Jagode na sve strane. Puni su ih stolovi na tržnicama, sjaje se, mirišu, opijaju...I onda poželim da je uvijek juni, jer jagode su moje najveće slatko zadovoljstvo. A kada su već tako pristupačne, kada ih ima tako mnogo, onda je vrijeme da se probaju u neobičnim kombinacijama.
Može li nešto u kuhanju biti neobično? Odgovor na ovo pitanje ne mogu dati jer sam sama spremna na svaki eksperiment, pod uvjetom da imam sve sastojke na raspolaganju. I onda šta ima neobično u receptima koje danas nudim? Pa, zaista ništa... Svi sastojci su dostupni i u Mrduši Donjoj.
Kad srce kaže ljeto – Gazpacho de fresa
Gaspačo mi je omiljeni, lagani ljetnji obrok. Osvježava, okrepljuje, hrani. I šta više treba očekivati od jednog ljetnjeg jela? Možda novi okus? Dakako!
Umjesto tradicionalnih rajčica andaluzijskog gaspača u ovaj sam stavila jagode. WOW, izvrsno je, nije da se hvalim. Prava je šteta što boja nije 100% autentična, ali ovaj gaspačo je fantazija živopisnih boja, eksplozija okusa. Naprosto fenomenalno ljetnje osvježenje. Da iskoristim ovogodišnji slogan, kojim se propagira hrvatski turizam i da kažem “Kad srce kaže ljeto, kaže Gaspačo od jagoda.”
Što je najbolje od svega? Jednostavnost i brzina pripreme. Dolazite sa posla u pet, u pola šest ste u kuhinji. U sedam je lagana večera na stolu (naravno vrijeme hlađenja uključeno je u oih 90 minuta). Vrijeme dok se gaspačo hladi provedite ugodno i korisno, posvetite se djeci, voljenoj osobi ili samoj sebi (pada mi na pamet nekdašnja Fruktalova reklama “Tako dobro se osjećam, kad sa sobom sam sama” – kako biste je vi protumačili?). Elem...
Potrebno je:
• 600 g jagoda
• 1 zelena paprika
• 1 crvena paprika
• 1 manja glavica luka
• 2 češnja češnjaka
• 30 g šećera
• 1 žličica soli
• 1 žličica crnog papra
• 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• 80 – 100 ml voćnog ocata
Priprema:
1. Očistite jagode i narežite na komadiće. Paprike narežite na kockice, luk usitnite, a češnjak narežite na listiće.
2. Jagode, paprike, luk, češnjak, šećer, so i papar stavite u blender i miksajte 2-3 minute dok se ne napravi kaša.
3. Dodajte maslinovo ulje i miksajte još 2-3 minute.
4. Promješajte žlicom, dodajte ocat i umješajte ocat. Kušajte i po želji dodajte još papra ili soli. Eventualno, po želji ukrasite nasjeckanim paprikama. Rasporedite u posudice za posluživanje i ostavite da se hladi barem pola sata.
Juha od jagoda i đumbira sa crnim paprom i vanilijom.
Kombinacija koja me je osvojila na prvu lopotu. Slasne jagode, pikantni đumbir, mirisna vanilija... I povrh svega papar, kao tačka na i, ili kao višnja na šlag.
Nije ovdje riječ o laganoj poslastici, pjenici koja će se istopiti u ustima i u kojoj možete uživati bez grižnje savjesti. Ali šta je grižnja savjesti? Zašto grižnja savjesti zbog hedonizma? Uz pretpostavku da nemate više od 10-15 posto u odnosu na zacrtane “ideale” hedonizmu se možete prepustiti uvijek. Ma, zapravo, uvijek se možete prepustiti ovozemaljskim uživanjima, ko sam ja da popujem ?! Uživajte s toga u boji, okusu i mirisu ova juhe.
Sastojci:
• 500 g jagoda
• 50 g maslaca
• 80 g šećera
• sok 2 limuna
• 50 ml vode
• 1 mahuna vanilije
• komadić svježeg đumbira
• 1 žličica grubo mljevenog papra
• sladoled od vanilije
Priprema:
1. Jagode očistiti i narezati na četvrtine. Komadić đumbira narezati na štapiće tanke poput šibica, dužine oko 2 centimetra.
2. U tavici rastopiti maslac, a zatim dodati šećer i uz mješanje pustiti da se rastopi i dobije boju svijetlog karamela.
3. U rastopljeni šećer dodati papar i limunov sok i pustiti da zavri.
4. Dodati vodu i mahunu vanilije i kuhati lagano 4-5 minuta da se dobije sirup.
5. U sirup dodati jagode, đumbir i sjemenke iz mahune vanilije. Kuhati na vrlo laganoj vatri još 2-3 minute.
6. Ohladiti na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku još pola sata. Servirati sa sladoledom od vanilije.
Mada je vrijeme već danima mutno, kišovito i dosadno ja vam želim toplo ljeto, ugodne trenutke i prijatno.
2 komentara:
Divan, predivan jagodni post :)
Gazpacho od jagoda sam već imala prilike probati, potvrdjujem tvoj utisak: fenomenalni okus :)
Zaista ima dovoljno recepata gdje se u jagodama može uživati u slanoj varijanti (ali ja nemam dovoljno vremena sve to postati :/ )
Slatka verzija, a kako drugačije, djeluje isto jako primamljivo, i ja ih rado jedem u obliku "kompota" ili pirirane uz sladoled, a, paz´sad ovo, sladoled od jagoda ne volim :)
Hvala, Studena na komplimentu.
Eto, nisam ni ja ljubitelj sladoleda od jagoda, kao ni voćnih sladoleda sa mliječnom osnovom 8znači pravih sladoleda), ali mi se zato sve granite dopadaju.
Objavi komentar