nedjelja, rujna 26, 2010

Kristofore, crni sine!

Kada je Christophor Columbo 1491. godine, nagovarao španjolsku kraljicu Isabellu da financira njegov put preko Atlantskog oceana, nadao se da će pronaći zapadni put do Indije. Polazeći od činjenice da je Zemlja okrugla, ali i netačne Ptolomejeve procjene o veličini naše planete, kada je naišao na otoke u Karipskom moru povjerovao je da su to vanjski otoci Azije. Čak ni na narednim svojim putovanjima nesretni Columbo nije shvatio da je otkrio novi kontinent – Ameriku. Da je nije otkrio Columbo, otkrio bi je neko drugi, prije ili kasnije...

No zašto sam uopšte započela priču o otkriću Amerike? Zato što nam je sa svog putovanja na novi kontinent Columbo donio i mnoštvo novih namirnica. Najznačajnije su nesumnjivo krumpir i kukuruz (ali i nesretni duhan, grrrrr....).

Upravo je kukuruz kao temu blogerske igre Ajme koliko nas je!, odabrala Mihaela. Igru je još davno pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija Down Under i broj učesnika raste iz mjeseca u mjesec, a ja se nadam da sve ovo neće pretjerano umoriti mladu mamicu, našu Mihaelu.

Iako je u Evropu došao sa Columbom u naše krajeve došao je tek u 17. vijeku. Premda ga najčešće jedemo kao palentu ili krajem ljeta kao kuhani, odnosno pečeni slani kukuruz sa ulice, ova namirnica pruža bezbroj lijepih mogućnosti upotrebe. Juhe, salate, pomiješan sa povrćem odličan je prilog mesnim jelima. Ja vam ovom prilikom predstavljam tek mali dio i nadam se da će nekog od vas jela koja sam pripremila inspirisati da nešto pripreme u svom domu.

Čorba od kukuruza sa pilećom jetricom



... ili od jetrice sa kukuruzom. Ovakva čorbica poznata mi je sa graškom, a dodatkom kukuruza šećerca dobila je jednu novu notu. Izvrsnu, kako se pokazalo...

Sastojci:

* 1 l vode ili pilećeg temeljca
* 250 g pileće jetrice
* 1 glavica luka
* 1 žličica šećera
* 1 žlica brašna
* 40 g kravljeg masla
* 200 g kukuruza šećerca iz konzerve
* 100 g graška
* 1 - 2 mrkvice
* 1 jaje
* kopar
* sol
* papar

Priprema:

1.Na maslu popržiti sitno nasjeckan luk sa žličicom šećera dok ne omekša, a zatim dodati jetricu.i pirjati dok ne omekša.
2.Dodati grašak, nasjeckanu mrkvicu i zaliti vodom ili temljecem, pa kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta.
3.Pomiješati jaje sa žlicom brašna i dvije žlice tople vode.
4.U čorbicu dodati kukuruz i polako umiješati jaje. Pustiti da još jednom prokuha.
5.Dodati nasjeckani kopar, posoliti i po želji dodati žličicu svježe mljevenog papra.


Gusta juha kao kompletan obrok, prijatno!

Kukuruzna kaša sa puretinom

Jedno pravo jelo, jednostavno, ukusno i zasitno. Pa isprobajte ga...



Sastojci:

* 800 g kukuruza šećerca
* 500 g purećih fileta
* 1 manja glavica luka
* 2 – 3 češnja češnjaka
* 1 žličica češnjaka
* 1 ljuta čili papričica
* 80 ml suncokretova ulja
* 500 ml kokošjeg temeljca
* sol
* peršin

Priprema:

1.Kukuruz ocijedite i sameljite u multipraktiku.
2.Zagrijte ulje u dubljoj posudi i popržite na komadiće usitnjeno pureće meso oko 8 minuta dok ne dobije lijepu boju sa svih strana.
3.Smanjite jačinu vatre, dodajte luk i češnjak. Pospite šećerom i pustite da se luk karamelizira. Dodajte čili i zalijte temeljcem, pa kuhajte oko 10 minuta.
4.Na kraju dodajte samljevenu kašu od kukuruza posolite po želji i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
5.Na kraju dodajte nasjeckani peršin.


Toplo preporučujem, stvarno dobro jelo - prijatno!

Kukuruzni paketići

Zanimljivo, pikantno predjelo od kukuruza. Koliko pikantno, odredite sami, a ovo je samo ideja.



Sastojci:

* 4 cijela kukuruza
* 2 češnja češnjaka
* 1 suha ljuta papričica
* 1 svježa čili papričica
* 200 g palente
* 800 ml vode ili povrtnog temeljca
* sol
* 2 kuhana jaja
* 200 kuhanih ili pečenih pilećih prsa
* 1 mala glavica luka
* 20 ml vinskog ocata
* 1 žličica šećera
* 1 žličica soli
* 30 ml ulja

Priprema:

1.Oštrim nožem skinuti zrna sa klipa kukuruza i usitniti ih u multipraktiku.
2.U mužuru izgnječiti češnjak i suhu papričicu sa 2 žličice maslinova ulja.
3.Pustiti da voda, po želji zasoljena (temeljac) proključa. U ključalu vodu dodati i umiješati kukuruz i palentu. Dodati pripremljenu pastu od čili papričice i češnjaka i nasjeckanu svježu papriku. Kuhati oko 10 dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
4.Na zagrijano ulje staviti luk narezan na ploškice, dodati šećer i podliti ocatom. Pirjati luk na laganoj vatri oko 5 minuta. Posoliti i ohladiti.
5.Unutarnje listove kukuruza kratko prokuhati da omekšaju i ocijediti.
6.Složiti 2-3 lista kukuruza, na sredinu staviti 2 žlice kaše od palente i kukuruza, dodati komadić piletine, komadić jajeta i malo uprženog luka. Saviti paketiće i zavezati kanapom.
7.U vatrostalnu posudu složiti kukuruzne paketiće preliti vodom da dođe do pola visine.
8.Zapeći u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 15 minuta.
9.Poslužiti toplo uz prilog od riže ili po želji.

PALENTA, PURA ILI ŽGANCI?

Vjerujem da i vi, baš kao i ja kukuruz uglavnom jedete u palenti. Palenta, žganci, pura – sve je to vrlo slično ili isto. Kada kažem palenta, ja uglavnom, iako znam da je to krivo, mislim na instant palentu. Kada kažem pura, tada mislim na palentu spremljenu od kukuruznog brašna. Kada kažem žganci, onda je to palenta skuhana od kukuruzne krupice...Palenta jednako i pura i žganci.. Sjećam se da me je tata kada sam bila mala vodio na Trebević u Prvog šumara na puru od kukuruznog brašna sa kiselim mlijekom. On je to veoma volio, a ni ja se nisam bunila. Njega je to podsjećalo na puru koju je spremala njegova majka (za razliku od moje mame koja je kuhala instant palentu, i to "na rijetko"), a meni je bilo drago pojesti zdjelicu te palente jer bi poslije dobila nešto slatko.

Palenta me podsjeća i na subotnja jutra. Mama bi napravila svoju palentu, nešto gušću od juhe, rastopila bi kajmaka i dodala sira. Njam...

Danas palentu spremam rijetku sa sirom i kajmakom, tvrdu sa mlijekom i maslom, srednje tvrdu sa mesnim umakom ili sa gljivama. Ma, bezbroj je načina da se spremi ovo ukusno jelo i da ne bude dosadno. Evo vam dva prijedloga:

Palenta sa umakom od tunjevine




Ovaj univerzalni umak od tunjevine koristim za tjestenine i rižu. Ovaj put sam ga iskoristila sa palentom. Mogu reći samo – odlično je!

Sastojci:

* 400 g palente
* 2 (2x180 g) konzerve tunjevine u komadićima (po mogućnosti kvalitetnije u maslinovom ulju)
* 80 ml suncokretova ili maslinova ulja
* 1 glavica luka
* 1 češanj češnjaka
* 2 sočne rajčice
* nasjeckani svježi bosiljak
* sol
* papar

Priprema:

1.Na zagrijanom ulju popržiti luk dok ne omekša, a zatim dodati rajčicu, češnjak i bosiljak. Pirjati dok rajčica ne omekša, pa dodati tunjevinu. Posoliti i pirjati sve zajedno oko 5-6 minuta.
2.Skuhati palentu u zasoljenoj vodi ili povrtnom temeljcu.
3.Servirati palentu sa umakom i dodati svježe mljevenog papra po želji.


Vrlo jednostavno, vrlo brzo, a veoma finoooo - prijatno.


Noklice od palente sa kobasicom i vrganjima



Jučer sam u Mercatoru, konačno, vidjela svježe vrganje. Cijena – 18 KM po kilogramu. Skupo, da! Za pripremu ovih noklica koristila sam suhe, koje često kupujem jer su mi prekrasni u rižotima.
Ovo jelo je stvarno izvrsno, veoma ukusno i nešto je što ću sigurno ponavljati u svojoj kuhinji. Hoćete li ga vi prihvatititi i isprobati, ne znam, ali imate moju preporuku.

Sastojci:

* 400 g palente
* 30 g svježe naribanog tvrdog sira
* 30 g suhih vrganja
* 2 manje roštiljske kobasice (po 50 g)
* 2 žlice umaka od sjeckanih rajčica
* 20 g maslaca
* par kuglica mozzarelle
* sol

Priprema:

1. U zasoljenoj vodi skuhati gušću palentu, umiješati naribani sir i ostaviti da se ohladi.
2. Vrganje namočiti u vodi na sat vremena, pa ocijediti i malo posušiti.
3. Popržiti sitno nasjeckanu kobasicu, pa skloniti sa štednjaka, a na tavu dodati malo maslaca i popržiti vrganje. Dodati kobasicu i umak od rajčice i sve zajedno izmiješati.
4. Od palente malenom žlicom vaditi kuglice, poredati ih u vatrostalnu posudu premazanu maslacem. Dodati vrganje i kobasicu, a zatim i par kuglica mozzarelle.
5. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni sve dok se mozzarella ne rastopi.


Moja preporuka od srca - mnogo fina papica...

Zlevanka sa šljivama i posipom



Taman sam pomislila da ću ovaj put preskočiti desert, kada sam ugledala običan biskvit sa posipom od kukuruznih pahuljica. To me je inspirisalo da ga prekrojim u zlevanku, ali ne običnu zlevanku, već finu varijantu sa šljivama (kojih sam imala punu korpu i niko ih nije jeo) i sa rečenim posipom. I na kraju, evo vam kolač, dragi moji...



Sastojci:

* 250 ml slatkog vrhnja
* 160 g šećera
* 4 jaja
* 40 g bijelog brašna
* 80 g kukuruznog brašna
* 5 g praška za pecivo
* 2 žlice ulja
* 2 žlice mlijeka (za biskvit)
* šljive
* 120 g kukuruznih pahuljica
* 80 g maslaca
* 100 g šećera
* 2 žlice mlijeka

Priprema:

1.Umiješajte slatko vrhnje sa šećerom, ali ne sasvim.
2.Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dodavanja jaje umiješajte potpuno.
3.Pomiješajte obje vrste brašna sa praškom za pecivo i dodajte u kremastu smjesu vrhnja, šećera i jaja.
4.Na kraju dodajte ulje i mlijeko.
5.Obložite tepsijicu masnim papirom i rasopredite smjesu. Pecite do pola na temperaturi od 180 stepeni oko 15 minuta.
6.U međuvremenu rastopite maslac sa šećerom i malo mlikeka. Umješajte izdrobljene pahuljice.
7.Na polupečeni biskvit dodajte šljive okrenute rezanom stranom prema gore. Pospite prelivom i vratite u pećnicu. Nastavite sa pečenjem još 15 minuta.
8.Kolač možete poslužiti ohlađen ili mlak sa tučenim vrhnjem i ukrašen čokoladnim sirupom.


Zlevanka ili možda i nije?

Jednostavna je i fina i neskromno mislim i kažem, ne bi je se postidjela ni prava Zagorka :-D...Prijatno!

Broj komentara: 13:

Snjezana kaže...

selma, kao i obicno si napravila cijelu paletu jela i sve odlicno izgleda.:)
oni paketici su mi tako zanimljivi, moram ih probati.:)
inace, palentu obozavam, sam kukuruz, mislim u zrnu, na klipu ili bez, bas i ne pretjerano (mozda jedino pecen na zaru).

Laka kuharica kaže...

Palenta, pa noklice - odlično! I ostalo nije za baciti, ali kako ne volim letjelice, ovo dvoje mi je nekako najbolje. Što se zlevke tiče, zlevanka se zove zato što se radi s gotovo tekućim tijestom, "zleva" - izlijeva se u protvan. Ne mogu procijeniti da li je i ova takva - naime, zlevanka nije biskvit. No, što je da je, sigurno je jako fino.

Mare kaže...

ti si upravo nevjerojatna! toliko mastovitih jela s palentom na jednom mjestu da sam ogladnila. Jako volim palentu iako ju u zadnje vrijeme nekako zaboravim pripremiti.
Ove noklice su mi bas jako zapele za oko iako mislim da cu isprobati jos neke od recepata. Cestitam, ovo je prelijepo!

pozdrav iz Beca,
Mare

Maja Babić kaže...

Druga fotka corbe mi NE DA MIRA! Dzigericu ne volim, deklarativno. ALI - volela sam tvoju pastetu od dzigerice i jabuke, a i ovu corbu moram da napravim, pa ako na kraju jos i zavolim dzigericu, ti ces biti "kriva" :)

Palenta ti izgleda predobro. Moji uopste ne vole, i ja nikad ne pravim. A rado se secam bas tih varijanti sa sirom i kajmakom, ili one slatke, koja viri iz mleka.

Veliki pozdrav,
Maja

Nina kaže...

sve mi izgleda predobro i sve bi najradije probala
namjeravala sam i ja objaviti žgance jer ih često jedemo no nisam ih nijednom uslikala pa nisam objavila...
kod mene su žganci s kukuruznim brašnom, gusti i jedemo ih s mlijekom ili kosanom mašću, palenta je s instant krupicom

Вера kaže...

Izgleda da je ovog puta tema potrefljena 100 posto.Svidjaju mi se kolači sa kukuruznim pahuljicama i šljivama..odličan odabir.

Branka - byB kaže...

Odličan i interesantan uvod u kukuruzni svijet a zatim specijaliteti jedan za drugim. Kaša od palente sa puretinom i noklice sa kobasom i vrganjima kod mene prve prolaze, a divna slatka verzija sa šljivama me tek privukla. Sve skupa odlično !!

Shangri La Food kaže...

Selma, svaka čast.. REcepti su odlični.

Ja sam nekako najviše za ovu zlevanku :)).

Mislila sam i ja raditi neke varijacije, ali zeznula me peć.. Ali svečano objavljujem da je jučer popodne popravljena.. Krećem opet u akciju

Dunja kaže...

Baš sam uživala čitajući tvoj post o kukuruzu. Ostavila sam si trenutak kad ću moći sve temeljito isčitati i pogledati recepte. Najviše mi se sviđaju one noklice. To će se sigurno naći na mom jelovniku.

Lana kaže...

O, ženo, pozajmi mi malo energije! Ja skapam da spremim jedno jelo, da ga uslikam, ispišem i pošaljem. A vidi tebe! Neverovatno!
Noklice se i meni jako svidjaju (kobaja i ne mora, dosta su vrganji), ali paletići su zaista izazov. Ovi moji Meksikanci to zovu "tamales", sve tako zapakovano u kukuruznz šašu, sa palentom, sa vrlo malo mesa i sosom.
Naravno da si me inspirisala, pogotovu što je kukuruz ovde ovih dana fantastičan.
Pozdrav iz Kalifornije!

J e l e n a kaže...

Videla sam post još kad je izašao, ali nekako tvoj post uvek sačuvam da gana miru, uz jutarnju kafu lepo pročitam slovo po slovo. Živimo u zemlji kukuruza i bundeva, a tako ih malo koristimo. Svi na svetučini mi se jedu kukuruz osim nas. Šećerca više nema na pijacama. Prestala sam da kupujem klipove jer se kuvaju 2 sata i ostanu živi. Kukuruzno brašno sa pijace je fuj, u poređenju sa onim koje dobijem sa potočare. Amerikanci jedu uz večeru kao povrće klip kukuruza. Šta bi rekli naši gosti da im stavim tanjir sa kukuruzom pored pohovanih šnicli. Odlično urađeno Selma.

Unknown kaže...

Vrijednice!
Svaka ti čast, ja jedva uspijem jedno jelo spremiti a ti cijelu paletu! Ne bih se mogla odlučiti što je bolje i zanimljivije:)

Tadeja kaže...

Sramila se ja, ne sramila, isto mi se hvata! Em kasnim s komentarom, em si me rasturila jelima. Da noklice od palente! Selma stvarno te nema svijet!
Ali fotke!
Nekog vraga si napravila u zadnje vrijeme, to je baš jako vidljiv napredak!