srijeda, prosinca 22, 2010

Specijalno vaspitanje ili ispiranje mozga - Ja još pravu saljbu nemam

Nekada smo na današnji dan (koji je BTW bio jučer) pisali pismo vojniku. Zahvaljivali smo mu što čuva stražu nad našom srećom, dok mi mirno spavamo. Nismo se plašili zločestih Amera, Rusa, a bome ni Bugara, sve dok je naša Armija čuvala naše granice od Triglava do Đevđelije.

Slična sjećanja imaju generacije rođene sve do sredine 80-tih.

Priča broj 1:

Moj mladi kolega, godište sarajevsko olimpijsko, studirao je u Americi. Jednom prilikom ispričao im je priču kako su im u vrtić na Dan JNA dovodili vojnika koji im je pokazivao pušku i bajonet. Mladi Amerikanci (fini WASP sa istočne obale, a ne oni iz Mooreova “Bowling for Columbine”) bili su malo je reći šokirani.

Nisam sigurna da li je kolega polupao u ovoj priči neke lončiće, ali sam sigurna u Priču broj 2.

Moja mama ima kasetu snimljenu osamdesetpete na kojoj moja, tada četverogodišnja sestra, recituje pjesmice iz vrtića. Jedan mali dječak sanja da bude vojnik, ali...

...ja još bijelog konja nemam,
Ja još žute čizme nemam,
Ja još pravu saljbu nemam
Al se spremam, al se spremam.


Brrrrr.....Iz današnje perspektive ovi stihovi mi zvuče strašno. Šta su nam to radili? Specijalno vaspitanje, ispiranje mozga i čista indoktrinacija od najranijeg uzrasta. Ljudi moji, pitam ja vas da li su u to vrijeme postojali dječji pravobranitelji? Šta bi oni rekli da današnja djeca recitiraju ovakve strrrašne stihove?

Drage moje dame, sigurna sam da ste se naslušale priča vaše jače polovice o tome kako je bilo služiti u JNA. Tu priču ima svaki muški stvor stariji od godišta 71-vog i te se priče ponavljaju, pa teško da prođe jedna jedina sedmica, a da neko od naših muških partnera, prijatelja ili kolega ne povede priču o tome kako je tamo bilo.
Priča uključuje i sjećanja na JNA kuhinju. Nekome je bila dobra, nekome je bila noćna mora (nije bila kao mamina), ali se svi slažu hrane je bilo za vojsku i za svinje. Obroci su pripremani po normativima, a da li su bili i ukusni više je zavisilo od vještine kuhara nego od recepata koji su se koristili.

Recepti koje ću danas podijeliti sa vama nemaju veze sa JNA kuhinjom i priznat ću vam ovo sam nekada pripremila, zamislila da ću objaviti u nekoj nikada ispričanoj priči. Budući da recepti nisu pronašli priču, priča je pronašla njih. Pod ovaj post i u ovu priču sam ih uvrstila jer su čista improvizacija dostojna jednog vojnog kuhara kojem su dali par sastojaka da ih pretvori u obrok.

Ćevapčići od puretine



Pravo da vam kažem ovi čevapčići dopali su se samo meni. Čevapčići bi morali biti od malo masnijeg mesa, a ovi su suhi i suhi i suhi. I to je bila jedina primjedba.

Sastojci:

• 500 g mljevene puretine Vindon
• ½ male glavice luka
• 1/2žličice papra
• 1 mala žličica soli
• 2 žličice ulja

Priprema:

1. Luk sitno nasjeckati ili još bolje naribati. U multipraktik staviti meso, nasjeckani luk,sol, papar i malo ulja i sve još jednom samljeti.
2. Masu podijeliti na četiri dijela i oblikovati u loptice koje treba ostaviti u hladnjaku 4-8 sati.
3. Svaku lopticu mesa oblikovati u valjčić i odvajati čevapčiće dužine oko 5 centimetara.
4. Jako zagrijati tavu bez imalo masnoće i peći ćevapčiće.


...po želji možete dodati krem sira, kajmaka ili ajvara (najbolji su bez ičega) - prijatno!

Voćni kolač sa šljivama

Ručak u JNA se završavao desertom. Iz muških priča sam saznala da je taj slatki obrok obično bio griz ili puding, ponekad kolač i to rolat ili biskvit sa voćem. Odlučila sam se zato da ovdje objavim recept za odličan jednostavni biskvit sa šljivama.



Sastojci:

• 4 jaja
• 200 g šećera
• na vrh noža soli
• 1 žlica limunova soka
• 160 g brašna
• žličica praška za pecivo
• 80 ml ulja
• 80 ml mlijeka
• šljive (koje nisam vagala)

Priprema:

1. Šljive prepoloviti i izvaditi košticu.
2. Razdvojiti žumanca od bjelancadi. Bjelanca sa soli i limunovim sokom istući u čvrst snijeg, a žumanca dobro upjeniti sa šećerom.
3. Dodati mlijeko i ulje i umiješati mikserom najmanjom brzinom.
4. Pomiješati prašak za pecivo sa brašnom i prosijati iznad smjese sa jajima, pa lagano ručno umiješati.
5. Na kraju dodati i umiješati tučeni snijeg od bjelancadi.
6. Četvrtasti lim za kolače obložiti papirom za pečenje. Izliti ravnomjerno smjesu za biskvit i po vrhu poredati šljive okrenute rezanom stranom prema gore.
7. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni 35 – 40 minuta. Kolač ohladiti izvan pećnice, a zatim narezati na veće komade i ohladiti u hladnjaku (jer je mnogo ukusniji kada je hladan).


Koliko bi jedan devetnaestogodišnji mladić mogao pojesti ovakvih kolača? Za vas i mene samo jedan - prijatno

Pogača – Mama u posjeti sinu vojniku



Ne znam koliko su često vojnici imali dozvolu za posjete, ali iz priča znam da su najsretniji bili kada bi došli paketi sa klopom iz mamine kuhinje. Kada bi mama došla u posjetu bilo je tu domaćih kolača, obično onih koji mogu dugo stajati (mada bi u tim okolnostima nestali za dan-dva), domaćeg kruha, pršuta, sudžuka, a prošvercovala bi se i ponešto....

Sastojci:

• 400 g finog brašna za kolače
• 1/2 kockice kvasca
• 1 žličica šećera
• 250 ml mlakog mlijeka
• 40 g maslaca
• 5 g soli
• bjelance za premazivanje

Priprema:

1. U toplom mlijeku rastvoriti namrvljeni svježi kvasac sa žličicom šećera. Ostaviti na toplom da nadolazi oko 15-20 minuta.
2. Prosijati brašno u dublju posudu. Dodati sol i pomiješati. Napraviti udubljenje u sredini u koju se doda nadošli kvasac, pomiješati da se svo brašno pomješa sa tekućinom, a zatim dodati omekšali maslac i mikserom izraditi tijesto. Pokriti i ostaviti da nadolazi oko 2 sata.
3. Sat vremena prije pečenja uključiti pećnicu i zagrijati je na 220 stepeni.
4. Nadošlo tijesto preraditi na pobrašnjenoj podlozi i . Podijeliti na dva dijela u omjeru 1:2.
5. većeg dijela oblikovati loptu, a od manjeg dvije pletenice, veću i manju. U okrugli kalup postaviti loptu i ukrasiti je pletenicama. Premazati bjelancetom i ostaviti da nadolazi oko 15-20 minuta.
6. Peći pogaču oko 40 – 45 minuta.


... kada je finu i mirisnu donese mama, ahhhh!!!

nedjelja, prosinca 12, 2010

Ko je ovdje lud - gljive???

Ako je neko od vas primijetio da sam u novembru propustila učestvovati u blog igrici Ajme koliko nas je! - hvala mu. Domaćica u ovom krugu bila je Lusitania, a tema gljive. Od mog prvog učešća u igri koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija Down Under još nijednom nisam izostala, bez obzira na temu. Ovaj post pripremljen je na vrijeme i bio bi objavljen u roku da me nije pritisnulo hiljadu poslova i zadataka, zatim i radni vikend.

Kompanija u kojoj radim najveća je u Bosni i Hercegovini, a takve ogromne kompanije dušu su dale da se u njima sakrije gomila neradnika i zgubidana. Za njih plaću zarađuju manjina koja radi deset sati dnevno, a ponekad i subotom, pa čak i nedjeljom kada treba. Pisala sam o svom učešću u pripremi prelaska na SAP sistem upravljanja poslovnim procesima, u kojem je za mene zanimljiv onaj koji se odnosi na finansije. E sad, kada sam učestvovala u pripremi podrazumijeva se da sam najviše upoznata sa poslovima, a rezultat je da sam dobila i naviše uloga. Ono što sam prije radila može se pomnožiti sa dva, a u nekim mojim poslovima i sa pet. Toliko o efikasnijem obavljanju poslova.



Nisam neki timski igrač, čisti sam individualac i najbolje funkcionišem kada sve imam pod svojom kontrolom. Još od prvih zadataka koje su nam davali u osnovnoj školi svi koji su bili sa mnom u "timu" mogli su računati sa tim da ako baš ne žele i ne moraju ništa uraditi i da ću sve sama završiti jer mi je stalo, jer sam odgovorna, jer ne želim da moj uspjeh ovisi o drugima. Čini mi se da nisam mnogo odmakla niti naučila za ovih trideset godina. Žalila sam se roditeljima, a ispostavilo se da su i sami takvi...

Ne mislim se više žaliti jer nas i tako danas svi pokušavaju uvjeriti da je najvažnije imati posao i da bi valjda trebali skakati od sreće što ne pripadamo armiji nezaposlenih. Premda sve teže podnosim pritisak obećavam da neću pući, pretvrd sam ja orah.

Zašto je najljepša u obitelji gljiva, najotrovnija? Nije li i vama prekrasna onako crvena, sa crvenom kapicom i bijelim tufnicama? Prekrasna je....



A one jestive našle su svoje mjesto u mojoj kuhinji, a vama predstavljam neke od recepata.

Namaz od šampinjona sa bademima



Fine strukture i još ljepšeg okusa ovaj krasni namaz fantastično će nadopuniti prepečenac. Preporučujem ga za blagdanski stol, kao malo predjelo.

Sastojci:

* 50 g maslaca
* 1 mala glavica luka
* 2 zgnječena češnja češnjaka
* 400 g šampinjona
* 100 ml bijelog vina
* 150 g badema
* 2 žlice vrhnja za kuhanje
* 1 žličica sušene majčine dušice
* svježi sjeckani peršin
* 1 žličica soli
* 6 šnitica prepečenog kruha po izboru

Postupak:

1.Gljive oprati i posušiti, pa nasjeckati na listiće.
2.Zagrijati maslac u tavi sa debelim dnom i na tihoj vatri popržiti sitno nasjeckan luk i protisnuti češnjak dok luk ne omekša.
3.Dodati gljive i pojačati vatru, pirjati oko 5 minuta i doliti vino, a zatim pirjati još desetak minuta. Ostaviti da se ohladi.
4.Zagrijati tavu i bez masnoće propeći bademe i ostaviti da se ohlade.
5.U multipraktiku prvo grubo samljeti bademe, a potom dodati gljive, majčinu dušicu, nasjeckan peršin i sol. Miksati dok se masa ne ujednači do željene strukture i na kraju dok multipraktik još radi dodati vrhnje.
6.Rasporediti namaz u dvije posudice, pokriti aluminijskom folijom i ostaviti u hladnjaku preko noći kako bi se okusi lijepo razvili i došli do izražaja.
7.Poslužiti uz prepečeni kruh.




Fini rižoto sa gljivama



Savršeno kremast, kakav bi rižoto trebao biti i prepun okusa koji mu daje mješavina gljiva ovo je izvrsno zimsko jelo, koje će idealno zamijeniti teško začinjena i premasna jela koima smo skloni u hladnim mjesecima, ali ne na uštrb okusa.

Sastojci:

* 1 l povrtnog temeljca
* 200 ml bijelog vina
* 20 ml maslinova ulja
* 40 g maslaca
* 1 glavica luka
* 15 g suhih shiitake gljiva
* 15 g suhih vrganja
* 400 g šampinjona
* 350 g arborio riže
* 40 g parmezana
* svježe sjeckani peršin

Priprema:

1.Suhe gljive namočiti u mlakoj vodi oko pola sata, a zatim ocijediti i narezati
2.Prokuhati temeljac i vino, pokriti lonac i ostaviti da polako kuha na laganoj vatri.
3.Zagrijati maslinovo ulje sa maslacem i popržiti sitno nasjeckan luk. Kada luk omekša dodati na listiće nasjeckane šampinjone, shiitake i vrganje. Pirjati 3-4 minuta, a zatim dodati rižu pomiješati sa gljivama i pustiti da riža upije masnoću i sokove gljiva, a kada postane prozirna dodati oko 500 ml pripremljenog temeljca sa vinom.
4.Uz postepeno dodavanje ostatka temeljca kuhati 20 – 25 minuta pazeći da se riža ne prekuha.
5.U gotovu rižu dodati svježe nariban parmezan i sjeckani peršin.




Jaja sa tartufatom

Okus tartufate sa šampinjonima krasno se slaže sa jajima, a ova fritata ima vrlo poseban okus i zaslužuje da se nađe na svakom jelovniku. Iako bi bilo bolje koristiti same tartufe, meni je prilično rasipnički potrošiti tartufe sa običnim jajima i mišljenja sam da zaslužuju da se nađu jedino u kombinaciji sa biftekom (kada su već tako nečuveno skupi – 30 KM za 10g crnih tartufa Zigante ili 50 KM za 10g bijelog tartufa).




Za ovo posebno jelo trebat će vam sljedeće:

Sastojci:

* 6 jaja
* 30 g tartufate
* 20 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
* 10 ml ulja sa okusom bijelog tartufa
* 1 žlica vrhnja za kuhanje
* 25 ml bijelog vina
* morska sol po želji
* svježe mljeveni crni papar

Priprema:

1.Jaja ulupati sa vrhnjem za kuhanje, morskom soli i paprom. Dodati tartufatu i umiješati sa jajima.
2.Zagrijati maslinovo ulje u tavi sa debelim dnom, dodati jaja i ulje sa okusom tartufa.
3.Smanjiti jačinu vatre i poklopiti tavu, koju treba povremeno protresti. Peći jaja dok ne očvrsnu, pazeći da ne izgore.
4.Gotovo politi bijelim vinom, još kratko ostaviti pokriveno na isključenom štednjaku.
5.Servirati toplo uz domaći kruh.


Zapečena tjestenina sa vrganjima i šampinjonima



Kod mene doma tjesteninu jedemo u velikim količinama u svim mogućim oblicima. Jednostavno, obožavamo tjesteninu i uživamo u njoj. Spremam je kuhanu sa finim domaćim umacima ili zapečenu sa povrćem ili sa sirom. Makaroni sa sirom svima su omiljeni, a u ovom jelu sir i vrhnje zamijenile su gljive – vrganji i šampinjoni.



Sastojci:

* 400 g makarona ili druge šuplje tjestenine
* 250 g šampinjona
* 250 g svježih vrganja
* 100 ml bijelog vina
* 100 ml povrtnog temeljca
* 40 g maslaca
* 2 jaja
* 250 ml vrhnja za kuhanje
* sol

Priprema:

1.Skuhati tjesteninu u blago zasoljenoj vodi, isprati i istresti u vatrostalnu posudu.
2.Rastopiti maslac i na njemu pirjati nasjeckane gljive oko pet minuta, a potom dodati vino i temeljac i pirjati dok tekućina ne ispari.
3.Pomiješati gljive sa kuhanom tjesteninom i preliti mješavinom jaja i vrhnja u koju se doda soli po želji i vlastitom ukusu.
4.Zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 10 minuta.

Pohovani šampinjoni



Pohovano, panirano i prženo jela su na crnoj listi u mojoj obitelji. Izbjegavamo tu hranu i trudimo se zaboraviti da nam je vrlo privlačna i ukusna. O.K. - ovo je prehrambeno najnekvalitetnije od svega danas ponuđenog, ali su šampinjoni bili mekani "k'o mozak", korica hrskava i zaboravili smo da nije zdravo.

Nije zdravo – ali valja....

Sastojci:

* 500 g sitnijih šampinjona
* 2 jaja
* malo mlijeka
* brašno
* domaće krušne mrvice, dva puta samljevene
* dosta ulja za prženje

Priprema:

1.Gljive oprati i dobro posušiti. Manje šampinjone ostaviti cijele, a one malo veće prepoloviti.
2.Pomiješati jaja sa malo mlijeka i posoliti.
3.Šampinjone uvaljati u brašno, a potom u jaja i mrvice.
4.Zagrijati veću količinu ulja na 180 stepeni, a zatim pržiti gljive dok korica ne poprimi zlaćanu boju.
5.Izvaditi šupljikavom žlicom i ostaviti na upijajući papir.
6.Servirati sa tartar umakom i krumpirićima iz pećnice.


Veoma dobro, ali oprezno - prijatno!

nije samo prezauzetost poslom razlog odsustva, ne dopadaju mi se ni fotke, ali sam ipak odlučila podijeliti ove fine recepte sa vama, a to je ono što je važno....Mada su fotke itekako bitne, grrrrrr.....UH!