četvrtak, svibnja 28, 2009

Nastavak sage o Njenom Kraljevskom Veličanstvu – Čokolada

Ovo je treće poglavlje pripovjedanja o čokoladi. Započet ću ga zanimljivim i originalnim, citatom nepoznatog autora:

“Chocolate doesn't make the world go around ... but it certainly makes the ride worthwhile!” ili na istu temu... “Money talks. Chocolate sings.”

Dan bez čokolade, u mom čokofilskom životu je nezamisliv. Kockica ili cijela štanglica čokolade koju pojedem uz jutarnju kafu na samom početku uljepša mi dan, da mi energiju i ozari mi lice. Nakon malo čokolade postajem blažena, zadovoljena, sretna.

Kada je riječ o čokoladnom desertu u njemu mora osjetiti čokolada, tek tada je desert i pravo zadovoljstvo, blaženstvo. Zato u nastavku postova na temu čokolada dajem recepte za 100% čokoladne deserte, dobro mi došli u Čokoladni raj (ili barem blizu njemu)!

Truffles
Čokoholici kažu da na svijetu postoje četiri grupe namirnica: Tamna čokolada, mliječna čokolada, bijela čokolada i čokoladne bombonjere. Simpa, skoro da bih mogla prihvatiti ovu tezu i prihvatiti čokoladnu dijetu kao životni stil.

No, da stavimo šalu na stranu. Postanimo za trenutak ozbiljni i pređimo na priču o malim čokoladnim zadovoljstvima, počnimo priču o čokoladnim bombonjericama.

Počet ću pitanjem: “Šta Vam je draže: ganache, butter cream ili praline?” I dat ću Vam svoj odgovor...Savršene praline moj su apsolutni favorit. Ne mogu da odolim savršenom balansu badema, lješnjaka ukomponovanih u čokoladu. Iako u suštini nije teška, formula za savršene praline zahtijeva više profesionalan pristup izradi, a potrebna je i dodatna oprema. Ali izvrsni ganache se vrlo lako može pripremiti u maloj kuhinjici, prosječne naše domaćice. Kako mi je matematika uvijek bila najdraži predmet u školi, a i po svojoj sam prirodi sklona analiziranju, tražila sam formule i formule i formule, koje će me dovesti do najboljeg balansa i savršene bombonjere.

Ono što je kod ovog deserta najinteresantnije je da možete kreirati bezbroj varijanti. Inspiraciju uvijek možete pronaći kod francuskih čokolatijera. Pogledajte neke od njihovih kataloga na netu...

Što čini truffles savršenima? Najfinija čokolada je sastojak broj jedan, a svježe vrhnje i maslac kao dodatni sastojci i njihove proporcije stvar su ličnih preferencija. Ako volite nešto manje kremaste truffle povećajte udio čokolade. Truffle koje ja volim se neće brzo rastopiti i možete u njima baš polagano uživati. Neka se svaki mali griz topi u ustima dok ih držite u ruci.

Recept koji prezentiram je najjednostavniji, a kada je riječ o bombonjerama sa ganache nadjevom “Samo nebo je granica!”

Truffles – Cannella

Kada se ganache priprema sa začinima, kao što je ovdje slučaj postupak je da se prvo vrhnje aromatizira dodatkom, a potom ponovo ukuhava sa čokoladom. Drugi primjer je dodavanje ruma, šampanjca, likera (i svega ostalog) u rastopljenu, još neohlađenu masu kreme.

Sastojci:
- Za ganache
• ½ žličice smrvljenog cimeta (otprilike 1/3 štapića)
• 125 g slatkog vrhnja (dakako vrhnja, a ne zamjene sa biljnim masnoćama)
• 150 g čokolade visokog udjela kakaa

• 15 g maslaca

- Za prekrivanje:
• 80 – 100 g tamne čokolade
• 80 – 1 00 g bijele čokolade
• mljeveni lješnjaci
• kakao u prahu

Postupak:
1. Odmjeriti oko 3 g cimeta tako što ćete na digitalnoj kuhinjskoj vagi (koju naravno imate) izvagati cijeli štapić. Izdrobiti izdvojeni dio.
2. Uzavreti vrhnje, a zatim mu dodati izmrvljeni cimet i pustiti da lagano-lagano kuha 5 do 10 minuta (ovisno kakav intezitet želite). Maknite sa štednjaka i procijedite kroz vrlo sitnu mrežicu.
3. Dodajte nalomljenu čokoladu i maslac i mješajte sve dok se ne istopi i sjedini u glatku smjesu.
4. Kremu pohranite u hladnjakuna 6-8 sati.
5. Ohlađenu kremu izvadite iz hladnjaka i žlicom odvajajte komade iste veličine i redajte na masni papir.
6. Masu oblikujte u kuglice i ponovo ostavite u hladnjaku da se stisnu.
7. Pokrijte rastoplenom čokoladom ili uvaljajte u mljevenom lješnjaku ili kakao prahu.
8. Ponovo ohladite da se glazura stisne. Poslužite u papirnim korpicama.


Ledeni čokoladni souffle sa umakom od bijele čokolade

Odlučila sam se za souffle. Za ledeni, ne bez vraga, jer je neće pasti (što se toplom može desiti). U priči o soffleima, a posebno ledenim, meni čokoladni i nije neki favorit. Prvi na top listi bi bio od limuna, a drugi od jagoda ili malina (možda borovnica), onda bi par mjesta bilo prazno za neke maštovite koje nisam isprobala i onda, negdje broj 7 bi bio rezervisan za čokoladni.

Ledeni suflei se mogu pripremiti na dva osnovna načina, jedan je lakši ali predpostavlja da vas nije strah konzumirati sirova bjelanca, a drugi je za nijansu komplikovaniji jer se koristi metod termičke obrade bjelanaca kao kod naših šampita (i mislim da ga stručnjaci nazivaju italijanskom meringom).
Ja ne vidim poseban problem u konzumiranju sirovih bjelanaca u različitim formama (u pjenicama i slično), pa sam iz praktičnih razloga odabrala pripremu ovog suflea.

Sastojci:
- Za souffle
• 150 g tamne čokolade
• 3 žlice instant kafe
• 2 žlice vode
• 4 listića želatine
• 150 ml slatkog vrhnja
• 3 bjelanca
• prstohvat soli

- Za umak:
• 100 g bijele čokolade
• 150 ml slatkog vrhnja

Postupak:
1. Želatinu namočite u hladnoj vodi (prema uputi proizvođača) dok ne nabubri, a zatim je ocijedite.
2. Čokoladu naribajte i sa instant kafom, vodom i rastopljenom želatinom topite na pari dok se ne rastopi i ne postane glatka i sjajna.
3. Slatko vrhnje istucite u laganu kremu, a zatim dodajte i potpuno umješajte u čokoladnu smjesu.
4. Bjelanca istucite sa prstohvatom soli u čvrst snijeg i lagano umješajte u čokoladnu kremu.
5. Šest kalupića za suffle obložite poduplanim masnim papirom, tako da papir prelazi preko rubova kalupa oko 2 centimetra. Napunite kalupe smjesom i ostavite u hladnjaku preko noći.
6. Za umak zagrijte vrhnje do tačke vrenaj, a zatim dodajte nalomljenu bijelu čokoladu i umješajte dok se čokolada ne rastopi. Ohladite na sobnu temperaturu i servirajte sa umakom.

Zgrabite žličicu i uronite u slasni čokoladni oblak ovog suflea. Prijatno!

Broj komentara: 5:

Sanela Mallory kaže...

Uvijek sam za čokoladu:)

Ako želiš, na mojem blogu možeš preuzeti nagradu:)

cosmo2503 kaže...

Sanela hvala. Pripremam da ti pošaljem linkove kao domaćici igre. A tema ti je bila izvrsna, sa velikim uživanjem sam se bacila na propremu jela.

Nina kaže...

obožavam čokoladu, ovo ti je sve super :)

studena kaže...

Čokolada je zaista svijet za sebe, svijet umjetnosti.
Prije dvije godine sam posjetila jedno takmičenje slastičara na europskom nivou. Očekivala sam uobičajene slastičarske kreacije, a dočekale su me umjetničke skulpture svih oblika i boja, kolači, kreme i praline prezentirane na nezamislive načine.
Još uvijek ne znam što misliti o tome jer mi je takav način prezentiranja hrane pomalo neprirodan, ali ako ćemo o umjetnosti i nevjerojatnoj inovativnosti, onda mom oduševljenju nema kraja.
Hvala ti za ove iscrpne postove, uživala sam čitajući ih :)

Amra kaže...

Svida mi se