srijeda, veljače 24, 2010

Nomen est omen (ili Poljupci sa okusom limuna i opori jezici)

Koliko ste jela probali, za koliko ste tek jela čuli koja nose znakovita imena? U bosanskoj kuhinji takvi nazivi su česti, pa tako imamo kadun butiće, hanumin pupak, dilberove usne, bulbulovo gnijezdo, behar... Kod susjeda, istočnih i zapadnih imamo dikino oko, ali i svekrvino, devojački san (ne znate vi snove djevojačke). U raznim kuhinjama po svijetu imamo Afroditine dojke, djevičine grudi, a o poljupcima i raznim uzdasima, uzbuđenjima, nesvjesticama i grijesima, da ne pričam... Nazivom se najčešće opisuje izgled, ali i karakter pojedinog jela. Osobno su mi zanimljiviji oni nazivi kojima se pogađa karakter, jer nije nikakav problem oblikovati dvije kupice, preliti ih bijelom glazurom, staviti kandirane trešnje na vrh i nazvati kolač grudima, djevičanskim ili Afroditinim, nije bitno.

... još malo o mirisima

Tema blog igrice Ajme, koliko nas je! , koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija Down Under su citrusi/agrumi. Temu je na moje, a vjerujem i vaše zadovoljstvo odabrala Mignonne iz La cuisine creative.

Obožavam mirise limete i limuna, čak i kada dolaze sa svježe oribanog stepeništa. Tako sam prije dva dana ostala na poslu do kasno i kada sam izlazila čistačice su već obrisale stepenište nekim finim sredstvom sa mirisom limuna. Onako slomljenu i umornu digao me je taj miris. Nije nikakvo čudo da u kupaonici imam i mali milion sapuna, kupki i gelova za tuširanje, krema i mlijeka za tijelo sa citrusnim mirisima. Sa Diorovim Escale a Portofino osjećam se kao da sam se našla usred nekog talijanskog filma iz pedesetih godina prošlog vijeka, svježe, ali i zavodljivo.

Pisala sam o tome da moja mama nije marila za kolače. Pravila ih je ponekad, one najjednostavnije. Ali u svaki je stavljala limun, limunovu koricu u biskvit, limunov sok u sirup. Limunovu koricu stavljala je i na ringlu štednjaka da joj kuhinja zamiriše. Tako mene limun najviše podsjeća na miris mamine kuhinje i okus maminih kolača, a mirisi i okusi djetinjstva su čarobni i uvijek su izvor zadovoljstva.

... o imenima i značenjima

Poljupci sa okusom limuna i papra



Prije par godina probala sam tamnu čokoladu sa crnim paprom i limunom, kombinaciju koja me je oduševila. Limun i papar na ribi, to je nešto vrlo obično. Limun i papar u čokoladi, e to je posebna priča. Razmišljam o tome kakve bi bile praline od tamne čokolade sa limunovom koricom i paprom. Vjerujem da bi mi se dopale, ali nisam ih radila. Privučena ovom kombinacijom pitala sam se šta bih mogla smućkati sama , brzo i jednostavno. Tako je nastala varijacija na temu “baci di dama” sa čokladom, limunom i paprom. Damski poljupci sa okusom čokolade i limuna, i malenom noticom papra (tek toliko da nisu kao iz bakine kuhinje).

Sastojci (12 komada):

• 70 g brašna
• 15 g kakaa
• 50 g mljevenih badema
• 80 g šećera u prahu
• 2,5 g svježe mljevenog crnog papra
• 2,5 g anisa u prahu
• 60 g maslaca
• ½ bjelanceta
• korica ½ limuna
• malo limunovog soka
• 120 g “lemon curd” kreme od limuna i maslaca

Priprema:

1. U multipraktiku samljeti bademe i šećer u pahu u sitni prah. Dodati maslac narezan na kockice i izraditi da se dobiju mrvice.
2. Dodati brašno, kakao, papar, anis, limunovu koricu, bjelance i oko ½ žlice limunovog soka i nataviti izrađivati tijesto da se formira kugla.
3. Kuglu tijesta zamotati u foliju i ostaviti u hladnjaku oko pola sata.
4. Pećnicu zagrijati na 180 stepeni. Plitki pleh iz pećnice obložiti papirom za pečenje.
5. Od ohlađenog tijesta žličicom odvajati komade od oko 9-10 g. (ja sam svaki komadić stavljala na digitalnu vagu) Oblikovati 30-tak loptica, malo ih spljoštiti i poredati po plehu.
6. Peći u zagrijanoj pećnici 10 – 12 minuta.
7. Odmah povući papir sa pleha i ohladiti kolačiće. Polovinu premazati kremom i slijepiti.



Domaći “lemon curd” iz mikrovalne



Imam mikrovalnu oko deset godina. Za tih deset godina koristila sam je za podgrijavanje mlijeka i papica, podgrijavanje čaja i ponekad, kada bi zaboravila ujutro izvaditi meso iz zamrzivača za odleđivanje.

Rijetko u njoj kuham, ali nisam a priori protiv kuhanja u mikrovalnoj. Dapače, smatram je vrlo korisnim uređajem.

Pamtite li vi onu glupu reklamu o tome kako svaka mala jagodica sanja da će kada poraste ući u Zottov voćni jogurt? Ovdje pročitah da limuni sanjaju da završe u “lemon curdu” Gospode Bože! Koja glupost, a meni to zvuči i kanibalistički (kao da bi mogla jesti nešto što govori, a posebno nešto što sanja i razmišlja o tome šta će biti kada poraste).
Čitala sam dosta o kremi od limuna sa maslacem koja se na engleskom naziva “lemon curd.” Moram reći da me riječ “curd” odmah odbija. Kojeg vraga “curd”? Šta se to mora zgrušati??? Zgrušana krema nije baš privlačna, nije ni krema uostalom. Da bi nešto bilo krema mora imati onu glatku i svilenu strukturu, a ne nekakve ugruške...

Vidjela sam i par recepata za tu kremu i uvijek me je odbijalo ono procijeđivanje kroz finu gazu. A još više su me odbijali savjeti tipa “ne brinite ako se zgrudva” ko se ne bi zabrinuo ako bi mu nešto što treba biti kremasto izgleda pout pokvarenog ukislog mlijeka? Dobra stvar sa kremama koje se prave u mikrovalnoj je ta što ne vidite da li se ono što pravite pretvara u katastrofu, osim kada vam sve unutra iskipi pa morate čistiti cijelu pećnicu. Nimalo zanimljiv posao... Recept za kremu iz mikrovalne je bez greške, neće vas dovesti u (ne)priliku da vam krema iskipi, neće se zgrudvati, neće joj trebati procjeđivanje. Ovo je recept i za malu Jucu...

Kako sam recept isprobavala koristila sam jedno cijelo jaje (ala sam troškali). Omjeri su striktni, a krema je fina, nije masna, ja uopće ne osjetim maslac, a nije preslatka.

Sastojci:

• 1 cijelo jaje
• 60 g šećera
• 40 g rastopljenog i ohlađenog maslaca
• sok 1-2 limuna (oko 60-70 ml)
• 1 vatrostalno lonče
Plus - samo šest minuta vašeg dragocjenog vremena




Priprema:

1. Rastopiti maslac i ostaviti da se ohladi (kratko jer se ne smije stisnuti).
2. Pjenasto izmiksati jaje i šećer da pobijeli.
3. Dodati rastopljeni maslac i limunov sok i umiješati.
4. Presuti i lonče i staviti u mikrovalnu.
5. Kuhati una 50% jačine u 5-6 intervala od minutu. Svaki put dobro pomiješati nakon vađenja iz mikrovalne. Ako vam nakon petog intervala krema nije gotova (odnosno gusta da ostaje na žlici) kuhati u kraćim intervalima od po pola minute dok se ne zgusne.





Napominjem da sam ja imala malu količinu od samo jednog jajeta i da mi je trebalo 5 intervala za kuhanje dok krema nije bila gotova.

Vjerujem da bi vam se dopali poljupci sa okusom čokolade i limuna i mrvicom papra (koji ako ne volite možete izostaviti). Servirajte ga iz kafu, čaj ili neki liker i prijatno.



Lingue di Soucera (Svekrvini jezici)

Gourment Traveller - Based on Mary Taylor Simeti’s recipe in Bitter Almonds (Bantam Books) izvor je na kome sam našla recept čudnog naziva

Drage gospođe svekrve, drage mame dječaka koje ćete to biti za 20 ili 30 godina, izvinite ali ovi kolačići se nazivaju Svekrvin jezik. Naziv je očito dala neka očajna talijanska snajka, zarobljena u kući “slatke mame” zajedno sa tri djevera (njegova brata) i tri jetrve (njihove žene). A poznato nam je mišljenje o mamama Talijankama i njihovim četrdesetogodišnjim sinčićima.

O čemu se radi? Jednostavni prhki kolačić nadjeven je džemom od gorke narandže ili limuna. Prilika je da treba simbolizirati gorko-slatke jezike dragih nam svekrva. Dobro, premda zločest ovaj naziv je i simpatičan. Nemam ništa protiv svekrva, niti bi trebala imati. Drage žene, rodile su naše muževe, lijepo ih odgojile, pazile i mazile i predale u naše šapice (da ih mi mazimo i pazimo). Hvala im što naši dragi nisu ispali mulci.

Sastojci:

• 100 g brašna
• 50 g šećera
• 50 g maslaca
• 1 žumance
• žlica vode ili limunovog soka
• crvena boja
• šećer za posipanje
• marmelada od gorke narandže ili limuna

Priprema:

1. Brašno i šećer zajeno dobro ispulsirati u multipraktiku. Dodati malsac narezan na kockice i nastaviti kratko pulsirati u multipraktiku da se naprave mrvice.
2. Dodati i umiješati žumance i malo vode pa pulsirati da se od tijesta oblikuje kugla.
3. Prebaciti tijesto iz posude multipraktika na lagano pobrašnjenu radnu površinu i još malo izraditi tijesto da se ne lijepi za ruke. Zamotati i ostaviti u hladnjak.
4. Zagrijati pećnicu na 180 stepeni.
5. Tanko razvaljati ohlađeno tijesto i izrezati krugove rezačem za krofne. Na sredinu svake staviti po 2 žličice džema i preklopiti preko i saviti dva kraja prema sredini i sastaviti.
6. Peći u zargrijanoj pećnici 20 minuta.
7. Razmutiti malo crvene boje ili arome maline u malo vode i malo uvaljati gotove kolačiće, a zatim ih posuti šećerom u prahu.




Biscotti sa narandžom i lješnjacima




Ja volim ove tvrde grickalice. Zubi me dobro služe, ali sam i pažljiva kada ih grickam.

Jednom prilikom donijela sam neke biškote na posao i ponudila društvu u kancelariji. I šta? Pogledali su ih sa podozrenjem i upitali šta je to. Objasnila sam da je to vrsta slatkog dvopeka. Odgovor, većine: “Ne mogu ti to ja” Sorry đaci, ja ovo volim. Nisu prhki (premda volim prhke keksiće), nisu kremasti (tih i nisam ljubitelj) i budući da mogu dugo stajati biće ih više za mene.

Andreini slani biškoti sa permazanom i bijelim paprom su bili hit u mojoj porodici i svi smo se sa zadovoljstvom bacili na grickanje kada sam ih napravila. Ana Ugarković ima recept za neke slane biškote sa crnim maslinama, koje nakon uspjeha sa Andreinim moram svakako probati. Tu sam emisiju gledala i pravo mi je glupo što na HRT-u nisu stavili njene recepte kao što su to radili na Novoj, pa sada moram tražiti po forumima i onda neko negdje nešto doda, nešto oduzme i ja nisam sigurna da je to ono pravo.

Opet sam pravila biškotiće. Ovaj put slatke sa mirisom narandže. Iako će vam se čitajući sastojke možde učiniti da je previše šećera (meni se činilo) ipak nije. Ja u gotovim biškotićima uopšte ne osjetim šećer i nisu mi slatki ili preslatki, kako god...

Sastojci:

* 225 g brašna
* 160 g šećera
* 2,5 g praška za pecivo
* prstohvat soli
* 60 g maslaca
* 2 jaja
* 150 g lješnjaka
* 2 žličice korice narandže
* 1 žlica soka narandže
* dodatni šećer za posipanje

Priprema:

1.Propecite lješnjake i nasjeckajte ih na komadiće.
2.Zagrijati pećnicu na 180 stepeni i obložiti plitki pleh za pečenje papirom.
3.U multipraktiku pomiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer oko 2-3 sekunde.
4.Dodajte maslac i napravite mrvice.
5.Zatim dodajte jaja i soki miksajte dok se sastojci ne povežu.
6.Prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i dodajte lješnjake i koricu narandže. Oblikujte dvije tanke štruce pospite ih sa malo dodatnog šećera i stavite peći 20 minuta.
7.Izvadite iz pećnice i ohladite 15-20 minuta. Temperaturu pečenja smanite na 160 stepeni.
8.Ohlađene štručice narežite ukoso na šnitice debljine do 1 centimetar.
9.Poredajte narezane šnitice na pleh i vratite u pećnicu i pecite dodatno 20 minuta.
10.Ohlađene stavite u teglicu ili limenu kutijicu i možete ih držati danima.
11.Servirajte uz slatko vino ili uz kafu ili čaj.



Prijatno!

Broj komentara: 15:

dvi ribe dva kumpira kaže...

Draga Selma, ovo sam citala sa gustom a osmjeh mi nije nestajao sa lica :)
E, zeno draga nasmijala sam se dobro....
a samo da znas, ja ne znam sta su djevojacki snovi :lol::lol:
Krasni su ti keksici i lemon "curd" takodjer :lol:
Kuhanje u mikrovalnoj bas ne prakticiram ni ja bas previse, ali ta masina mi je nezamjenjiva u kuhinji,
obozavam je.
Inace, u njoj kuham obavezno kreme za kolace,
to mi je nekako zgodno, sve u jednoj zdjeli, ne zagara, nema nepotrebnog sudja a ni ribanja lonca.
Prije par godina sam imala "malu nezgodu" sa mojom mikrovalnom pecnicom.
Pecnica je bila na uzdignutom mijestu u kuhinju, prekrasno rasporedjen i imaksimalno iskoristen prostor prilicno povelike kuhinje.
Ja sam radila nekolike stvari odjednom dok mi se u medjuvremenu kuhalo mlijeko za kremu u mikrovalnoj,
znala sam svoju pecnicu u sekudnu,
mlijeko je provrilo, a ja mehanicki, bez velikog razmisljanja izvadila zdjelu vani ne misleci,
povukla sam prenaglo i kipuce mlijeko mi se prolilo po meni....
opekla sam se od vrha grudi pa sve do pupka...
nisam plakala, nisam ni vristala,
imam osjecaj da sam rikala kao ranjena zivotinja.....
rucnik natopljen hladnom vodom nisam mogla skinuti sa sebe da zamjenim sa drugim,
Stavljala sam obologe i od octa...nista mi nije pomoglo a ni ublazilo bol.
Al znas, ja sam heroj,zmaj zena, nije mi nista, proci ce to.... nisam htjela odmah kod doktora...
Nakon dobre 2 ure sam sjela u auto da me cerka koja je dan ranije dobila vozacku odvede doktoru.
Cekaonica je bila krcata,mene su odmah uzeli i najprije me
dobro napumpali sa morfijem da mi bar ublaze bol.
Dobro sam zarasla, pa skoro da se nista ni ne pozna,
imam oziljke na mjestima gdje je metal na grudnjaku, to mi se pozna, al necu se skidat u toples i rijesila sam svoj problem :)
V- izrez obozavam i nosim, ja vidim na kozi gdje su bile opekline al nije bas nesto primjetljivo.
Salim se, al kad malo bolje promislim, odlicno sam ja u svemu tome prosla, da je otislo samo malo u vise, mogla sam se politi po ocima i oslijepiti.
Zato kada sam namjestala sebi novu kuhinju, nisam namjerno mikrovalnu htjela odizati nigdje u vise, pa neka oduzima mijesto na radnoj plohi.
I da, naravno svim snasim dragim svekrvama hvala sto nam muzevi nisu mulci ;)))

dvi ribe dva kumpira kaže...

I evo u svemu ovom sam ti zaboravila ostaviti Anin link ;)
http://www.novatv.hr/kodane/recepti2.asp
imas ovdje dosta recepata, pa potrazi, mozda nadjes sto trazis ;)

Вера kaže...

Sjajni recepti,dobra ideja za Lemon curd iz mikro rerne,inače imas dosta ideja za recepete i pripremu iz mikrotalasne.Limun i ja stavljam svugde i u slano i u slatko.

Sweet Corner kaže...

stvarno imate mastovitih imena za jela i kolace:)))ja mikrovalni isto koristim samo za podgrijavanje mlijeka, i u biti nista drugo ne radim u njoj otkad sam krenula topiti cokoladu :( ovi poljupci s lemon curdom mi izgledaju fenomenalno i stvarno su brzo gotovi...sto se tice svekrva, o tome bi se dalo puno raspravljati:))))biscotte se spremam vec duze vrijeme napraviti, cak sam mislila i danas, ali nikad se ne zna :)sve ti je odlicno, kao i uvijek:)

Andrea kaže...

Evo link za web HRT-ove Kod Ane

Ne znam jesi probala lidlove čokolade. Imaju nevjerojatno dobrih čokolada po jako niskim cijenama. Trenutno mi je hit njihova čokolada s crvenim paprom. Predivna je.
Sigurno bi mi pasala i ta s limunom i paprom, a totalno si me zaintrigirala da napravim te truffles s paprom i limunom. :)

Poljupci su prekrasni, mogu mislit kako je aromatična kombinacija limuna i papra. Nažalost nemam mikrovalnu i ovaj curd ne mogu napraviti. Mort ću i nju nabavit uskoro. :)

Drago mi je da su vam se moji biškoti toliko svidjeli, a ova tvoja kombinacija mora biti jako ukusna.

Inače što se imena kod hrane tiče je nekako tu preferiram minimalizam i sklona sam sve te "venerine brjegove" nazivati kremama/kolačima s tim i tim okusom. Zapravo, previše personalizirana imena hrane me odbijaju.
A kad smo već kod imena hrane prava riznica bisera su nazivi jela iz večere za pet. :D :D

Nada kaže...

Stvarno ne kužim koji je bio razlog jela nazivati takvim imenima, ali fora mi je to, baš sam se nasmijala...
Divim ti se koliko truda ulažeš u igrice..Sve se čini super, i Poljupci i lemon curd, a tek svekrvini jezici..sve je super...

Laka kuharica kaže...

Žena se raspisala, e pa šta! I šta onda komentirati od tolikog pisanja? Sve u svemu, recepti su odlični, a mene curd odmah asocira na turd, a to nema, bljak, veze s hranom. I - ja ću biti i svekrva i punica. Pa se sjetim onog prastarog vica o snahi lijenoj mrcini i predivnom zetu. Ma znate!

Unknown kaže...

Draga moja, ja bih tipovala na ove tvoje biskote s narančom i lješnjacima. Strašno volim sve što krcka.
Što se tiče lemon curda to mi je zanimljivo iako nisam nikada probala nikakav drugi maslac osim običnog i sa začinima. Mikrovalnu nemam i uopće nemam potrebu za njom, pogotovo kako sam pročitala knjigu "Prirodni lijekovi za koje oni ne žele da vi znate". Link za novu aninu emisiju ti je: http://kodane.tportal.hr/

Tadeja kaže...

Fenomenalan mi je post, stvarno sam guštala! :) A osim toga obožavam kad jela imaju otkačene nazive! Srećom ja neću biti svekrva, mislim da bi to bilo jako naporno za više nas, a za jela s punicom u nazivu nisam dosad čula! ;)
Jako su mi interesantni ovi keksići s limunom i paprom i to ti je odlična ideja i kombinacija, a i svekrvini i biškotići s narančom mi mirišu! Nego, jel' se to meni samo čini ili je aparat došao s popravka? Odlične su fotke!

Sanela Mallory kaže...

Nisam radila Lemon curd i baš bih voljela probati, zanima me kakav je. Inače ne volim agrume, i limunova kora je praktički protjerana iz moje kuhinje. Kada u receptu piše da treba staviti naribanu limunovu koru u biskvitnu smjesu, razumljivo je samo po sebi, da ja to preskačem (ako treba, radije ću dodati više praška za pecivo, nego limunovu koru).

Pisala sam već o svojoj ljubavi prema čokoladi pokiranoj u table, ali naravno, ima i onih koje mi se ne sviđaju. Najgora čokolada koju sam jela bila je nekakva, bijela čokolada u koju je bila nadrobljena limunova kora:( ajme, koji je to užas bio, čini mi se da je to bila Milka čokolada: to čak nije bilo ni slatko, to je bilo nešto kiselkasto-gorko; nakon jedne kocke odustala sam od jedenja toga.
A prije par mjeseci dobila sam Kraševu tamnu čokoladu u koju je također nadrobljena limunova kora, ajme užasa!

Dunja kaže...

Post je zabavan i slikovit. Užitak za pročitati, no kako sam ja disleksik, morala sam naći mir u kući da ga s pažnjom pročitam. Od tuda vjerojatno moje fotografiranje svega i svačega.
Inače volim bosansku kuhinju, nedavno sam bila u jednom takvom specijaliziranom u Zagrebu. Prava uživancija.
A što se tiče recepata, svi su ti super, radim i ja biskotiće, ali sa bademima. Baš ću probat ove s lešnjacima.

cosmo2503 kaže...

Draga Branka, skoro pa sam osjetila kako to boli koliko sam se naježila na tvoje strašno iskustvo sa vrućim mlijekom, Meni se jednom prosulo sa kola i malo me poprskalo po nogama, pa sam jecala. A to, to je strašno...Bože dragi, stvarno si heroj. Slane biškote nisam našla ni na Novoj, ni na novom Aninom portalu. Biće da čeka da objavi još jednu preskupu knjigu. Knjiga joj 70 maraka, a ja za 70 maraka dobijem dvije knjige, prelijepe isporučene ekspresno iz Amerike.
Za kuhanje kreme u mikrovalnoj, pravila sam samo onaj Cheesecake što sam stavila i na blog, a nisam radila ni čokoladne ni kreme za krempite. Vjerovatno bi uspjelo, a najbolje što je sve u jednom loncu.
@ Vera, pokazalo se da mikrovalna ima puno više funkcija nego sam ja to godinama koristila. Bila sam se previše ograničila, a zapravo ima desetine jela koja bi mogla brzo napraviti. Ja istina volim da mi jelo miriše i da ga gledam i mješam i probam, a to mi nekako nije spojivo sa mikrovalnom.
@ Jasenka narodni nazivi su meni MRAK. Na ovo za svekrvine jezike sam se nasmijala. Mogu zamisliti kako je očajna bila žena koja je dala naziv. A nije lako svekrvama. Bićeš i ti jednog dana.
A lemon curd sam napravila isti dan kada si ti stavila recept za panacottu, morala sam probati o čemu se radi kod tog famoznog "curda", a naročito me je privukla boja kod tvoga. moj je tek kada je bio gotov imao onu intenzivnu žutu boju (vidi se kakva je u šolji), ali je stajanjem malo posvijetlila, a i slika sa ovim medama i kremom nije baš najvjernija pravoj boji.
Neke biškotiće svakako spremi, uvijek dobro dođu.
@ Andrea, nažalost u Saraqjevu nemamo Lidl. Vidjela sam ja da ima dosta dobrih čokolada koje se priodaju pod markom trgovačkih lanaca. Tu sa crvenim paprom bi voljela probati. Čokoladu obožavam, a u zagrebu redovno natovarim pola kofera u Delicijama (iz Tesline) i iz one male prodavnice prema Kaptolu (nekakvi su suveniri do te prodavnice). Ne znam šta je sa hrvatskim brendom Bolero, nakada su bili u Ilici, a prošle jeseni nisam ih našla. Ili su promjenili lokaciju ili im je biznis propao. Lemon chocolate truffles bi morala probati napraviti. Imam neku ideju, da prokuham vrhnje, dodam koricu i ostavim da stoji da upije miris, a onda da radim kako se rade klasične truffles. Pitanje omjera me zaokuplja, a negdje sam čitala da se korica ne bi smjela dodavati prilikom samog kuhanja vrhnja ili mlijeka, pa sam to upamtila.
Meni su stari nazivi sasvim OK, hanumin pupak ili dilberove usne, ali ti "novokomponovani" nazivi kuhara amatera, ti me bacaju u očaj.
@ nado, hvala. Igrice su za mene prilika da nešto isprobam, a ponekad i da predstavim nešto staro. i jedni i drugi kolačići kao i biškoti su ukusni. Svekrvini jezici su naravno obični prhki keksići, a ko ne voli gorkaste marmelade može komotno staviti slatku ili čokoladni namaz pa bi bilo dobro i za malu djecu. Naziv Svekrvini jezici mi je bio baš fora.
@ Katarzis, hvala. Mene curd asocira na ono što zanči ta riječ kada smo je i učili, a nešto nisam pretraživala da vidim ima li u Websteru i neko bolje značenje. Meni je ugrušak inače bljak... Ti ćeš biti fina slatka mama.
@ Snježo, premda si na dijeti ovi su keksići dobri kada ti padne šećer. Sigurno zanš da ne trebaš pretjerivati i da bi negdje pri ruci trebala imati koji keksić ili nešto slično. Pa toplo preporučujem ovakve biškote.
"Lemon curd" nema okus po maslacu, zapravo je to prava krema od limuna, a meni je jako, jako ukusna. Pošto nemaš mikrovalnu, ne znam da li da ti preporučim da je probaš praviti na klasičan način, jer je meni lično dosadno to praviti. Mislim da na ovom linku na koji sam ukazala kao na glupavu priču o tome kako limuni čeznu da završe u "lemon curdu" imaš dobar recept i da ga nije teško napraviti.

cosmo2503 kaže...

@ Tadeja, ni ja neću biti svekrva, iako još relativno mlada, prošle su mi i sve šanse da to budem čak i kada bi htjela. "Baci" sa čokoladom i paprom su vrlo ukusni, pa još spojeni lemon curdom, su hajde što su moji, ali stvarno su odlični. Ovdje am imala onu dilemu o kojoj sam pisala kod tvoje torte, nisam zanla da li da ostavim samo "lemon curd" ili da ga pomiješam sa vrhnjem i stavim kremfiksa. Ostala sam samo na "curdu."
Aparat je došao sa servisa. Koliko se u Srbiji praznovalo u januaru čini mi se da ga je lakše bilo poslati u Japan, tamo ljudi nemaju ni godišnje, a na deset slava u jednom mjesecu ni ne pomišljaju. Ali, super, sad je ponovo tu.

@ Sanela, moja mama je kako sam to rekla stavljala limunovu koricu u ono malo kolača koje je spremala, a spremala je obične patišpanje i pitu sa jabukama, šapice i kiflice sa pekmezom. Stavljala je i na ploču od štednjaka tako da meni limun uvijek lijepo miriše. Moj tata nije volio što ona dodaje limun u tolikoj mjeri, ali se i on naviknuo jer moja mama nije odustajala od toga da kolač napravi tako da ugodi vlastitom ukusu, a nama ga je već nametnula.
Ja sam na samom početku pisala tekst o čokoladama i deklarisala se kao čokofil, a ne čokoholik. Meni zaista mnogo više odgovaraju vrhunske čokolade i radije ću ih i platiti 2 ili 3 puta više od "obične" jer ja čokoladu jedem kao deliciju po malo, nije mi potrebno 100 g da bi utažila želju. U prvi mah nisam se mogla sjetiti o kojoj Kraševoj čokoladi govoriš, jer su mi prve na umu bile Dorine, ali sam se sjetila da su to one iz serije 1911 (mislim da nisam prolupala godinu) i meni su i ta i ona sa koricom naranže odlične, mada ne i izuzetne. Budući da su mi Lindtove istog okusa bolje, radije se odlučim za Lindt. Ova sa paprom i limunom je švicarska, nekada se proizvođač zvao SwissDelice, a sada se prodaju pod markom Frey. A ta bijela milka je koliko mi se čini bila punjena i limunova korica nije bila u masi čokolade već u punjenju i bila je iz ljetnje serije, a okus je bio limeta-jogurt.
Što se tiče dodavanja limunove korice u biskvite, za mene je ona kao poboljšivač okusa i nema nikakvu drugu funkciju u odnosu na tijesto, pa s toga ne znam zašto bih je bilo čime mijenjala (praškom za pecivo?), osim što bih je mogla izostaviti.

cosmo2503 kaže...

@ Dunja, predpostavljam da si bila u Sofri. i ambijent i jela su autentični i meni su se dopali (mene su tamo odvukli moji zagrebački prijatelji, inače mi ne bi palo na pamet da u Zagrebu tražim bosansku hranu). Odlična im je hladna slagana zeljanica. Ja nemam običaj kupovati, a ni praviti pite, ali bolju od te sigurno nisam probala.
Biškote, one o kojima pišem da sam ponudila kolegicama na poslu sam spremala sa medom, dinkel i integralnim brašnom i bademima i zavoljela takve slatkiše, niti je preslatko, niti je premasno, može se grickati iz ruke, skroz zgodno.
Mislim da i ja imam problema sa disleksijom, ako nije problem sa vidom, ali često nešto pogrešno pročitam (naročito ako čitam sa ekrana).

Monika kaže...

ne znam od kud bih počela! :) post duhovit i zabavan, a recepti odlično, kao i uvijek. jako mi se sviđa što i kako pišeš i kuhaš i nadam se da ćemo te imati priliku istražiti idući mjesec :) a sad idem napraviti lemon curd u mikrovalnoj :D