utorak, lipnja 30, 2009

FBI Dossier - Maslinka

FBI rukavice, igrica koju je osmislila Mamajac postala mi je najdraža igra u kojoj učestvujem. Interesantna mi je jer na miru i sa ciljem mogu da pregledam vaše blogove i nađem prave bisere od recepata.

U junu smo istraživali Maslinkin blog. Ostat ću dosljedna svojim prethodnim analizama i u uvodu vas ugnjaviti dojmovima o autorici i njenom blogu.

Maslinka mi je kao i većina vas blogerica poznata sa stranica coolinarike. Primjetila sam je i prije nego ju je Uredništvo proglasilo coolcheficom. U to vrijeme ona se pojavila sa svojim receptima ukusne i zdrave hrane i savršeno čistim i lijepim fotografijama. Bilo je, naravno, tu i tamo korisnika koji su imali dobre fotke (sve ili poneku) i prije Maslinke, ali mislim da je ona ta koja je skrenula pažnju na važnost dobro uslikane hrane i otvorila svojevrsno natjecanje u umjeću stvaranja dobre fotke.

Moram reći i to da mi se posebno dopada njen nick, avatar i način na koji ga je povezala sa svojim imenom. Vrlo lijepo osmišljeno: Olive – Maslina (Maslinka), masline kao zdrava hrana i njen pristup zdravoj ishrani, sve mi se tu lijepo složilo.

Kada je u uvodnoj riječi recepta za rođendansku tortu svog sinčića napisala da joj se čini kako je maleni zreo dječak za svoje godine, pomislila sam kako bi moglo biti drukčije? Maslinka ostavlja dojam jedne smirene, uredne i savršeno organizirane osobe, a kako jabuka ne pada daleko od stabla maleni mora biti na roditelje. Obično je tako...

O blogu mogu reći da me je oduševio i da sam imala dovoljno materijala za pripemati dnevne obroke sa njenog bloga za svaki dan u junu. Ipak sam se ograničila na par njih...

Ono što mi je ostavilo najljepši dojam, jeste njen pristup u pisanju uputa. To pisanje u prvom licu, kako je radila djeluje tako prijateljski, kao da razgovaram sa frendicom. Pratim mnogo blogova, ali ovakav stil nisam opazila do sada.

Recepti pod istragom...

Polazeći od ideje da je naša Maslinka Olive (sigurno ne kao Popayeva žgoljava kričavica smješnog prćastog nosa, ali ipak Olive), krenula sam od recepata koje je tagirala sa spanać. Da vidimo tu hranu za Popayea.

Odabrala sam kukuruzne korpice sa spanaćem. U prvom čitanju sam pogledala samo recept i sastojke i printala, a kasnije čitala uvod. Interesantno, ali skoro isti recept sam prošli mjesec radila sa Monikinog bloga. Tako vam je to kada vam se nešto sviđa...
Pravila sam ih u novim kalupčićima par dana ranije nabavljenih u Coincasa, koju je Sarajevo napokon dobilo, jer ovom velikom gradu je naprosto nedostajala prodavnica u kojoj se na jednom mjestu mogu nabaviti sve sitnice za kuću, terasu, vrt...
Korpice su predivne. Tako prhko, mirisno tijesto. Fini nadjev, blagog okusa. Korpice nisu dočekale večeru, već su pojedene što za stolom što “s nogu” za dva-tri sata. Sve u svemu, zgodni zalogajčići.

Drugi recept po kojem sam napravila ukusan obrok je graham kiš sa brokulom.Kao i Maslinka, i ja volim spremati razne varijante slanih prhkih pita.Uz malo prakse u izradi prhkog tijesta i eto neslućenih mogućnosti. Varijacije na temu tijesto, varijacije na temu nadjev i sve njihove kombinacije. Hmmmm... Davno bješe kada sam učila vjerovatnoću i statistiku, a jedna se oblast odnosila na kombinatoriku. Možda bi mogla izračunati broj raznih kombinacija koje se mogu napraviti od par sastojaka za tijesto i par sastojaka za nadjev. Izračunala bih koliko je varijanti tijesta moguće napraviti od tri vrste brašna, tijesta samo sa maslacem, tijesta sa maslacem i sirom. Onda bi taj rezultat koristila da izračunam broj kombinacija sa raznim nadjevima. Ne znam, ali uz one silne faktorijele iz formule rezultat bi bio približan broju kombinacija za loto.

Ova varijanta prhkog tijesta za kiš od graham brašna sa ribanim sirom mi je nova (uopšte sa ribanim sirom). Super kreacija, baš mi se to posebno dopalo. Ovom prilikom moram reći i da mi ovdje odgovara i Maslinkina preciznost u datim mjerama sastojaka, jer je graham brašno malo kompliciranije za izradu prhkog tijesta, pa je preporučljivo imati pouzdan izvor. To je naša Maslinka...

Budući da volimo brokulu, a posebno kada se ublaži pavlakom, kajmakom i jajima uz fini izbor začina (koristila sam neku mediteransku mješavinu jer mi ta dođe najbliže preporučenoj italijanskoj), ovaj će kiš da doživi veliki broj repriza, bilo kao jedan kiš, bilo kao graham korpice sa cvjetićima brokule.

Zgodan izbor za malu zabavu ili za piknik su tikvice sa kukuruzom i sirom.To je praktično recept za polpetice od tikvica iz pećnice. Za serviranje sam se odlučila napraviti fina koktel peciva pečena u istom kalupu (poluloptast kalup za danske uštipke, pradavno kupljen za pravljenje bečkih Indijanera).
Kada kažu da bi bolestan čovjek jeo, misle na ove tikvice sa sirom i kukuruzom. Blago, fino i nemasno.


Sljedeći moj izbor je bio špageti u ljuto-čokoladnom sosu. Vrlo sam spremna na eksperimente, a naročito kada oni uključuju voljenu mi namirnicu (čuj, voljena namirnica) čokoladu. Ovo je nešto ala Bolognese sa čokoladom i moj dojam je da je stvarno dobro pogođeno. Ponovo sam se držala preciznih uputa ne želeći da nešto učinim krivo pa da mi jelo bude prepikantno, gorko ili jednom rječju nejestivo. Ovo je sasvim izbalansirano u začinima (precizno) i pikantnim dodacima (išla sam na srednje jako). Kako volim čokoladne umake išla sam i sa maksimalnom količinom čokolade.


Maslinki svaka čast, recept je fino iskustvo za sve gastro avanturiste.


I ONDA – KATASTROFA

Nemojte pomisliti da je katastorfa neki Maslinkin recept. Katasrofa je to što sam u petak posudila svoj fotić (koliko-toliko dobar) sestri, a ona je meni dala svoj. Očekivala sam da se radi o solidnom aparatu, ali ŠIPAK. Bez obzira na trud koji sam probala uložiti da hrana uslikana na ovim fotkama izgleda vjerno boje su čista katastrofa. Rasplakala sam se od muke.

Isporobala sam Muffinse od prosa sa spanaćem.Za sve postoji prvi put, a ovo je bilo prvi put da sam probala proso. Volim žitarice i dosta su zastupljene u mojoj prehrani (nisu badava u osnovici stare piramide), ali sam proso propustila. Jednom prilikom (evo ga sad trač) čula sam da Maslinka jede kao ptičica ili hranu za ptice. Kako nepravedno! Treba probati sve što nudi od žitarica pa vidjeti kako je ukusno, a nadasve hranjljivo.

Ovi će muffinsi imati svoju reprizu, na samo da bi bili ovjekovječeni u pravom svjetlu već s toga što su nam se dopali. Osim toga, primjetila sam da ima i novih postova sa prosom pa će i oni biti iskušani. Spremat ću se za popravni (nisu li juli i avgust odvajkada bili za loše đake?).

I konačno, prije nego što sam odustala zbog katastrofe od fotki, probala sam i graham ružice.


Ispale su prekrasno i tako su ukusne. Rasplačem se kad vidim koliko na ovoj fotki djeluju neprivlačne crvene. Grrrrrrrr....a samo sam ja kriva, ne dam više nikome svoj fotić!
Toliko sam bila očajna da ih nisam uslikala razrezane.

Znate šta mi je bilo najgore? Imala sam namjeru napraviti chocolate&blue cheese lava cake by Hestion Blumental. Imam osjećaj da bi to bio najbolji “lava cake” od brojnih inačica ovog u posljednjih dvadesetak godina najkopiranijeg čokoladnog kolača. Kupila sam sastojke premium kvaliteta, najbolji sir koji se može nabaviti u Sarajevu i čokoladu sa pet zvjezdica. Da bih probala kako bi izgledala fotka, uslikala sam nabavljene namirnice, grozota....Čokolada je umjesto tamno smeđa predivnog sjaja ispala crvena (nešto kao mahagonij). No, dobro lava ostaje za popravni.
Ipak ću dati komentar na recept, premda sam ljuta i očajna. Prekrasno je tijesto. Sa ovim premazivanjem postalo je nalik lisnatom. neka vrsta pizza ružica koje su fenomenalne i pravit će se i prije povratka fotića.

Želja mi je bila isprobati i palačinke od rogača, tim prije jer sam još za Majin zadatak imala nabavljen mljeveni rogač, ali u stisci sa vremenom nisam uspjela napraviti ništa od zamišljenog. Ove su mi palačinke bile vrlo privlačne.

Konačno želim iznijeti svoje iskreno divljenje Maslinki, njenom pisanju, receptima, fotografijama, nenom blogu u cjelini, a iznad svega njenoj susretljivosti i spremnosti da učestvuje u svakom krugu svih igrica kulinaričarki – nisam primjetila da je propustila neki krug, a u isto vrijeme redovno bi dala i najveći broj recepata. Svaka čast – OLIVE RULES!!!

Broj komentara: 8:

JA U KUHINJI... kaže...

drago mi je da si toliko toga probala i da ti se sve svidelo... sve izgleda super... a za ono sto nisi stigla tu je celo leto :)

studena kaže...

Odličan odabir recepata, izvedba isto tako :)
A za fotke, potpuno te razumijem, ali opet, pored ovakvog jela, ne bih baš dozvolila da mi to pokvari raspoloženje :)

dalmacija moja inspiracija kaže...

čitam i uživam...

Nikki kaže...

Svaka cast sta si sve isprobala a jos vise na zanimljivom tekstu. A za fotografije...samo da se vidi koliko dobar aparat znaci..

Anonimno kaže...

I will not concur on it. I over nice post. Specially the title attracted me to be familiar with the whole story.

Anonimno kaže...

Amiable dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Say thank you you seeking your information.

Anonimno kaže...

Easily I assent to but I think the list inform should have more info then it has.

Anonimno kaže...

Well I to but I contemplate the list inform should acquire more info then it has.