljaju i koncentrat od rajčice, peršin i slične nebuloze je jednako gluposti onoga koji je napisao da "ne voli jaja, pa onda carbonaru pravi ovako"...)
Talijanska kuhinja je planetarno popularna, recepti se isprobavaju na svim kontinentima, ali da ne bi sada ispalo da branim talijansku kuhinju samo zato što živim ovdje ili prepotentno mislim da znam bolje od svih, pokušat ću objasniti svoj stav na domaćem primjeru zagorskih mlinaca na kojima sam odrasla. Kada mi netko napiše recept s naslovom "zagorski mlinci" očekujem jednostavnost originalnog jela i sasvim sigurno neću pilati o broju jaja ili boji brašna (iako ću nastaviti raditi po receptu svoje bake). No, kada mi netko stavi naslov zagorskih mlinaca, a onda iste kuha u juhi, zalijeva vrhnjem, posipa sirom i sl. meni se diže tlak, ne zato što radi od mlinaca novo jelo, već zato što ih naziva imenom koje im ne pripada.
Selma samo sam svratila da ti posaljem jedan poljubac :* da te pozdravim i da ti kazem da ovih dana intenzivno mislim na tebe draga moja :)
Sve najbolje zelim!
p.s. Dobro je da nisi i piroske pravila pa i ya da se ukljucim kao Roman Tales :))
@ Mihaela hvala. Nakon ovoliko rada koji me je iscrpio potrebno mi je mnogo više od vikenda, ali neću se previše žaliti u novembru imam dva praznika :-)
@ Lana, meni je draže pogledati ove blogove sa hranom navečer kada mi se ne da uputiti u kuhinju. Pozdrav i tebi, a istragu tvog prekrasnog bloga jedva čekam, nadam se daa ću se "srediti" i dobro organizovati, nije lako odlučiti se na samo par od onih krasota koje tamo imaš.
@ Uh, Andrea, da sam morala raditi još samo jedan dan pukla bi načisto. Dok radim i ne osjetim toliko umor, ali kad dođem kući i pokušam se odmoriti osjećam se slomljeno. Hvala ti na komplimentima, potrudila sam se načiniti izbor jednostavnih jela za koja sam bila sigurna da će nam se dopasti.
@ Thank you kindly Fuat.
@ Jeco, hvala ti. Zapravo ne bi išlo da me kolege mijenjaju jer smo svi u istoj gužvi, ali bi par dana godišnjeg morala uzeti da je još potrajalo i tako sam se ove odine vratila sedmicu ranije od planiranog.
@ Roman Tales, potpuno razumijem strastvenost sa kojom Talijani brane svoju kuhinju od izvitoperenog tumačenja i bjelosvjetskih intervencija u svetinju. Tako razumijem i Đenovljene i njihovo je pravo da štite ovaj umak, pa čak i da idu u tako sitne pojedinosti odakle je bosiljak. Osobno uvijek pravim malene količine, tek dovoljne za dodati u špagete i uvijek koristim samo vrhunske sastojke. Isključivo bosiljak i pinjole, parmigiano (kada do njega mogu doći), a umjesto pecorina tvrdi ovčiji sir (livanjski, koji je vrlo sličan paškom). Jedino gdje "boguhulim" je što dio maslinova ulja zamjenim suncokretovim. Peršin ni u ludilu ne bi stavila u ovaj prekrasni pesto i tu se slažem da bi to bilo svetogrđe. Meni je potpuno neobično bilo dodavanje maslaca ili margarina umaku jer nikada nisam umacima dodavala čvrste masnoće, ali je zahvaljujući tom maslacu umak dobio neku kremastu strukturu i bio je poput namaza.
@ Draga MajloV, puno pozdrava i tebi i pusa, dugo te nije bilo. Piroške po Nadi (i svim ostalim na ovim prostorima) nisam pravila, a vjerujem da bi im Rusi imali zamjerki, sasvim na mjestu jer ono što se kod nas zove piroška nije ni slično ruskim piroškama. Ono što je napisala Roman Tales o Pestu ala Genovese podržavam u potpunosti. Najbolje bi bilo reći da je to umak od bosiljka.
Draga Selma..
Hvala ti na ukazanom povjerenju i na predivnim riječima kojima si opisala moj blog. Dobar izbor si napravila, sve od bruscetta do crvenog ragua, uživala sam i čitajući i gledajući tvoje predivne i vesele fotografije, a iskreno se nadam da si ti bila zadovoljna istraženim..
Ispričat ću se naravno, ja naime povremeno pregledavam sve te moje stare recepte, pa se kadkad igram i povećavam i smanjujem fotografije na postovima, pretpostavljam da sam na taj način i obrisala redak u receptu, u sastojcima gdje fale pinjoli, jer sam ih doista i koristila radeći taj umak...Ispričavam se još jednom i obećajem da ću to ispraviti..(ali po tvojoj sličici vidim da ih ti nisi zaboravila ubaciti dok si radila sporni umak)
Draga Gđo.Roman Tales - moj prijedlog Vam je da počnete pisati recepte, jer kad komentirate, ubacite se konkretno receptima i vlastitim fotografijama pa da vidimo kako Vi to radite, tek tad možemo raspravljati na ravnopravnim osnovama....
@ Nada - ja nisam food blogerica i uglavnom se suzdržavam komentiranja recepata. Blogovi na kojima ponekad ostavim traga su uglavnom oni koji pored recepata nude i priču, kao recimo ovaj Selmin blog. Naravno, to ne znači da ponekad ne objavljujem i pokoji recept, ali to je uistinu vrlo rijetko.
Tvoj recept za umak s bosiljkom nikada ne bih komentirala da mu nisi dala naziv Pesto Genovese, u koji niti ide peršin, niti maslac, a pri tipkanju istoga zaboravljen je jedan od osnovnih sastojaka - pinoli. Ponavljam, kuhanje je kreativni proces, originalni recepti se mogu modificirati prema željama i potrebama, ali radikalno modificirani ne zaslužuju originalno ime. U umak od svježeg bosiljka, što se mene tiče, možeš dodati i koprive, blitvu ili nešto drugo zeleno po svom ukusu, zamijeniti maslinovo ulje margarinom, maslacom ili masti, ali ga nemoj zvati pestom genovese jer to nije.
Kada me već prozivaš da bih trebala objavljivati i recepte, sada će ispasti da se samoreklamiram, ali evo
http://romantales.mojblog.com/p-pastiera-napoletana/158636.html
http://romantales.mojblog.com/p-festa-od-incuna/195345.html
Nije mi bila namjera niti uvrijediti te niti kritizirati tvoje kuhanje, tvom umaku od bosiljka apsolutno nemam nikakvog prigovora, osim imena.
Selma, kao i uvijek sve si predivno odradila. Sviđa mi se i tvoj odabir isprobanih jela.
Nadam se da si ovaj vikend uživala u zasluženom odmoru.
Nadovezala bih se kratko na komentar Roman Tales, jer se uveliko slažem s njom po pitanju toga da stvari treba jednostavno zvati njihovim imenom.
Nije u pitanju to da Talijani ne rade tisuću varijanti tjestenine, ali ako naprave špagete s vrhnjem i speckom, onda se i zovu špageti s vrhnjem i špekom a ne Carbonara s vrhnjem i špekom bez jaja. Nadam se da je jasna razlika.
Ostalo je stvar ukusa i u to ne ulazim, ali kad vidim na primjer neke stvari kao vegetu u Caprese salati dođe mi da se smijem.
Osobno, mnoge stvari po pitanju talijanske kuhinje shvatila sam tek dolaskom u Italiju. Jednostavnost sastojaka i okusa prije svega.
Selmić evo me konačno i kod tebe nakon dugo vremena. Drago mi je da je pritisak na poslu popustio i nadam se da će to rezultirati češćim postovima.
A ja ću se sad nakon ovog komentara uputiti i na one stare koje sam propustila komentirati.
Post, izbor jela i prezentacija su ti više nego odlični. Fotografije iz posta u post sve bolje.
Vidim i da je živo kod tebe po komentarima i ...... moram se složiti s Roman Tales i Dajanom u mišljenju, iako sam i ja imala sličan slučaj i opasku kod komiske pogace u koju ja dodajem mozzarellu. Ona definitivno ne ide po originalno receptu i ja sam to u više navrata, na više mjesta i navela, ali odgovorno tvrdim da je ta mozzarella oplemenjuje. E sad, jedino da sam je nazvala komiske snahe pogaca. :))
Selma, nadam se da ćeš imati vremena da malo da'neš dušom:) Potpuno razumem kako se osećaš - "i sama sam ti takva". Kad se vratim sa posla i vidim otvorene kese i kutije, samo okrenem glavu i ne komentarišem. Važno je da se nešto pojede.
Tvoj obilni ručak koji si spremila za nas zaista imponuje, pa sam i Nadin blog morala da obeležim i da krenem sa istraživanjem. Kud bih od miline da ne moram na posao!
Bruschette su interesantne, ali su me najviše privukli gnocchi.
Slažem se sa Roman Tales i MajoV (beše više puta žustra rasprava oko imenovanja jela i originalnosti na SC). Ja sam samo malo manje stroga i mislim da se nazivi izopačuju najviše zato što većina nas ne voli jelima da daje opisna imena tipa "Umak sa mlevenim orasima, rukolom, peršunom i belim lukom". Mnogo je lakše reći "Pesto". Isti je slučaj sa piroškama. Ne verujem da sam ikada jela prave ruske piroške, mada imam recept za njih (pogodi od koga - ćao, MajloV) i piroškama nazivam nekoliko raznoraznih grickalica, samo zato što im ne znam ime, a mrzi me da ih opisujem (nedavno me je najstarija ćerka pitala kako se prave prave ruske piroške, pa vidim da ću morati da se latim originala).
Uživam u tvom blogu i diskusijama koje se na njemu razvijaju.
unatoč gužvi na poslu i ovaj dio si kao i uvijek odlično odradila ! Sviđa mi se tvoj izbor Nadinih recepata i sada mi je žao što i ja nisam izabrala poneki od ovih ali stignem to još nadoknaditi. Sve mi jako lijepo i dobro izgleda.
Drago mi je i da gužva na poslu opada i da se vraćaš u normalni ritam, znam da je teško na dulje vrijeme izdržati sav taj pritisak.
Evo i mene, doduše malo kasnim:) Zaista si uložila puno truda u ovaj krug FBI rukavica. Sve pohvale za izbor jela, za tvoj trud i odličnu prezentaciju! Zaista se divim svim blogericama koje udju u tu igricu, za mene je to veliki poduhvat koji zhtjeva puno vremena, volje, spretnosti i ljubavi.
Što se tiče "kontraverznog" pesto-a, ja bih se osvrnula na avan u kome je pravljen, zaista prelijepa igračkica koja me je izuzetno očarala!
Objavi komentar