Čokolada, kruh i sir moja su tri prokletstva. Fine stvari kojima je nemoguće odoljeti bez obzira što uopće nisam gladna. Gladne su oči najgori proždrljivac i ja ću gutati očima dok ovaj vražičak sa mog lijevog ramena ne šapne da uzmem komad i da nije važno što nisam gladna. Ja ga, naravno, poslušam.
Vrag k'o vrag. Nije on uvijek istog raspoloženja, ali uvijek nas gura u opasnost. Tako je prije par godina odlučio da mi zabrani jesti ugljikohidrate, sve... Ništa od kruha, ništa od kolača, ništa od krumpira, riže. Malo kasnije ništa od voća, ništa od povrća... Uzalud su bila sva nastojanja mog anđelka sa desnog ramena da me urazumi. Tvrdoglavom ovnu teško je ukazati na greške. Vrag je rekao nema ugljikohidrata, pa nema ni paste, nema finih umaka i nije ih bilo. A pasta, o mamma mia! Oduvijek sam voljela pastu. Zapečene makarone sa sirom iz vrtića ili mamine makarone u mesnom umaku sa rajčicom bile su prve. Kasnije su došli mnogi drugi oblici i finiji umaci i uvijek je za mene tjestenina predstavljala uživanje i definitivno mi popravljala raspoloženje.
Onda me je vrag natjerao da odbacim ugljikohidrate i pretvorio moj život u pakao, a mene iz fine i mirne male ženice u premršavu zločestu čangrizavicu koja je osipala paljbu po svakome iz čista mira.
Anđelak je reagovao, ubjeđivao me, vražičak nagovarao i tjerao po svome. Anđelak je znao da će kad-tad doći njegovo vrijeme, onaj čas kada će moj život nastaviti u pravom smjeru i jkada ću ponovo moći uživati u stvarima koje najviše volim, čokoladi, kruhu, riži i njenom veličanstvu PASTI...
Zanemarite priču o vragu koji me nagovara čas jedno, čas drugo, znam da je konfuzna i nedoslijedna i poslušajte priču o pasti.
Kako su tema ovomjesečnog kruga blogerske igrice Ajme, koliko nas je! koju je pokrenula Monsoon sa Dalmacija Down Under, a časanu ulogu domaćice odrađuje Mignonne sa bloga La Cuisine creative citrusi/agrumi, odlučila sam pasti dodati svježinu limuna.
Špageti sa češnjakom i limunom
Ako bi negdje trebao vladati princip minimalizma to je u kuhinji. Ako ste nekada pretjerale sa začinima i fino jelo učinile nejestivim znate što govorim. Manje je više, princip je koji primjenjujem kod tjestenine. Ovi špageti su pravi primjer takve kuhinje, par sastojaka za potpuni užitak.
Sastojci:
• 250 g špageta (Barilla No.5)
• 1 limun
• 1 češanj češnjaka
• 50 g svježe naribanog parmezana (gran padana, livanjskog ili paškog)
• 4 žlice maslinova ulja
• mala vezica svježeg peršina
• sol
Priprema:
1. Kuhati tjesteninu po uputi (12 minuta u ključaloj zasoljenoj vodi). Ostavite da se ocijede 2-3 minute.
2. Pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, naribanu koricu pola limuna, usitnjeni češnjak i nasjeckani peršin.
3. Tjesteninu prebacite u posudu u kojoj se kuhala i pomiješajte sa umakom. Podijelite u tanjure i u svaki dodajte svježe naribanog sira.
Tagliatelle sa limunom i pršutom
Još jedan od recepata za pripremu tjestenine na način manje je više. Mada Talijani pastu obično služe kao “primi piatti” ovaj recept može poslužiti i kao lagano glavno jelo.
Čuvenu talijansku prosciutto di Parma u ovom mom slučaju zamijenio je hercegovački pršut, a svakako bi ulogu odlično odigrao i ponos hrvatskih gastro delicija, dalmatinski pršut.
Sastojci:
• 400 g tjestenine (svježe tagliatelle)
• 200 g smrznutog graška
• sok 1 limuna
• korica 1 limuna
• 200 g tanko narezanog pršuta
• 180 ml laganog vrhnja za kuhanje
• sol
• svježe mljeveni papar
Priprema:
1. Grašak kuhati na pari 8 minuta i ostaviti.
2. Tjesteninu kuhati u dosta ključale posoljene vode 8 minuta, a 3 minute pred kraj kuhanja dodati grašak. Ostaviti da se ocijedi 2-3 minute.
3. Vratiti u posudu u kojoj se kuhalo, dodati i umiješati vrhnje, limunov sok i koricu.
4. Na kraju dodati tanko narezane trakice pršuta i svježe mljeveni papar.
Prijatno! I ne zaboravite, Talijani kažu "Dan bez tjestenine, dan je bez osmjeha."
Broj komentara: 18:
Uvodna prica me bas nasmejala... Ma ono sto jedemo zaista utice na nas izgled i karakter...
A pasta je super, i ove dve varijante su mi zaista predivne... Mora biti dobro i mora biti isprobano :)
Oh, tjestenina, bilo kakva. domaća, kupovna, suha svježa... fini sirevi, malo crnog vina, možda koja voćkica, i meni ne treba ništa više. Čokolada, kolači ne. A ovaj tvoj izbor odličan. Moja pokojna svekrva je rekla, pasta što jednostavnija, to bolja. A ona je bila Tršćanka.
ja sam ovisnik o tjestenini i mislim da je imam barem 5 dana u tjednu na neki način u prehrani ;)
Oboje varijante su mi simpatične i sigurna sam da su odlične
obje paste su bas po mom gustu!
Kaj samo jedan par?
Mislim jedan anđelak i jedan vrag? I samo ugljikohidrati?
Kod mene ih ima svih fela, za koju god napast hoćeš, (ne kockam, istina!), skakuću oko mene, dođe mi kojiput da uzmem muhomlat! :)
Uz ovaj izbor, draga moja Selma, samo anđeli mogu plesati, kakvi vrazi, ja ne znam što bih prije izabrala!
Što se minimalizma tiče, potpuno si u pravu. Isto tako obožavam tjesteninu, a ako sam sama, za sebe radim tako da kuhanoj tjestenini dodam par kapi maslinpovog ulja, posipam s malkice granuliranog češnjaka i s ribancem. Nema zadovoljnije osobe. I tako bih mogla baš svaki dan. Ovo su ti super recepti.
Samo sam do sada jednog čovjeka upoznala koji ne voli tjesteninu, muža moje Zdenke. Meni je to nezamislivo. Ja bih se davila u njoj. I kada je priča o tjestenini sjetim se jedne moje prije koja je na pitanje šta bi najviše voljela u životu rekla: Najviše bih voljela jesti, jesti, jesti a da se ne udebljam. Tu sam negdje i ja, tjestenina u svakom obliku, povrće, sir...
Izvrstan izbor recepata!
Jednom sam radila pastu s maslinama i limunom i samo se meni svidjela tako da više tu kombinaciju nisam pokušavala raditi. Meni se sve ove tvoje kombinacije sviđaju pa ću ih isprobati, a ako za nikog onda samo za svoj gušt. :)
O anđelima i vragovima, kad je u pitanju hrana, znam puno i nažalost idem samo iz ekstrema u ekstrem. Potrebna mi je čelična volja da među njima održim ravnotežu.
A što se ovnovske tvrdoglavosti tiče, živim s jednim takvim pa znam. :) :)
Vauuu ove pašte su krasne, prosto mame mmmmm !!
Ma kažem ja uvijek da su oni jako mršavi ljudi čangrizavi i da je puno bolje biti malo hm "elegantno popunjen", a čokolada mmmmm ja i sin ju obožavamoooo, paštu i sir također !!
jao, ubijaš me ovim svojim tjesteninama. genijalna su oba recepta! :)
Testo rado spremam,jer ga i moja deca obozavaju a i najlakse se spremi.Super je recept!
Vjerujem da je ovo jako fino, ja ne stavljam nikada limun u tjesteninu osim ako nije u nekoj salati..ali izgleda skroz primamljivo!
@ Maslinka, slažem se da hrana utiče na naše raspoloženje. Škrob je definitivno hrana dobrog raspoloženja, pa je zločin odricati ga se. Ja to vjeruj mi djako dobro znam jer mi je život bez škroba bio pakao, a ja sam bila grozno živčana i svi oko mene su trpjeli.
@ Hvala Dunja. Vi ste sigurno naučili i mnogo talijanskih trikova od svekrve Talijanke, a po meni je onaj što jednostavnije to bolje zaista uvijek dobitni, barem mi se neće desiti da pretjerivanjem pokvarim jelo.
@ nina, tjestenine su u staroj prehrambenoj piramidi bile u osnovici, pa prematome nije nikakva greška servirati ih i svaki dan u sedmici uz male varijacije, nekad zapečeno, nekad na juhu, nekad sa umakom. Uvijek siti i raspoloženi što je najvažnije.
@ Maninas, hvala najljepša. Godi kompliment od znalca kojeg prepoznajem u tebi iz tvojih recepata.
@ Tadeja, ma jedan par je i dovoljan i previše. Znaju oni mene na sve nagovarati, odgovarati, čak ih mogu i vizuelizirati. Sreća da su na kraju ipak u ravnoteži jer bi se samo sa jednim loše provela. Samo sa anđelkom bi bila "dobar i bedak braća rođena", a sa vragom nipošto ne bi dobro prošla. I nakon pjata tjestenine sam zadovoljna da mi se samo smješim. U potpunosti zanemarim Ljutka (tako je moja sestra nazivala mog vraga jer mi je lice takvo da mi se desna strana više razvuče u osmjehu, a u ljutnji lijeva više iskrivi).
@ Katarzis, hvala što si me podsjetila na češnjak u granulama, nisam ga odavno nabavljala, a jedno vrijeme sam stalno koristila granulice umjesto svježeg.
@ Snježo, ajme...kakav li je bio muž te tvoje zdenke. Ni ja ne mogu zamisliti nekoga ko ne voli pastu. Taj mora da je volio samo meso. Prija ti je zakon! Mislim da nema čovjeka koji ne bi volio da može jesti sve što pooželi, uživati i pri tome ostati mršav. No to se odmah nakon puberteta, a naročito nakon 30 svima promijeni. Ja sam sa 15-16 godina mogla pojesti barem duplo vićše nego sada da ne dobijem ni grama sedmično, a sada ako imalo više jedem nego mi treba ne smijem stati na vagu (to je već više poremećaj druge prirode nego što sam debela).
@ Andrea, pa ne znam zašto im se nije dopala pasta sa limunom. kada sam prije par godina vidjela recept u ellu izvadila sam ga odmah, isprobala i koristila sam i sok i koricu u raznim kombinacijama. Preporučujem kao obavezan dodatak za neku pastu sa morskim plodovima ili piletinom, a i u ovim skroz na skroz jednostavnim špagetima je izvrstan dodatak. Preporučujem da probaš i biće mi drago ako ti se sviđa.
što se tiče ovnovske tvrdoglavosti, ne znam niti jednog muškog ovna ali žena ovnica znam i nije sa nama lako. Kad zapnemo ne možeš nas odgovoriti dok nam se ne obije o glavu. Meni je jedna mirna ribica sa podznakom bika tiha vodica koja donosi smirenje svim mojim burama.
@ Masatera, ja kroz svoj život nisam upoznala raspoloženu mršavicu. Mršave tete u vrtiću, mršave nastavnice, mršave kolegice na faksu i na poslu sve od reda su bile prave aždaje. Zaista ne mogu znati šta stoji iza njihove savršene linije, geni ili preteška odricanja, ali je činjenica da su malo puniji (ne naravno oni predebeli) mnogo pozitivnije osobe. Paste i čokolada, a meni još kruh, sir i vino su bogovska hrana...
@ monchi, hvala. Preporučujem za probu. Uvijek slobodno mogu preporučiti recepte koji su laki za napraviti, jeftini, pa i ako neko ne bude zadovoljan, barem ne žali truda. Ovi su takvi (meni su jako dobri).
@ Vera, ne zanm da li bi se maloj djeci dopao limun, a naročito korica, ali ovaj recept sa pršutom i graškom je i za dječiji ukus.
@ Nado, limun uvijek stavljam u salate, ali je sasvim dobar dodatakmi u toplim jelima, ostavlja svježinu. A salate, salate od tjestenine sa tunom ili piletinom obožavam. To bi mogla jesti cijelo ljeto.
Navučena sam i ja od malih nogu na hranu većinom zasnovanu na ugljenim hidratima kako se to danas moderno kaže. Jeste omiljena, ali u svakom slučaju ne treba preterivati. Recepti su divni, slike prelepe i mame da več za koji dan dam sebi oduška:)))
Draga Cosmo, di je limun, tu sam i ja :) Pametni su Talijani... a tebi sve divno izgleda! :)
obje vrste tjestenine su savrsene, slicno i ja radim i stvarno su fenomenalne, a kod mene je pravilo za tjesteninu manje je vise... a bas si me nasmijala ovim uvodom:))
Nadam se da se vrag više ne pojavljuje.. Jer najgore je kad si nešto zabraniš. Onda bi ko za vraga baš to.. I postaješ čangrizav. Imam ja kolegicu na poslu koja jede ujutro jogurt i žitarice, pa oko podne juhu ili kuhano povrće i to je to.. I stalno viče ja bi čevape, ja bi keks i gleda u nas druge ko u vragove kad nešto jedemo.. I ne da se krstiti.. da izgleda grozno, sivo, pogrbljeno.. I kod prehrane vrijedi manje je više.. Znači svega po malo.. bez odricanja .. Ako se tu i tamo malo pretjera nije zlo.. :))
No ajmo na vedrije terme.
Pasta ti je stvarno sjajna
Jako fini recepti. Pa ima li sta ljepse od prostog a dobrog recepta.
Objavi komentar