Željela sam vam pričati o nedjeljama prije skoro tridesetak godina. Dugim i lijenim nedjeljama koje su započinjale jutarnjim programom za djecu, a završavale domaćom TV serijom. Post sam imala pripremljen u crticama, zajedno sa receptima koji su moj odgovor na temu citrusi/agrumi koju je odabrala Mignonne sa bloga La cuisine creative, a za našu mjesečnu igru Ajme, koliko nas je! , koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija Down Under.
Onda, prije par dana Tadeja objavljuje post sa sjećanjem na emisiju "Dozvolite da se obratimo" kojom su počinjala nedjeljna jutra, od osamdesetih do '91. Htjela sam je spomenuti, tačnije htjela sam reći da sam jedva čekala da se završi da gledam seriju koja je poslije išla. Bili su to legendarni Otpisani i Povratak otpisanih. Nakon serije započinjao je dječji jutarnji program.
Doručak uz jutarnji program
Kao što je sve funkcionisalo u bivšoj državi tako je "funkcionisao" i nedjeljni program. Drugim danima sve su naše TV kuće imale regularni program iz vlastitog studija, ali nedjelja je bila dan u kojoj se naizmjenično iz nedjelje u nedjelju, smjenjivao program iz TV kuća sa srpsko-hrvatskog govornog područja: Beograd, Zagreb, Sarajevo, Novi Sad, Titograd.
Najbolji dječji program imalo je (da prostite) Sarajevo. Sjećate li se Nedjeljnog Zabavnika?
Da ne bi nedjelje dosadne bile,
dan za spavače tužnoga lika,
u pomoć evo TV sile i NEDJELJNOG ZABAVNIKA.
Zabavnik su prvo vodili Vajta i Rus, a zatim Vajta i Slavko Štimac. Mislim da je to najkvalitetnija dječja emisija, toliko se toga moglo čuti, vidjeti, naučiti. Danas, imamo desetak televizija na kojima se govori "naš" jezik. Svaka od njih ima neki dječiji program, ali ni jedan nije ni blizu Zabavniku.
Nedjeljni dječji program TV Zagreb, vodila je tada malena Lamija Alečković, na koju sam bila do bola ljubomorna. Ne zbog toga što je bila mala voditeljica, već zbog toga što je imala divnu dugu plavu kosu...Ne znam kako se zagrebački program zvao, ali se sjećam da je uvodni song išao nešto kao:
Dobro jutro, jeste li ste spavali,
dobro jutro, da li ste sanjali.
Dobro jutro prekinite san,
dobro jutro, po jutru se poznaje dan.
Zagrebački dječji program, osim po Lamiji, pamtim i po Smogovcima, Jelenku, Pčelici Maji, kao i prestrašnim ekraniziranim narodnim pričama i bajkama.
Proljetni termin pa sve do raspusta bio je rezervisan za Tobogan. Pa ko se ne sjeća Minje Subote? Sjećam se da sam uvijek zdušno navijala za najveće luzere i uvijek protiv novosadskih škola.
Uz program za djecu u mojoj kući se spremao doručak. Palenta sa sirom, uštipci, prženice, slane palačinke... Nisam se previše udaljila od kuhinje svoje mame, ali ipak unijela sam i neke novine sa kojima želim upoznati i vas.
Namaz od bijelog graha sa limetom i prženice
Za doručak volimo namaze. Dobro, obično su kupovni, razne Nutelle, Eurocremi, Argete, Zdenke... A tako malo treba za napraviti domaći, osim onoga što svako ima u špajzu jedino treba štapni mikser, a vjerujem da svi koji ste spremali kašice za bebe imate i tu spravicu. Namaz ide ovako:
Sastojci:
* 1 konzerva bijelog graha
* 1 češanj češnjaka
* ½ žličice mljevenog kima
* 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
* sok i korica 1 limete
* peršin
* sol
* papar
* malo tucane crvene paprike (po želji)
Priprema:
1.Grah isprati i sve ostale sastojke (osim žličice korice limete) staviti u jednu posudu i izmiksati štapnim mikserom.
2.Staviti u posudicu za serviranje i posuti sa ostatkom naribane korice limete.
Namaz od mrkve i narandže (plus "popovers" uštipci)
Buđenje u deset sati uz miris ulja od prženja uštipaka, poznato? Uštipke volim, ali ne i činjenicu da se prže (samim tim upijaju dodatnu masnoću). A da ih pripremite u pećnicu? Ovi "popovers" za koje sam recept našla u Culinaria – USA, a kasnije i priču u knjizi Atthura Schwartza NYC Food su slični našim uštipcima i neočekivano od nečeg što dolazi od Amerikanaca vrlo su lagani.
Sastojci:
Sastojci su dati u blesavim američkim mjerama. Kako imam onu šolju sa ucrtanim mjerama stavila sam sve na vagu i dajem mjere uporedo.
* 1 šolja brašna (120 g)
* 1 šolja mlakog mlijeka (240 ml – dakle nije 200 ml)
* ½ žličice soli
* 2 jaja
* 20 g rastopljenog maslaca u tečnom stanju
Priprema:
1.Zagrijati pećnicu na 220 stepeni. Kalupe za muffine premazati sa malo maslaca.
2.U brašno dodati sol i pola mlijeka pa umješati mikserom da ne bude mrvica.
3.Dodati rastopljeni maslac i polovicu od preostalog mlijeka i pomiješati.
4.Dodati lagano umućeno jaje i ostatak mlijeka, pomiješati i ujednačiti smjesu (rijeđa je nego za palačinke).
5.Zagrijati kalupiće, a zatim u svaki sipati po malenu kutljaču smjese (meni je ispalo 10 uštipaka, a kalupi su prilično veliki).
6.Peći 15 minuta na 220 stepeni, a zatim smanjiti temperaturu na 180 i peći još 20-25 minuta. Za vrijeme pečenja u prvih 15 minuta ne otvarati pećnicu jer tada trebaju da se napušu i dobiju karakterističan izgled.
Servirati uz vrhnje sa pekmezom od šljiva ili...
Namaz od mrkve i narandže
Još jedan od namaza ili umakalica sa tipično orijentalnim okusom i mirisom marokanske kuhinje. Volite? Pogledajte...
Sastojci:
* 3 velike mrkve
* 1 narandža, sok i korica
* 1 žličica kima u zrnu
* 1 malena glavica luka
* 1 češanj češnjaka
* papar
* sol
Postupak:
1.Mrkvu očistiti (ostrugati koru nožem) i narezati na veće komade. Kuhati na pari oko 25 minuta, a ako nemate posudu za kuhanje na pari možete je kuhati u posudi sa malo vode sve dok ne omekša.
2.Luk vrlo sitno nasjeckati, a češnjak protisnuti. Kim usitniti u mužuru. Naribati koricu i iscijediti sok jedne naranže.
3.Zagrijati maslinovo ulje i dodati luk, pa pirjati na laganoj vatri dok ne zažuti. Dodati češnjak i kim i pirjati uz miješanje oko 5 minuta.
4.U posudu multipraktika staviti mrkvu, uprženi luk sa češnjakom i kimom, narandžinu koricu i sok i sve lijepo izmiksati.
5.Gotov staviti u zdjelicu i poslužiti uz uštipke ili uz prepečeni pita kruh.
Priprema za školu (štrebanje), nedjeljni ručak i nedjeljno popodne
Nakon doručka koji bi proveli u krajnje opuštenoj atmosferi počinjalo je ono "mrzimo nedjelju zbog ponedjeljka." Dok bi ja dovršavala zadaću, štrebal za školu, tata se hvatao usisivača, prva mašina sa bijelim vešom je upravo završila rad, mama je vadila veš i stavljala drugu...A onda bi počinjala pripremu nedjelnog ručka. Tata ili ja, onaj slobodni, čistio bi povrće, dok je mama pripremala meso. Ti naši nedjeljni ručkovi bili su sasvim nalik nedjelnim ručkovima naših komšija, a kako je svijet malen onda nalik svim nedjeljnim ručkovima u bližoj i daljoj okolici.
Ne odveć maštovito na jelovniku su se smjenjivali pečeno pile, teletina ili pastrmka. Jedino pitanje koje se postavljalo je krumpir ili riža ili kombinacija oboga.
Ručak bi bio gotov do Nedjeljnog popodneva na TV-u. Jednog takvog nedjeljnog popodneva poznati šaljivđija Minimaks, lansirao je u nebesku orbitu jednu zvijezdu. Pogađate, riječ je o Lepoj Breni. Valjda je u nastojanju da ispadne duhovit i tu ogromnu curu ponizi i našali se na njen računrekao, a sada nastupa Lepa Brena. Sve ostalo o Breni je legenda, koja je počela u jednom nedjeljnom popodnevu...
Naslov posta je "Ni nedjelje nisu što su nekad bile" i u skladu sa tim nisu ni moja juha, moja piletina ni moja riba.
Istočnjačka juha od graha sa citrusima
Goveđa ili pileća, a da bi dobila svečani karakter koji bi odgovarao nedjeljama juha je bila sa knedlicama od griza. Ova nije jedna od tih. Neobična je i vrlo ukusna i ja je preporučujem, čisto samo zbog toga da ponekad izađete iz rutine koja umara.
Sastojci:
* 2 žlice maslinova ulja
* 1 veća glavica luka
* korijen đumbira veličine malog prsta narezan na štapiće kao čačkalica
* 450 g mrkve
* sok 1 narandže (oko 125 ml)
* ½ žličice cimeta
* 1 žličica kurkume
* ½ žličice azijskog kima u zrnu
* ½ žličice korijandera u zrnu
* 400 g kuhanog smeđeg graha
* 1 l povrtnog temeljca
* 200 ml kokosovog mlijeka
* sol
* papar
* sjeckani peršin
Postupak:
1.Na zagrijanom maslinovom ulju na laganoj vatri pirjati nasjeckani luk i mrkvu oko 10-15 minuta dok posve ne omekšaju, ali paziti da ne izgori.
2.Dodati začine od kojih ste kim i korijander prethodno istucali u mužuru i đumbir pa kuhati još 1 minutu.
3.Dodati sok i temeljac i pustiti da prokuha. Kuhati 10 minuta, a zatim umješati kokosovo mlijeko.
4.Presuti u dublju i usku posudu i izmiksati štapnim mikserom.
5.Vratiti na štednjak i dodati kuhani grah. Pustiti da još jednom prokuha, dodati sol i papar, kao i svježi nasjeckani peršin.
Pile sa limunom, medom i ružmarinom (ili ružmarizirano pile)
Koliko vas pamti nedjelne ručkove po pečenom piletu? Opet pečeno pile, ali ne ono sa krumpirom, rižom i tada neizostavnom Vegetom.
Pile je ružmarizirano medom od ružmarina i grančicama ružmarina Uz dodatak limunova soka piletina na novi način za ugodan i drugačiji nedjeljni ručak.
Sastojci:
* 3 sočna limuna
* 50 g maslaca
* 3 velike žlice meda od ružmarina (ili drugog iz meditranskog podneblja)
* 1 žlica ružmarinovih grančica
* 1 češanj češnjaka
* 700 g mladog krumpira
* 1,2 kg piletine
* sol
* papar
Priprema:
1.Zagrijati pećnicu na 200 stepeni.
2.Iscijediti sok 2 limuna i zagrijati zajedno sa maslacem, medom, ružmarinom i paprom dok se maslac ne rastopi, a kuhinjom ne počne širiti neodoljivi miris.
3.Piletinu rasjeći na 8 komada i položiti je u vatrostalnu posudu. Oko piletine poslagati krumpir narezan na male komade. Preliti umakom od meda, limuna i ružmarina. Treći limun izrezati na osmine i ugurati ih između krumpira i piletine. Posoliti i popapriti.
4.Peći oko sat vremena i poslužiti uz salatu po izboru.
Marokanska pileća tava
OMG!!! Naprosto je neodoljivo umočiti kruh u saft ovog jela.
Sastojci:
* 1 žličica usitnjene crvene paprike
* 2 – 3 malene suhe peperonicini papričice
* 2 češnja češnjaka
* 1 limun
* 1 narandža
* 2 žličice mljevenog cimeta
* 1 žličica mljevenog kima
* 2 žlice grožđica
* 2 žlice pinjola
* 40ml maslinova ulja
* 800 g pilećeg filea narezanog na male komade
* malo svježe mente
Priprema:
1.U mužuru istucati peperonicine. Pomiješati sa usitnjenom crvenom paprikom, cimetom, kimom.
2.Pomiješati sok jednog limuna sa 1 žlicom maslinova ulja. Dodati začine iz mužura, grožđice i pinjole i preliti preko piletine posložene u plitkoj posudi sa poklopcem. Posoliti i popapriti i staviti da se marinira oko 1 sat u hladnjaku.
3.Zagrijati ostatak maslinova ulja i dodati mariniranu piletinu sa svim sastojcima iz marinade. Kuhati lagano oko 2-3 minute, okrenuti na drugu stranu, dodati narandžu narezanu na ploškice i kuhati još 5 minuta. Na kraju dodati nasjeckanu svježu mentu.
Prijatno i ne zaboravite zagrabiti malo ovog umaka kruhom,mmmmm....
Odrezak tune na salati od komorača i narandže sa tjesteninom
Kakav je ovo naziv? Pola metra naziv? Uvijek se odvalim od smijeha na nazive jela koje daju učesnici emisije "Večera za pet." Takvi nazivi mi više govore o gluposti nego o maštovitosti autora. Da jelo nazovem tuna na salati sa tjesteninom ala Cooketa, ne bi to bilo tačno.
Vjerujem da je većina vas koji volite probati nove i naobične stvari već probala salatu od komorača sa narandžom. Je l' da, da jeste? Ako niste krajnje je vrijeme.
Sastojci:
* 2 srednje velike glavice komorača
* 2 crvene narandže
* 40 ml maslinova ulja
* sol
* papar
160 g sitne tjestenine
4 odreska tune od po 150 g
crne masline
2 šake matovilca
Priprema:
1.Narezati komorač vertikalno na ploške debljine 2-3 milimetra.
2.U posudi za salatu (ili nekoj dubljoj staklenoj posudi) pomiješajte maslinovo ulje sa svježe mljevenim paprom i žličicom soli. Dodati komorač i ostaviti u hladnjak na pola sata.
3.Narandžama oguliti koru i odstraniti bijelu kožicu. Nad posudom sa komoračem narandžu narezati na segmente i pomiješati sa komoračem.
4.Skuhati tjesteninu (malene školjkice) i isprati pod mlazom vode. Dodati tijesteninu na salatu, dodati masline i matovilec.
5.Tunjevinu kratko ispeći na roštilj tavi sa malo maslinova ulja i poslužiti sa toplom salatom.
Konačno smiraj dana, umjesto večere kolač, dugi crtić, TV dnevnik i domaća serija
Stan je cakum-pakum zahvaljujući udruženim snagama ženskim i muškim, malim i velikim. Veš je opeglan, poslagan u ormare. Zadaća je gotova, lekcije naučene. Konačno je i vrijeme da se opustimo.
Samo nedjeljom išao je onaj dugački crtić kojeg sam kao mala jedva čekala. Sport Billy i njegova čarobna torba, mala prijateljica za koju mislim da se zvala Lilly i zločesta Vanda ili Smehotresna Olimpijada iz radionice Hanna&Barbera bili su popularni početkom osamdesetih. Kako sam ja imala produženo djetinjstvo zahvaljujući deset godina mlađoj sestri sjećam se i Evoksa, Snorkijevaca, Štrumfova, Malih letećih medvjedića sredine i druge polovine osamdesetih. Gdje su sada ti crtići?
Nakon crtića išao je dnevnik koji nije privlačio moju pažnju, pa bi to vrijeme iskoristila za večeru. Uobičajno je bilo nešto slatko, slatki palačinci ili samo kruh sa Kinderladom ili Eurokremom.
Nakon večere zajedno smo gledali domaće serije. Prva koju pamtim bila je Vruć vetar, a zatim Velo misto. Rupa u sjećanju od 6 godina, što bi otprilike značilo i da u tom periodu nije ni bilo serija koje su nezaboravne. I onda je počeo Bolji život i trajao godinama, repriziran desetak puta. Pamtite li Gigu, gospođu Emiliju, Sašu, Viki i Bobu? Vjerujem da su vam ostali u sjećanju.
Za ovu nedjelju koja se razlikuje od onih koje pamtim iz djetinjstva odabrala sam kolač od palente sa narandžom,
Kolač od palente sa narandžom
Sastojci:
* 4 jaja
* 225 g maslaca
* 225 g šećera
* 125 ml soka narandže
* korica limuna
* 150 g bijelog brašna
* 50 g žutog kukuruznog brašna
* 100 g palente
* na vrh noža soli
* 10 g praška za pecivo
Za sirup:
* 125 ml soka naranže
* 100 g bijelog šećera
Priprema:
1.Pomiješati bijelo brašno sa malo soli, praškom za pecivo, žutim kukuruznim brašnom i palentom.
2.Pjenasto izmiksati maslac sa šećerom. U smjesu dodavati jedno po jedno jaje i nakon svakog dodavanja miješati po 2 minute.
3.Dodati i umješati limunovu koricu i sok narandže. Na kraju dodati i umiješati suhe sastojke.
4.Okrugli kalup prečnika 24 centimetra obložiti papirom za pečenje. Kolač peći u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 40-45 minuta.
5.Za sirup prokuhati sok narandže sa šećerom, kuhati dok se malo ne zgusne (oko 3 minute). Ohlađenim sirupom preiti vruć kolač.
6.Poslužiti uz kiselo vrhnje i marmeladu od gorke narandže.
Danas razumijem šta je moja mama mislila kada je govorila da jedva eka ponedjeljak da se odmori od nas. Moje nedjelje pune su trke i nastojanja da sve stignem. Danas je jedna nedjelja, nešto opuštenija zbog sutrašnjeg praznika.
Ne znam kako ste proveli ovaj dan, nadam se opušteno, ako niste pokušajte to narednog vikenda.
Još nešto, onda nismo imali pojma što je to bio, što je to organski proizvedeno. Jeli smo sve i svašta i još smo živi. Limun je bio limun, a danas je limun i bio limun. Kažu da je ovaj "limun" prskan toliko puta da mu je korica čisti otrov, pa vam toplo preporučujem ovaj bio limun...Što je sigurno sigurno je.
Nisu mi jasne cijene, obično su ove bio stvari do četiri puta skuple od "običnih" svojih srodnika. kod krumpira i luka razlika je još drastičnija, međutim kod limuna to je jedva duplo. Ima li logičnog objašnjnja?
Broj komentara: 16:
Bas si se potrudila! Meni je nedelja ostala u sjecanju da sam do Znanja-Imanja razvlacila pocetak ucenja za ponedeljak...
Draga moja, samo da ti se jos jednom zahvalim na ucescu, svi novi receptici su pridodati na ovu zaista duuuugacki listu!;))
Blago tvojim ukucanima, nacisto ces ih razmaziti, hihih...;))))
p.a. moram pohvaliti tvoje fotkice, jako mi se svidja nacin na koji prezentujes svako jelo, pazljivo biras detalje, salvetice, podmetace, i sve skupa ostavlja vrlo lep utisak i na najlepsi nacin prati svaki recept... kiss;)))
Oh, draga moja i danas ne volim nedjelju popodne zbog strke i pripreme za ponedjeljak ali zato... petak ili bolje rečeno petak od 11 sati (petkom završavam u 10 i 30 s poslom)je moj najdraži dan. Uh, kako me to čini sretnom sama spoznaja da imam pred sobom i petak i subotu i nedjelju. Nečega se i ja sjećam od tih nedjelja, jutarnje emisije sam preskakala sve dok nisu djeca došla ali uvijek sam voljela popodnevne emisije. Kada sam ja bila dijete nije ni bilo TV.
Recepti su ti prekrasni, slike isto tako. Meni su zapeli za oko oni uštipci (popovers), juha i kolač od palente s narančom. Pretpostavila si to!?
Ajoooooooooj Jelenko :))))
Kako sam ja to volela da gledam. I kako si mi samo ovim svojim postom sad naterala veliki osmeh na lice i vratila u detinjstvo.
Naravno, i sve što si pripremila je za 10! Da ne zaboravim i to da kažem u ovom ushićenju oko Jelenka :)
Ne znam šta je ljepše uvod ili recepti:) Zaista sam sve čitala sa uživanjem!
ja se nedjeljnog programa ne sjećam uopće...ali draga moja Selma, od ovih tvojih jela mi sline cure na sve strane. pitam se kada uspijevaš sve ovo skuhati i napisati, a sve izgleda saršeno! ova jela od piletine mi se posebno sviđaju. još jednom ponavljam, nadam se da ćemo istraživati tvoj blog jer je krcat domišljatim i kreativnim receptima i već imam podugačak popis što bih željela isprobati. svaka čast!
joj dobra stara vremena. sjećam se ja mnogih emisija, osim nedjeljnih, a nedjeljom mi je najdraži bio muzički tobogan...
jela su savršena, ja ti se divim stvarno kako si organizirana i kako sve stigneš :)
bas se s nostalgijom sjecam tih nedjelja, iako sam bila klinka...ujutro vec dopire iz kuhinje miris dorucka, mama u kuhinji u svojoj standardnoj pozi sa svim mogucimkuhacam u ruci, pa odlazak u crkvu, zajednicki rucak, a prije rucka taj fenomenalni program za djecu, branko kockica i ekipa...i onda se sve ruzno prekinulo kad je poceo rat i mi smo morali otici iz naseg grada...i poslije vise nikad nije bilo isto....skrenuh s teme, odabir jela fantastican, jako mi je drago da te istrazujemo ovaj mjesec :)
Selma, nema te svijet!
Osim što sam pala u sevdah, jer si me sjetila djetinjstva i mladosti, recepti su ti mrak. Onaj namaz s limetom i bijelim grahom i sva moguća piletina i tuna definitivno moji favoriti! Svaka čast!
Joj bas si me vratila u detinjstvo... secam se svih tih emisija... Bila su to neka sasvim drugacija vremena i moja deca ce se secati nekih sasvim drugacijih nedelja...
Sto se tice recepata uvek me iznova odusevis i ja zaista ne znam kada u mesec dana to sve stignes napraviti, pojesti, uslikati... i sve ostalo... Predivno, predivno...
Eh da, čitam ja tvoj post i tako se smijuljim sve mi je nekako poznato i drago, toplo mi je oko srca, a kad onda hladni tuš. Zadaća i štrebanje za sutra dan. Meni je učenje preko vikenda bilo tolika trauma da me i sad oblio hladni znoj samo od pomisli da moram pisat zadaću. LOL
Dan danas ne volim nedjelju navečer jer samo razmišljam o svemu što sutra "moram". Meni je kao i Snježi petak poslijepodne najdraži dan u tjednu. :)
Svi recepti su ti divni, a meni se najviše sviđaju piletine na ova načina i grah namaz.
Iskreno se i ja nadam da ćemo ovaj mjesec tebe istraživati jer imam već popis svega što ću isprobati. :)
bas si se jako potrudila. izvrstan izbor recepata, lijepe fotografije....moram priznati da sam ogladnila...
jako mi se svidja recept za kolac od palente s narancom, mislim da cu ga danas raditi, obozavam oba sastojka i jedva cekam da ga probam.
Sjećam se svih tih emisija i nedeljnog zabavnika i Branka kockice i Pčelice Maje i Jelenka i Štrumfovi su tad bili popularan crtić,Dinastiju neću nikad zaboraviti, bila su to vremena..kao što sam i Tadeji rekla, tad sam bila dijete i sve mi je bilo lijepo i sve sam voljela..
Ja sam se malo zanijela s nostalgijom i s prošlosti da sam i zaboravila napomenuti još jednom da ti se divim, sve si divno servirala i sve mi odlično izgleda..
Zaista si me vratila u prošlost,....kao da je bilo pre 100g.Inače svidja mi se kolač od palente i narandze.Praviću...:)Svidja mi se i tvoj odabir pesme Tamo Daleko,to mi je omiljena pesma,i zao mi je sto nije izglasana za himnu Srbije,mada je i Bože Pravde lepa.Inače tu pesmu me je naučila baka,jer je moj pradeda i njegov otac,moj čukundeda bili solunci i peske su presli Albaniju tako da ta pesma u meni izaziva mnoge emocije...
super zvuci ovaj kolac sa divnim narandzama i kukuruznim brasnom jer to brasno nikada nisam koristio u slatkoj kombinaciji. Deluje mi socno, sto je oximoron za palentu :)
Objavi komentar