Za početak današnjeg mog posta evo jednog vica (istina prilično glupog) o relativnosti:
U raju je bilo toliko dosadno da se pobožni Pero otišao požaliti samom Bogu.
"Kako je moguće, da se u raju ovako dosađujemo?"
"Možda zbog toga", kaže mu Bog, "što ja nemam pojma o vremenu. Za mene su vidiš, hiljadu godina kao minuta."
"Ah! A hiljadu dolara?"
"Ma sitnica, možda kao deset centi..."
"Dobro, posudi mi onda hiljadu dolara, Gospode."
"Hoću", reče Bog, "pričekaj samo minutu da ih donesem."
Često nam se kaže kako je sve relativno i kako zavisi od percepcije. Ono što je meni lijepo, ne mora biti lijepo i drugome. Ono što je nekome duhovito, meni može biti glupo. Nekome je dan dug i ne zna kuda bi sa samim sobom, meni je svaki prekratak. Okrenem se i opet taj petak. Od petka do petka prolaze mi godine u iščekivanju vikenda. Mislim da u svom životu jedino u vrtiću nisam marila za to da li je utorak (omrženi dan – I još jedan utorak, ne to ne mogu da podnesem/taj dan je baksuzan/zar nije dosta što je jesen/ Utorke mrzim... ) ili je petak.
Mislim da ćete se APSOLUTNO svi složiti da je vrijeme relativno i da sve što je lijepo kratko traje. Tako i odmori. Nakon tri sedmice ljenčarenja, dugih, ugodnih šetnji i igara sa obitelji, kratkog kupanja i još kraćeg sunčanja na moru, druženja sa prijateljima i svega ostalog što radima na odmoru, mogu reći da je gotovo i da je trajalo prekratko. Evo me opet u punom pogonu, već u prvoj sedmici rastrganoj na svim frontovima u burnim događajima u firmi koja od sutra starta sa SAP-om. Ovdje se taj događaj očekuje kao smak svijeta ili barem kao cjelodnevno pomračenje sunca.
Često se kaže i da desert dolazi na kraju. Ovo ne važi za mene. Meni je desert samostalan obrok, potpuno za sebe, niti želim kvariti dobar ručak nečim slatkim, niti želim kušati desert nakon što su mi osjetila još uvijek zaokupljena drugim okusima. Međutim, iako ne važi za mene, ja ću ispoštovati tradicionalna mišljenja i uvriježene stavove i za kraj Đira po Mediteranu, kao i za kraj mog odmora počastiti vas nekim od finih delicija koje se mogu povezati sa Mediteranom.
Voljela bih da isprobate nešto od sljedećeg....
Sladoled od limuna (Gelato al limone)
Super jednostavni “đelato” ili sladač od limuna. Lagan, kiselkast i superosvježavajući. Kada biste me pitali koji mi je sladoled najdraži, bez dvoumljenja bih rekla da su to sladoledi od limuna, limete ili narandže. Meni su ti citrusi u ledenim desertima neodoljivi, prekrasni. S druge strane uopšte ne volim sladoled od čokolade i kada je o njemu riječ, ne znam da li više žalim za upropaštenom čokoladom ili upropaštenim nečim što bi se trebalo zvati “osvježenje”.
Ali zato sladoled od limuna, za takvo osvježenje sam uvijek spremna.
Uvijek pripremam ovakav sladoled od limuna, koji nema kremu kao bazu, pa faktički i nije pravi sladoled, ali je ako ga isprobate na dobrom putu da zaigra i kod vas na top listi omiljenih osvježavajućih deserta.
Sastojci:
• Sok 3 limuna
• Nastrugana korica 1 limuna
• 100 g šećera
• 250 ml slatkog vrhnja
• 250 ml jogurta
Priprema:
1. Nastrugati koricu sa pola limuna, a od druge polovine narezati trakice.
2. Iscijediti sok iz tri limuna, istući slatko vrhnje do pola, a zatim dodati šećer, jogurt, limunov sok i naribanu koricu i sve zajedno istući do kraja.
3. Staviti posudu u zamrzivač i čekati dok se ne zaledi, uz to da ga par puta malo pomiješate.
4. Servirati ukrašeno tarkicama, koje po želji možete malo prethodno prokuhati sa šećerom i malo vode.
Mada je ljeto minulo, osvježite se...
Sorbeto al limone (na neki način)
Još više od sladoleda od limuna volim sorbeto. Pjenušavi, super osvježavajući, ledeni sorbeto mi je neodoljiv. Mada su moje navike takve da prazne kalorije izbjegavam gdjegod to mogu, ovim iz sorbeta ne mogu odoljeti. Ubrajam ga u “pero laku” kategoriju kada je riječ o desertima i opraštam sebi grijeh kada se taj grijeh zove - SORBETO.
Mada se pravi sorbeto pravi od soka, pjenušca i leda i mada nije tako šik i profinjeno i ovo je za mene savršeno osvježenje.
...pjenušavo, savršeno rashlađenje za ljetne vreline.
Sastojci (1 osoba):
• 2 kugle sladoleda od limuna (onog gore)
• 125 ml pjenušavog vina
Priprema:
1. Izmiksajte sladoled sa pjenušcem u zatvorenoj posudi multipraktika. Ostavite u hladnjak da se voma dobro rashladi.
2. Prije serviranja čaše ostavite u hladnjaku na 15-tak minuta, a zatim servirajte ledeno hladan sorbeto.
I uživajte!
Granita di cocomero (ili granita od lubenice)
Sicilijanci su zaslužni za širenje popularnosti granite po Italiji, koju su kao i sorbeto naučili pripravljati od Arapa. Za razliku od sorbeta koji je potpuno glatke strukture bez mrvica ili grudvica voća, granite su upravo zrnaste. Osim toga, iako sorbeto pojmovno više podsjeća na arapsko šerbe sa šerbetm, za razliku od granite nema nikakvu vezu. Granita, dapače, jeste šerbe onakvo kakvo smo mi u Bosni upoznali preko Turaka.
Od sveg voća na svijetu, lubenica mi se čini kao najbolje za pripremu granita. Eventualno bi u obzir uzela breskve ili maline, a jagoda bi mi bilo žao. Nisam neki ljubitelj lubenice i nikada je ne jedem onako kako je jedu u našim domaćim filmovima. Ako je jedem narežem je na kockice i poslužim kao voćnu salatu sa bijelim grožđem jer volim tu kombinaciju boja. U graniti, međutim, lubenica mi je sjajna, tako ledena i naprosto divna.
Iskoristite s toga ovih par dana dok se lubenice još mogu naći i isprobajte ovo jer vrijedi.
Sastojci:
• 1 kg sočne lubenice
• 250 g šećera
• sok 1 limuna
• 125 ml vode
• 1 žličica vodice cvijeta narandže
• ½ žličice cimeta
Priprema:
1. Lubenicu očistiti od koštica i narezati na kockice.
2. Prokuhati vodu sa šećerom i kada se količina reducira na pola, maknuti sa štednjaka i ohladiti. Dodati malo cimeta.
3. U zatvorenoj posudi multipraktika izmiksati lubenicu, sirup, vodicu cvijeta narandže i sok jednog limuna.
4. Prebaciti u posudu koju možete staviti u zamrzivač. Staviti u zamrzivač na par sati, a u toku leđenja više puta promješati tako da se led razbije u sitnije komade.
Tako ledeno osvježenje za vrući ljetni dan, prijatno!
Granitu sam isprobala i sa čajem od jasmina i mogu vam je preporučiti kao nešto sasvim posebno, nevjerovatno mirisno.
Flan de naranja
Aroma gorke narandže iz Seville daje ovom flanu sasvim poseban okus, s toga ukoliko želite pravu stvar, dodajte par kapi arome gorke narandže. Nećete pogriješiti ni ostavite li samo slatke narandže. Flan je u oba slučaja izvrstan desert za lijeno nedjeno popodne.
Sastojci:
• sok 4 narandže
• 1 žličica naribane korice narandže
• 5 kapi arome gorke narandže (francuski proizvođač Vahine)
• 200 g šećera
• 5 jaja
• 2 žlice vode
Priprema:
1. Rastopite 80 g šećera sa 1-2 žlice vode i napravite karamel.
2. Izmiksati 5 jaja sa 120 g šećera dok smjesa ne postane sasvim svijetla. Dodajte sok, aromu i koricu.
3. Karamelom obložite 4 manje posudice za sufle i izlijte smjesu od jaja i šećera.
4. U dublju tepsiju naspite vruće vode do polovine visine posudica za flan. Pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni oko 45-50 minuta.
5. Ohladite i okrenite na desertne tanjuriće.
Prijatno!
Moram vam priznati, premda mi se okus ovog flana veoma dopao, izgled me je razočarao. Napravila sam dvije greške, a nisam ih imala vremena popravljati i uslikati "popravni". Prvo sud u kojem sam je pekla je bio prevelik, pa je flan prenizak i drugo trebala sam napraviti puno tamniji karamel da bi bila uočljiva razlika (ili sam barem trebala ušminkati situaciju tako što ću naknadno pečen flan preliti karamelom).
Medene breskve nadjevene bademima
Breskve su savršeno lijepe sam po sebi. Nježne i prekrasne boje, mirisne, sočne. Kada zagrizete takvu savršenu breskvicu njezin sok vam se cijedi niz bradu i onda taj sok morate polizati.
Desi se da poneka beskva ne bude tako super slatka, mekana i sočna, alineće propasti ako je iskoristite za ovaj prekrasni desert.
Sastojci:
• 2 breskve
• 100 g mljevenih badema
• 50 g šećera
• 2 žlice meda
• 1 bjelance
• malo maslaca za pekač
Priprema:
1. Breskve prepoloviti i malo izdubiti sredinu.
2. Polovinu mljevenih badema pomiješati sa šećerom i još jednom samljeti. Dodati ostatak badema, med i lagano umućeno bjelance. Napuniti breskve ovim smjesom.
3. Lagano premazati maslacem malu vatrostalnu posudu, poredati breskve i peći u pećnici zagrijanoj na 160 stepeni oko 20 minuta.
Možete poslužiti sa rastopljenom čokoladom. Prijatno!
Ovo je bilo toliko krasno da ih nisam uslikala presječene. Mmmmmmmmm....
Baghrir - marokanske slatke palačinke
Ako slatko dolazi na kraju, onda najslađe dolazi na samom kraju. Za kraj današnjeg posta o slatkišima koji se mogu susresti u raznim mediteranskim zemljama ostavila sam najslađe – prekrasne marokanske palačninke. Nazivaju se baghrir, jedu se širom Maroka kao posebna poslastica, nadjevene datulama, suhim smokvama, orasima ili samo sa maslom i medom. Daju ih mladim majkama za poticanje mlijeka.
Ne znam da li imate bebicu u kući, pa da vam ovo posebno preporučim, ali preporuka za sve ljubitelje slatkog ostaje.
Sastojci:
• 1 jaje
• 250 g fine pšenične krupice
• 2 g suhog kvasca
• ½ žličice soli
• 1 žličica šećera
• 500 ml toplog mlijeka
• 80 g čistog masla
• 80 g meda
• maslac za pečenje palačinaka
Priprema:
1. Umiješati sol i šećer u brašnu. Posuti kvasac po površini. Dodati toplo mlijeko i napraviti glatko tekuće tijesto bez mrvica.
2. Ostaviti da tijesto “odmara” oko pola sata. Rastopiti maslac i držati ga na toplom mjestu za vrijeme pečenja.
3. Tavu za palačinke premazati rastopljenim maslacem, izliti tijesto i peći palačinak sa obje strane oko 2 minuta.
4. Rastopiti maslo i med i ovom smjesom bogato preliti palačinke.
Savršeno slatko i naprosto neodoljivo. Ovaj komadić završio mi je u ustima i tako je njam...Prijatno!
Ove palačinke su ljepše kada su malene. Trebale bi imati puno krasnih rupica koje bi upile ovaj slatki preliv.
Nadam se da vam je na mom gastronomskom putovanju Mediteranom bilo ugodno. Vrijeme je da se zaplovi nekim drugim vodama i da se krene na druga putovanja. Do tada vas sve lijepo pozdravljam.
Broj komentara: 20:
Zamišljam sebe kako zavaljena u ležaljku degustiram sve ove divne poslastice, dok se talasi razbijaju od obalu!
Palačinke su me očarale ili je ti što do sada nisam stigla staviti ništa u usta osim naravno kave i još me jedna stvar oduševil i to flan jer tko ga nije probao neka zaista napravi tu finu poslasticu.
A ja jedva čekam da završi današnji dan jer to je jedini dan u tjednu kad ja idem kući u 16 h ,jer to je jedini dan kad nisam na putu i kad rješavam stvari u uredu i sutra je subota i mogu biti s svojim na miru..
Bez dobrog deserta jednostavno ne mogu. A ovaj đir je završio u pravo slatkom i osvježavajućem ruhu.
Ove sam godine imala isprobati po prvi put pravu, ali doista pravu sicilijansku granitu, ne ono što ovdje zovu "sicilijanskom granitom". Bilo je nemoguće odabrati. Od badema, pistacija, do svih voćnih. Ono što me posebno oduševilo bila je granita od duda - fantastična.
Palačinke i flan su mi za 10+.
Çok güzel, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.
Saygılar.
bilo mi je prekrasno čitati ovaj post, kao uostalom i sve ostale tvoje postove
sve redom me oduševljava, no ako moram birati biram palačinke
Kao i uvijek, sve ti je divno. Bilježim, palačinke mogu raditi skoro, ostalo mi ostaje za iduće ljeto.
S vremenom je ovako: do 40-e se nekako vuče, ne misliš o njemu, osim što se veseliš svakome petku i gro ziš se svakog ponedjeljka. Misliš da vrijeme nije nešto se gubi zauvijek i da ga imaš na pretek. Mlada si. Onda navršiš 40 i polako počinješ kontati da je vrijeme gore od para: stalno ga gubiš, nema šanse da ga dobiješ. Znaš kako Meša, tj. Kur'an: "između neba i zemlje, čovjek je uvijek na gubitku".
A na SAP ćete se privići, ja doduše ne moram raditi u njemu, ali oni koji rade nemaju, nikakvih pritužbi da im je teško.
Hvala ti za još jedan lijepi đir koji si nam poklonila. Ovaj "slatki Mediteran" mi se šposebno sviđa. Od osvježavajućeg sladoleda i sorbeta do malo jačih palačinki , sve mi je super i najradije bih odmah sve isprobala. Ali zaustavljam se na flanu koji me definitivno osvojio "na prvu" a i palačinkice će doći na red.
Sa SAP-om je i kod nas tako bilo kada smo ga uvodili, ali kasnije su svi koji rade na njemu i više nego zadovoljni a mi koji ne radimo bismo željeli da i nas nekako prebace jer program stvarno pruža velike mogućnosti. Tako da treba pregurati "dan D" a poslije bude sve super !
meni je za oko zapeo onaj flan od narance. to cu jednom napraviti cisto sebi za gust (znam da to nitko drugi u kuci nece jesti:)).:)
Svaki recept je na svoj način lep.I ja bih izdvojila flan od narandze,radila sam do sada sa kestenom i sa kokosom,ali ovo je tako fenomenalno,već zamisljam ukus..:)
Žao mi je što je odmor gotov i đir po mediteranu..
Deserti su savršeni.. Ja stvarno volim sorbeto od limuna, samo što ga ja još malo začinim sa 0,03 vodke :))). 2 čaše i fiju :)
a SAP.. :) nemam osobno iskustvo, ali kažu na početku je teško, ali kad se uhodate da onda posao ide kao po loju ..
Slažem se, sve što je lijepo prekratko traje. Evo već je subota i skoro podne i mene hvata panika da mi je vikend već gotov i da već u ponedjeljak moram biti na terenu u blatu i kiši. :(
I ja nekako provodim život čekajući petak, čekajući godišnji odmor, zapravo život provedemo u iščekivanju. :)
Ja volim završiti svaki obrok desertom ali mu uvijek dam malo prostora, recimo ne jedem ga odmah iza ručka već nakon sat, dva.
Volim ovakve slastice s agrumima, osvježavajuće su i svakako ću nešto isprobati kad uhvatim vremena. :)
Prekrasni recepti, prekrasne fotke!
Sve mi izglda božanstveno, većinu stvari nisam probala i jedva čekam da ih isprobam!
Mislim da znaš šta se meni najviše od svega svidjelo - još prvi put kad si stavila sladoled od limuna na Coolku, od tada ga staaaalno radim i to mi je najbolji recept za sladoled od limuna koji sam isprobala.
Ja ti smjesu zamrznem i stalno miješam dok se ne smrzne iščekujući dane kada ću si kupiti aparat za sladoled da mogu raditi i veće količine :)
Oduševila si me sa krajem serije po Mediteranu. Nekako sam očekivala da će biti još nešto, ali ovo je harmonija. Ja sam jedna možda od rijetkih koja uživa u sladoledu po zimi. Nekako mi je ljeti više gušt neka pića, ali kad je hladno, pa neki jači ručak ili večerica, a onda sladoled od limuna. Kod tebe je savršena kolekcija.
Kao i svi dosadašnji đirevi i ovaj tvoj me je oduševio. Ostavim si vremena da skupa s tobom prođiram, ne mogu ga tako brzo pročitati, na kraju hoću uživati.
Što se tiče relativnosti vremena zavisi s koje to pozicije gledaš, odnosno koje su ti godine. Ali, od svih dana najviše na svijetu volim petak poslije podne, jer kada skontam da su preda mnom i subota i nedjelja jako sam sretna. A onda dođe ponedjeljak i Jovo na novo! I dobro je da je tako!
Oduševljena sam desertima jer ja slatkiše volim toliko da mi je to teško izraziti riječima, ustvari mogla bih živjeti od slatkiša, u što ubrajam sve deserte, a slano bih jela samo malo da se zasolim:)) Ali, to nije više tako. Čuvam se!
Kojim li putem plovimo sledećim brodom i gde nas to Selma vodi?
Kada bi se žene pitale mislim da bi baš ovako karta dezertna izgledala! Flan nisam pravila, i vidim da u svetuod toga prave čitavu halabuku, i baš me kopka! Sladoled od limuna kao i sve ostalo je kako deca kažu VRH!
Čao Selma. Po svom krasnom običaju svi dezerti su ti izvrsni. Mene ovi voćni sladoledi trenutno ne zanimaju, (ode leto ko da ga nikad nije ni bilo) ali sam se setio jednog zgodnog načina pravljenja sladoleda koji će se tebi sigurno dopasti. Staviš u blender/multipraktik kockice leda i sok od limuna ili bilo koji sirup od voća, uključiš ga i dobijaš trenutno sladoled. Led se pretvori u kašu i sjedini sa sirupom.
Zamolio bih te za jedno dodatno objašnjenje. Tamo si negde spomenula da praviš sirup od šećera i vode i da je gotov kad se ta količina koja se kuva smanji na polovinu. Nije to prvi put da čujem takav način pripreme, ali mi je uvek bio nelogičan. Zašto odmah ne smanjiš količinu vode na pola, pustiš da provrije (da se šećer otopi) i sirup je gotov. Ne mogu da dokučim razlog zašto je potrebno toliko dugo kuvati šećer i vodu. Da li si ti možda otkrila razlog?
Inače taj vic na početku me je potsetio zašto ja nikad nisam uspeo da postanem VERNIK. Oduvek sam sumnjao da bi u RAJU na kraju bilo užasno dosadno. Čak sam u nekim spekulacijama bio siguran da verovatno postoje neki periodi tipa "godišnjeg odmora" gde te šalju u "pakao na par meseci" kolko da se malo razmrdaš :)))
Pretpostavljam da slične ture moraju da postoje i iz pakla. Verujem i da je mučenje koje neprekidno traje skroz kontraproduktivno. Pretpostavljam da koriste isti čarter, ove odvezu onamo, a odande natrpaju one proklete duše pa ih voze za RAJ. Na taj način meni to počinje da ima smisla, naravno pod uslovom da ti "odmori" ne pređu u ružnu naviku dužu od 6 meseci, jer tada se postavlja pitanje ko je u raju a ko u paklu.
Počeo sam da lupetam bolje da prekinem.
Čao Selma
Dragi moji svima se zahvaljujem na komentarima. Ugodno je pročitati takve riječi.
@ Dilajla, palačinke su zaista vrlo ukusne, ali je masloobavezno jer su tek tada neponovljive. Flan sa sokom sam pravila po prvi put i okus me je prijatno iznenadio, mada je moglo biti i malo slađe. Vjerovatno je tu posebnu aromu dobio od ove arome gorke narandže. Ja imam "klizno" radno vrijeme i svaki dan radimo po osam i po sati, ali zato petkom radim do 14. Taj petak do subote u podne mi je sigurno najljapši dio u sedmici.
@ Dajana rado bi posjetila Siciliju i probala ne samo originalnu granitu, već još radije originalnu casatu (moja velika želja). Također bi rado otišla na Sardiniju koja mi je mistična još od djetinjstva kada sam u onim diznijevim knjigama pronašla priču o tom otoku. Nadam se da ću sebi ispuniti tu želju u nearednim godinama.
@ Katarzis, divan citat. Odlično je to Meša pronašao. Ja sam zanči tu blizu te granice, osjetit ću kada uđem u te godine, a do tada mi je petak najiščekivaniji dan u sedmici.
@ Snježana, pripremi ga onda samo za sebe. Meni je bio jako fin, držala sam se recepta, možda je mogao biti slađi, ali su vjerovatno moja očekivanja bila da ću dobiti nešto drugo. Karamel ma je malo razočarao, mogao je biti tamniji.
@ Andrea, znam da bi se trebalo dodati i mrvicu votke, ali votka definitivno nije moje piće, pa je i nemam u kućnom bifeu.
@ Andrea i meni je taj dio petak poslije podne do subote u podne najdraži, a već u subotnje popodne me hvata frka oko poslova. Za desert se slažemo, i meni nekako dođe kao obrok sat-dva (ili više) po slanom obroku. Jednostavno tako mu bolje osjetim okus, a i ne budem preopterećena poslije ručka, ako znaš onaj osjećaj kad se ne možeš pomjeriti od težine i jedino želiš zaleći. U Bosni se kaže "i car legne da se jelo slegne"
@ Majo, obožavam lagani sladoled od limuna, ali me je sorbe oduševio. naprosto me je očarao i preporučujem da svoj omiljeni sladač osvježiš pjenušcem i još dodatno rashladiš, zaista posebno dobro.
@ Dunja i meni sladoled paše i ljeti i zimi. Nema razloga da bude samo ljetno osvježenje. Možda bi zimi trebalo praviti one prave sladolede sa kremom od jaja i vrhnjem, pa još uz neke prhke keksiće bila bi to prava stvar.
@ Snježana, zapravo petku se radujem jer sam samo subotom i nedjeljom cijeli dan sa obitelji, a stvarno ih poželim. Zaželim se razgovora jer mi se čini da sve obavljamo formalno i u vječitom trku. Na žalost, ali je tako.
@ Jelena, drago mi je da ti se đir dopao, a sada slijede nova gastro putovanja. Nadam se da ćeš me i dalje pratiti.
@ Dade uvijek me raduje tvoj komentar. Brzi sladoled u blenderu sam pravila, naročito prikladan način za pripremu granita, rekla bih. Za ovaj sirup ne znam. Ja to slijedim kao pravilo, ne znam baš da li se nešto posebno dešava tim dužim kuhanjem, neka posebna hemija ili šta već...Pored ovog ukuhavanja do reduciranja na polovinu količine postoji i onaj drugi da se naspe šećera koliko piše u receptu i da se tek pokrije vodom, pa se onda kuha dok ne počne vriti i ostavi tako minuticu, dvije i gotovo.
Kao i uvijek sve maestralno napravljeno. Od odabira do prezentacije, a sad i fotografija. Doista izvanredan ljetni izbor, ali flan de naranja!!!!
Mislim da se taj sanja. :)
Objavi komentar