Ja sam oduvijek oljela školu. Naročito sam voljela domaće zadaće i ako bi me tema zanimala je bih si dala maha i raspisala se. Uvijek sam ih dovršavala u posljednji čas, ne zato što sam bila lijena ili što mi je kašnjenje navika, već zbog toga što se nikada nisam ograničavala samo na preporučenu literaturu i uvijek bi tragala za novim saznanjima. Tada se po literaturu išlo u biblioteku, a danas je dovoljno upisati pojam u tražilicu, kliknuti i stotine naslova je pred vama. Pitam se koliko bi danas kasnila sa svojim zadaćama...
Ako povučem paralelu između škole i moje blogerske aktivnosti, omiljeni predmet bila bi mi igra Ajme, koliko nas je! , koju je pokrenula Monsoon sa Dalmacija Down Under. Temu za ovaj mjesec, omiljene mi tikvice, odabrala je profesorica Dajana sa Baker's corner... somewhere in my kitchen.
WOW! Bila sam ugodno iznenađena i iskreno obradovana izborom teme. Iskreno, činjenica da Dajana ima tako mnogo kolača i keksića na svom blogu navela me je na pomisao da će tema biti slatka, a činjenica da je mjesec juni vrhunac sezone za jagode, sugerirala mi je jagode kao mogući odabir. Ja jagode OBOŽAVAM, ali najviše u njihovom sirovom stanju, bez šećera, eventualno lagano začinjene. Volim ih i u kolačima i desertima, ali previše kolača nije dobro za moje raspoloženje niti za moje opšte zdravstveno stanje.
Tikvice su od kada znam za sebe jedino povrće koje nikad nisam odbila ma kako bilo pripremljeno. Kuhane i lagano začinjene, pohane ili dolmljene, meni su tikvice uvijek bile broj jedan na listi povrća, baš kao što su mi jagode broj jedan na listi voća. Iza jednih i drugih nakoliko je mjesta praznih...Toliko o mojoj ljubavi prema tikvicama i o mome oduševljenju izborom teme. A sada je vrijeme da pređem na razradu teme.
Kao što sam nekada vrlo marljivo spremala domaće zadaće, ne u posljednji čas, već istog dana kada bi zadatak dobila, tako sam i ovaj mjesec pristupila temi TIKVICE. Skoro cijeli mjesec sa svojom obitelji sam birala jela, kuhala i isprobavala, a najviše uživala u mnogim krasnim novim (i nekim starim) jelima koje sam isprobala. Uz nadu da nešto nisam ispustila, podijelit ću sa vama plodove svog rada.
Lonac sa tikvicama i jabukama
Počet ću sa jednim neobičnim receptom, kombinacijom koja se meni i mojoj obitelji dopala. Ne samo da je pojedena, jer ja u biti ne dozvoljavam da se oko hrane koju pripremam stavljaju primjedbe i da se dižu nosići, već je dobila pohvale i tražilo se "repete"
Neobičnost ovog jela, turskog porijekla, nije samo kombinacija tikvica i jabuka već je bit u zaista predivnom umaku u kojem se tikvice i jabuke peku i ispuste svoje sokove. Za sve odvažne, sklone malim eksperimentima i odmacima od svakodnevne hrane na kojoj smo odrasli ovo jelo preporučujem od srca. Evo što će vam biti potrebno i kako ćete postupiti:
Sastojci:
* 2 velike tikvice
* 2 slatke jabuke
* 40 ml maslinova ulja
* 50 gr nasjeckanih lješnjaka
Za umak:
* 100 g lješnjaka
* 2 režnja češnjaka
* 30 ml maslinova ulja
* sok 1 limuna
* 2 žlice pekmeza od jabuka
Priprema:
1.Za umak lješnjake propeći oko 5 minuta na tavici, a zatim ohladiti i samljeti. Dodati protisnuti češnjak i svježe iscijeđeni sok jednog limuna. Dok multipraktik radi postepeno dodati ulje dok se ne formira pasta. Na kraju dodati i umiješati pekmez od jabuka.
2.Narezati tikvice na kolutove, a jabuke na komadiće veličine zalogaja. Složiti u vatrostalnu posudu, preliti uljem.
3.Peći tikvice i jabuke u pećnici zagrijanoj na 180 minuta oko 30 minuta. Izvaditi preliti umakom, pokriti folijom i nastaviti peći još 10 minuta.
4.Gotovo jelo dodatno posuti nasjeckanim lješnjacima.
Odvažili ste se? Prijatno!
Dolmice od tikvica sa sirom i bademima
Za moju mamu tikvice se mogu puniti samo na jedan način – mesom i rižom. I moja mama je to STVARNO dobro pravila, a njene punjene tikvice i paprike, šarene dolme za mene su bile i ostale najljepši okusi iz djetinjstva i njihov miris vraća me u vrijeme kada se tikvice i paprike nisu mogle nabaviti usred zime i miriše mi na početak ljeta.
Za razliku od moje mame ja nalazim da se tikvice mogu napuniti bilo čime i tu nema granica mašti. Ovo je jedna kombinacija koju je odabrao moj četveročlani žiri jer je u nadjevu sve što volimo, a htjeli smo isprobati kako izgleda u kombinaciji. I evo to je ovo...
Sastojci:
* 4 tikvice
* 2 češnja češnjaka
* 15 – 20 listića domaće mente (tamno zelene boje)
* 400 g sira (odlična je domaća ricotta koju smo pravile)
* 80 g parmezana
* 50 g badema
* 4 žlice maslinova ulja
* 2 mala jaja (samo bjelanca)
* sol
Priprema:
1.Tikvice narezati po širini na komade visine oko 5-6 centimetara. Skuhati ih na pari oko 8 minuta, a zatim ohladiti i izdubiti , ostavljajući dno neizdubljeno.
2.Izmješati usitnjenu sredinu iz izdubljenih tikvica sa sirom. Na malo maslinova ulja popržiti sitno nasjeckan češnjak, pa maknuti da ne izgori, a na istu masnoću dodati nasjeckane bademe i ostaviti ih da puste miris.
3.Napraviti snijeg od bjelanaca i pomiješati sa sirom i tikvicama. Dodati, parmezan, češnjak i bademe, posoliti po želji i ujednačiti smjesu.
4.Ovom smjesom napuniti tikvice, poredati ih u vatrostalnu posudu, politi maslinovim uljem i staviti da se peče u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 10 minuta.
Prijatno, nadam se da vam se dopada prijedlog.
Rolnice od tikvica sa sirom i crvenim paprom
Ovo je tako lagan zalogaj da ga možete poslužiti jedino kao lijepo predjelo. Garantovano nijednoj zdravoj i odrasloj osobi ovo ne bi bio obrok. Ali, ako vas je uhvatilo ludilo pripreme za more pa vam je bitno da na plaži izgledate odlično (vi koje još uvijek lovite poglede) onda je ovo za vas. Slobodno probajte, preporučujem od srca.
Sastojci:
* 2 tikvice
* 300 g svježeg kozijeg sira
* 2 žlice maslinova ulja
* crveni papar
* sol
* par listića mente
Priprema:
1.Tikvice narezati tanko po dužini i na par sekundi ih treba uroniti u ključalu vodu. Ostaviti da se ocijede.
2.Sir usitniti vilicom dodati papar, listiće metvice sitno nasjeckane, žlicu maslinova ulja i soli po potrebi. Premazati tikvice i zarolati, pa ih učvrstitičačkalicom.
3.Ostaviti u hladnjaku do posluživanaja, a prije posluživanja dodati još jednu žlicu maslinova ulja.
Lađice od tikvica sa pestom od metvice i badema
Vjerovatno je da ovakvu kombinaciju još niste probali, a zašto ne biste sada? Ovo je fino. Lagano ljetno jelo i pozivam vas da ga isprobate.
Sastojci:
* 4 tikvice
* 40 g badema
* 20 g listića mente
* ½ češnja češnjaka
* 40 g parmezana
* 80 ml maslinova ulja
* ½ neprskanog limuna
* sol
* papar
Priprema:
1.Bademe tostirati na tavici, a zatim usitniti u mužuru.
2.Pomiješati bademe sa naribanom limunovom koricom, protisnutim češnjakom i listićima mente. Posoliti i popapriti.
3.Ubaciti sve u multipraktik (osim tikvica), dodati sok limuna i maslinovo ulje, osim dvije žlice i dobro izmiksajte.
4.Tikvice narezati po dužini i zasjeći površinu u obliku rombova. Ispeći na gril tavici premazanoj maslinovim uljem.
5.Složiti pečene tikvice na tanjur i dodati pesto.
Polpete od tikvica sa fetom i mentom
Evo jedno "konkretno" jelo, nešto nakon čega ne biste trebali ostati gladni. Na mojoj skali "konkretnosti" ovo jelo dobilo je devetku, što znači da vas neće oboriti u horizontalu, ali vam neće trebati dodatne grickalice. Eventualno možete pojesti neki lagani ledeni desert.
Ovo jelo ponovo dokazuje koliko Turci vole kombinaciju mente i tikvica – čudo jedno, zaluđeni su tom fantastičnom kombinacijom.
Da biste pripremili ove polpete treba vam sljedeće:
Sastojci:
* 4 čvrste mlade tikvice
* 1 srednje velika glavica luka
* 2 češnja češnjaka
* 1 žlica maslinova ulja
* 2 jaja
* 40 g brašna + za posipanje
* 40 ml maslinova ulja
* 225 g feta sira
* svežnjić mente
* mali svežanj peršina
* mali svežanj kopra
* ½ žličice sjeckane crvene
* sol
* papar
* ulje za prženje
Priprema:
1.Naribati tikvice, posoliti i ostaviti da se ocijede.
2.Sitno nasjeckati luk ili ga naribati. Protisnuti češnjak.
3.Zagrijati žlicu maslinova ulja pa dodati dobro ocijeđene tikvice, nasjeckani luk i protisnuti češnjak. Vrlo kratko pirjati dok ne počnu dobivati boju.
4.Skloniti sa štednjaka i ohladiti.
5.Usitniti začinsko bilje i dodati u tikvice. Dodati feta sir, prethodno izgnječen vilicom, sol, papar, jaje i brašno. Vlažnim rukama oblikovati polpete. Oblikovane polpete ostaviti u hladnjaku oko sat vremena.
6.Zagrijati ulje u tavi. Polpete još lagano pobrašniti i peći ih u vrućem ulju oko 6 minuta sa obje strane.
Ne bih da zvučim kao Ana i da mljackam nad vlastitim jelom, ali ovo je tako....
....mmmmmm, prijatno!
Povrtni Tart Tatin
Neću ponoviti priču o sestrama Tatin i njihovoj čuvenoj Tart Tatin (od jabuka). Zapravo ovo što pišem pišem u posljednjim minutama, posljednjeg dana za učešće u igri i nadam se da ću stići objaviti prije nego što rok prođe. Ono što je ispod, napisano je prije...
Povrtni tart tatin osvojio me je i izgledom i okusom, pa ako ste među ljubiteljima slatko kiselog okusa ovo je prilika da isprobate nešto takvo.
Sastojci:
* 300 g lisnatog tijesta
* 300 g tikvica
* 15 mini rajčica
* 1 crvena paprika
* 1 mala glavica luka
* sol
* 1 žlica šećera
* 2 žlice kvalitetnog vinskog ocata
* bosiljak
* 2 + 1 žlice maslinova ulja
Priprema:
1.Tikvice narezati na kolutove i ispeći na gril tavi premazanoj sa malo maslinova ulja.
2.Na isti način ispeći i mini rajčice.
3.Nasjeckati luk i crvenu papriku na kockice.
4.Na dvije žlice maslinova ulja popržiti luk dok ne postane staklast, a zatim dodati paprike i pirjati dok ne omekšaju.
5.Svo povrće lagano pomiješati i dodati ocat.
6.Dno kalupa za torte posuti šećerom, poredati povrće i dodati žlicu maslinova ulja.
7.Pokriti razvaljanim tijestom. Tijesto izbockati vilicom i staviti da se peče u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stepeni. Peći oko pola sata.
8.Malo ohladiti, skinuti okvir i okrenuti tart. Ukrasiti listićima bosiljka.
Nije da se hvalim, ali ovo je bilo toliko dobro da smo pojeli sve prije nego sam se sjetila da bi trebalo uslikati zaista lijep presjek, ispričavam se...
Lasagne sa tikvicama i gljivama
Veoma volim tjesteninu, ali su mi lasagne posljednje na popisu tjestenine koju spremam. Uvijek ih pripremam na neki drugi, novi način. Jedina konstanta je činjenica da se kod mene izbor uvijek svodi na Barilline lasagne. Možete reći šta hoćete, možete osporiti kvalitet Barilla tjestenine (barem u odnosu na cijene u komparaciji sa drugim kvalitetnim talijanskom brendovima), ali njihove lasagne su mi zaista najbolje.
Nakon uvoda, koji nije plaćeni oglas i za koji od Barille nisam dobila niti špagetu, idem na recept za izuzetno kremaste lasagne koje sam ovaj put pripremila sa tikvicama, svježim kozijim sirom (Caprio iz Vindije – također nije plaćeni oglas), šampinjonima i umakom od rajčice. Naravno tu su i bešameli malo parmezana.
Tako kremasto neodoljive....
Sastojci:
• 8 listova za lazanje
• 4 tikvice
• 200 ml umaka od rajčice
• 500 g svježeg kozijeg sira
• 250 g svježih šampinjona
• maslac za šampinjone
• ribani parmezan
Za bešamel:
• 30 g maslaca
• 30 g brašna
• 500 ml mlijeka
• na vrh noža muškatnog oraščića
• sol
Priprema:
1. Skuhati listove za lazanje i ostaviti ih razdvojene, da se ocijede na ravnoj podlozi.
2. Na maslacu popirjati nasjeckane šampinjone dok ne omekšaju.
3. Tikvice naribati ili ih usitniti u multipraktiku.
4. Na dno pekača za lazanje složiti sloj kora. Složiti trećinu tikvica, sir i umak od rajčice. Pokriti listovima lazanja.
5. Na isti način složiti do trećeg nadjeva na koji se osim umaka, tikvica i sira dodaju i šampinjoni. Pokriti završnim slojem lazanja i preliti bešamelom, pa posuti parmezanom.
6. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.
7. Za bešamel rastopiti maslac i na rastopljenom maslacu umiješati brašno i popržiti. Maknuti sa štednjaka, dodati vruće miljeko i umiješati da razbijete grudvice.
8. Vratiti na štednjak i kuhati do želejne gustoće. Na kraju dodati sol i muškatni oraščić.
Sigurno popravljaju mrgodno raspoloženje izazvano stalnim kišama na samom početku ljeta, s toga - prijatno:-) i veseli bili svaki dan
Kajgana sa tikvicama i koprom
Nemam običaj pržiti jaja, nemam ih običaj ni peći. Nikada ne kupujem jaja “na školjku” kako se ovdje uobičajno prodaje i obično imam maksimalno 12 jaja u hladnjaku. Kajgana je potpuno strana u našoj kuhinji, pa kada čujem da moje prijateljice problem brzog ručka rješavaju “ispeći ću nam jaja,” ne pronalazim se u tom. Ovaj put sam ipak odlučila isprobati jednu kajganu i to samo radi tikvica.
Možda ste prateći moje odgovore na mjesečne teme stekli dojam da nudim mnogo recepata, a na uštrb njihove kvalitete. Ma koliko ti recepti bili jednostavni, a priprema jela brza, vjerujte mi da nisu nekvalitetni. Tako je i sa ovom kajganom, za manje od deset minuta je na stolu, a ukusna je.
Sastojci:
• 4 jaja
• 2 tikvice
• Sol
• 100 ml kiselog vrhnja
• manja vezica kopra
• 30 g maslaca za prženje
Priprema:
1. Jednu tikvicu narezati na kolutove, a drugu usitniti u multipraktiku. Tikvicu narezanu na kolutove posoliti i ostaviti 15 minuta u cjedaljki, a zatim istisnuti vodu.
2. Ulupati jaja i dodati joj usitnjenu i prethodno dobro ocijeđenu tikvicu.
3. Umiješati kiselo vrhnje sa nasjeckanim koprom i dodati u jaja. Posoliti po želji.
4. Premazati tavu sa malo maslaca i propeći kolutove tikvica sa obje strane, a zatim ih izvaditi.
5. Rastopiti maslac, dodati jaja. Kada su jaja napola pečena dodati tikvice i peći dok sasvim ne očvrsne (ili po želji ostaviti mekše ispečeno).
Kajgana - riješenje za brzi obrok je tu. Prijatno i nemojte provoditi previše vremena u kuhinji, sunce nas zove...
Uštipci od tikvica
Neću uzviknuti “Eureka!” jer ovdje nije riječ o otkriću, pa čak ni otkriću novog okusa. Tako jednostavno i fino, omiljeno... Uštipci koje ja pravim za divno čudo nikada ne upijaju suviše masnoće, tako da su i izvana i iznutra suhi, poput kruščića.
Sastojci:
• 1 veća tikvica (oko 200 g)
• 1 jaje
• 350 g brašna
• 150 ml jogurta
• 1 žličica soli
• 1 žličica praška za pecivo
• ulje za prženje
Priprema:
1. Umutiti jaje sa solju i praškom za pecivo. Dodati jogurt i brašno i fino umiješati da se ujednači.
2. Tikvice oprati, ne treba ih guliti, a zatim usitniti u multipraktiku.
3. Pomiješati tikvice u smjesu sa brašnom. Ostaviti da stoji oko pola sata (što i nije neophodno).
4. Zagrijati ulje u tavi. Manjom žlicom grabiti smjesu i spustiti je u vruće ulje pomoću druge žlice.
Uštipci najbolje prijaju topli, toplo preporučujem - prijatno!
Pita - “razljevak” od tikvica sa sirom i pršutom
Moja mama koja ne zna razviti jufku (a Bosanka je) ovo jelo tipa “umuti i razlij” nazivala je pitama. Nije me nikad mogla prevariti jer sam znala da to nije majkina pita koju volim, ali sam ovakve stvari ipak jela. Antitalenat za razvlačenje tankih kora sam naslijedila, tako da je i kod mene ovo “pita.” Pita ili Razljevak, ovo je ukusno i kod mene je svi vole. Prednost je što se može jesti hladno, pa se komad(ina) može spakovati u Tupperware posudicu i ponijeti na posao za doručak ili u veću posudu cijela za piknik. Lijepa korpa, lijepa dekica, hladovina, salata i mineralna i uživajte u vikendu ili na odmoru.
Sastojci:
• 2 tikvice
• 3 jaja
• 250 g svježeg kozijeg sira
• 400 g brašna
• 100 g pršuta ili pancete
• 180 ml jogurta
• sol
• malo maslaca
• Edamer ili Gouda za posipanje
Priprema:
1. Neoguljene tikvice usitniti u multipraktiku. Dodati nasjeckani pršut i svježi koziji sir i umješati sastojke.
2. Dodati jogurt, sol i jaja i umiješati mikserom. Na kraju dodati brašno i sve ujednačiti.
3. Tepsijicu premazati maslacem, izliti smjesu. Posuti naribanim sirom.
4. Peći u pećnici zagrijanoj na 220 stepeni dok ne dobije lijepu tamnu boju.
Hladno ili toplo ukusno :-) Prijatno!
Pogačice od tikvica i vrganja
Volim ih, mrzim ih, volim ih, mrzim ih...
Ja sam otporna na kolače. Ispred mene možete postaviti najljepše kolače i torte, desetine keksića, minjona i sličnih slastica i to kod mene neće izazvati apetit. Što je neki kolač ljepši oku, manje mi je privlačan kao hrana...Ali peciva! Peciva i ja imamo odnos volimo se – mrzimo se. Odnosno, ja naprosto obožavam sva slana peciva, ali me nikako ne raduje činjenica da se posljedice konzumacije odražavaju u obliku trajnih naslaga sala (preuveličavam jer sam još uvijek dosta mršava) na stomaku i bokovima, kojih se onda pakleno teško riješiti iako se ne povuku radikalni potezi kao što je potpuno isključivanje voljenog peciva iz prehrane, onda se te naslage ukorijene i zabetoniraju i zauvijek ostaju svjedokom uživanja u hrani.
Ove pogačice su također bile neodoljivo dobre, pa kada ovih dana stajem na vagu radim to oprezno samo škiljeći na brojku. I kod mene nikako da dođe taj ponedjeljak kada ću izbaciti peciva i kruh iz prehrane ili ih svesti natrećinu preporučene dnevne količine. Što bi u krajnjoj liniji trebalo rezultirati smanjenjem obima mog struka.
Da vas više ne bi zamarala i udaljila se od teme ili raspisala o drugoj evo recepta...
Sastojci:
• 1 tikvica (oko 180 – 200 g)
• 20 g suhih vrganja
• 200 ml vode
• 500 g brašna
• 5 g praška za pecivo
• sol
• svježe mljeveni bijeli papar
• 1 žlica maslinova ulja
• malo pšenične krupice za posipanje i doradu pogačica
Priprema:
1. Namočiti vrganje na pola sata u mlakoj vodi.
2. Tikvice zajedno sa ocijeđenim vrganjima usitniti u multipraktiku.
3. U dublju posudu sipati brašno, dodati i pomiješati sol, svježe mljeveni bijeli papar i prašak za pecivo.
4. Napraviti udubljenje u brašnu, dodati usitnjene tikvice i vrganje, dodati vodu i maslinovo ulje i mikserom desetak minuta izrađivati tijesto.
5. Ostaviti tijesto petnaestak minuta, posuti brašnom, a zatim ga prebaciti na površinu koju ste posuli krupicom. Oblikovati pogačice težine oko 70 g. Posuti ih sa malo pšenične krupice i ostaviti da stoje još 15 – tak minuta.
6. Peći oko 20- 25 minuta, u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stepeni.
...VOLIM IH! Sigurna sam da bi se i vama dopale, prijatno!
Kruh sa tikvicama, ricottom i bučinim sjemenkama
Da, skrušeno priznajem ovisna sam o kruhu. Nikada ga ne jedem kao prilog uz ručak, ali ga obavezno jedem samog ili sa namazom i u raznim prilikama.
Dalje, ja ne volim kruh u koji se dodaje maslac, a posebno ne jaja... Što je kruh jednostavniji meni je bolji, tako jednostavno – samo mješavina brašna, soli i vode. No, ponekad, kada želim dodati neki poseban sastojak to mogu biti orašasti plodovi, voće poput jabuke ili tikvice, kao što sam to uradila ovdje. Moje dame i ako ima gospode među vama, onda moje dame i gospodo, dozvolite mi da vam prdstavim Kruha sa tikvicama, ricottom i bučinim sjemenkama.
Sastojci:
• 450 g tamnog pšeničnog brašna za kruh
• 150 g mekog brašna za kolače
• 50 g bučinih sjemenki
• 1 žličica soli
• 2 žličice šećera
• 20 g svježeg kvasca
• 200 ml mlake vode
• 200 g tikvica
• 200 g sira
Priprema:
1. Kvasac rastvoriti u toploj vodi uz dodatak šećera i ostaviti da se zapjeni i naraste.
2. U posudu za miješanje pomiješati obje vrste brašna, sol i mljevene bučine sjemenke.
3. Uliti nadošlu kvaščevu smjesu i pomiješati da se brašno navlaži. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, a potom dodati naribane tikvice i sir i mikserom raditi tijesto oko 12 minuta.
4. Ostaviti da stoji oko sat vremena. Nadošlo tijesto preraditi na pobrašnjenoj radnoj površini, oblikovati štrucu po želji.
5. Peći kruščić oko 40 minuta u pećnici prethjodno zagrijanoj na 240 stepeni.
6. Pečeni kruh izvaditi iz pećnice, pokriti čistom lanenom ili pamučnom salvetom, koju treba lagano poprskati vodom. Ostaviti da se na taj način potpuno ohladi.
Može se mazati i slatkim i slanim namazima, a perfektan je sa kremastim medom...
Nažalost nisam uspjela spremiti ovaj kolač, koji me je očarao.
Broj komentara: 18:
Ja ti se zaista svaki put divim na kolicini pripremljenih recepica...
Ovog puta svi do jednog su po mom ukusu i mnogo toga bi volela isprobati jer mi sve zvuci zaista sjajno a fotke su ti isto predivne...
Svaka cast, skidam ti kapu, tvoji radovi su mi uvek van konkurencije!
Muž me je baš neki dan izvjestio kako ćemo imati puno tikvica na vrtu (ja ne volim vrtlarenje i nikada ništa ne radim u vrtu, osim što berem povrće). Radujem se jer tikvice, kao i ti, obožavam. Lijepo sam si odmjerkala neke od tvojih recepata za njih (svi su odlični, ali neki su fantastični) i već se veselim pripremanju domaćih tikvica na 1001 način.
p.s.
Ma nije moguće da ima još netko u ovom našem malom blogersko-kuharskom svijetu da ne zna razvlačiti kore! Lakše mi je, ne osjećam se potpuno promašenom kuharicom!
Vidi se tko voli tikvice:)
Mene privlači ovaj kruh u kombinaciji s ricottom, bilježim recept:)
Uvek mi je zanimljivo procitati tvoje receptice jer se ti zaista potrudis da nam ponudis nesto kreativno i novo, pa tako i ovog puta...slaba sam isto prema pecivu, a u ovim kombinacijama zvuci zaista odlicno, iskreno ne bih se setila da ih "spakujem" u formu kruha, pa me bas zanima kakvog su ukusa, sudeci po fotkicama mislim da bi u trenu nestali sa stola.;)))
selma vidi se da je tvoj omiljen predmet i zadaća ajme koliko nas je ;)))) uvijek se divim tvojim receptima i strasti kojom pristupaš svom blogu i hrani ..
sve je doista krasno, ali uštipci su mi favorit ovog mjeseca ;)
svaki tvoj post moram pročitati bar dva puta pa tako i ovaj da pohvatam sev konce. Neka od ovih jela su mi poznata i sam ih pravim (a dečki ih jedu) kao npr. uštipke i razljevak (uzljevača). Ali, privukla me kombinacija tikvica i mente, jer ja sam najčešće u tikvice stavljala kopra. Neka od ovih ovdje sigurno ću probati a sigurno ovaj kruh i polpetice.
I opet svaka čast na uratku, unaprijed se radujem tvojim postovima! Samo nam tako nastavi:)))
Sjajno! Šta reći više???
U mom ormar-spajzu uvek ima suvih vrganja i bez obzira na tu cinjenicu ove pogacice su mi zapale za oko :)
Kad kupim tikvice obavezno cu isprobati ovaj Tvoj recept :)
Sve sto pravis i postavljas ovde je naprosto toliko apetitno, a fotke su tako ukusne, da odmah ogladnim :))
Bojazan da ces nabaciti koji "venac" oko struka, zahvaljujuci ljubavi prema pecivu, nije u opasnosti jer kontrolises kolicinu, a mene ove prekrasne fotke teraju da uz citanje jos i nesto grickam pa cu imati "duplu meru" :))
Divno je i vrlo zanimljivo kod Tebe ovde!
Prava si vrednica i s velikim zadovoljstvom i uzivanjem te pratim :)
I meni su tikvice na prvom mjestu pa onda tek par mjesta niže ide svo ostalo povrće.
Obožavam ih i nema jela s njima koje ne volim. :)
Ti si kao i inače sve nadmašila i donjela nam toliko puno novih, zanimljivih i kreativnih kombinacija da ni sama ne znam što mi se više sviđa. :)
puno odličnih i meni jako interesantnih recepata kao i uvijek od tebe, ovaj put sa omiljenim tikvicama. Bilježim ih i nadam se isprobavanju barem nekih (ove pogačice na kraju svakako moram :). Odlično pripremljeno !!
Potpisujem devojke, zaista si neumorna i nepresusan izvor ideja ma sta bila tema! Svaka ti cast!!! Kad stignes, svrati na moj blog da preuzmes nagradu http://casadevainilla.blogspot.com/2010/07/nagrade.html
Čao Selma.
I sam spadam u ljubitelje tikvica, mada ih najviše volim pohovane. Narendane ih trpam u sve i svašta; od proje do ćufti, i uvek tikvice poboljšaju ukus jelu. Ni jedan od TVOJIH načina pripreme nisam do sada probao, ali si me inspirisala da danas za ručak napravim nekakve polpete, mada nisam baš siguran šta znači reč POLPETE, ali pretpostavljam da bi to mogle biti spljoštene ćufte :)
E vidiš, to sam ti ja pravio danas. I to od mladog sira, kuvanog pilećeg belog mesa, i tikvica. Sve u istoj srazmeri. Belo meso sam obario, ohladio i samleo. Ubacio mladi sir (izgnječen) i narendane tikvice, posloljene i oceđene. Ubacio sam i 2 jajeta da se to sve stegne, a nisam ubacivao prezlu, jer je belo meso suvo, i pokupilo je višak tečnosti pa se dalo raditi. Vadio sam kašikom kugle veličine jajeta i stavljao ih u prezlu, od gore posuo prezlu i rukom spljoštio u oblik POLPETE. Pržio sam na ulju, i to na 4 od 6 podeoka, i tu ne treba mnogo da se prži. 5-10 min. Uhvati boju sa jedne strane, pa sa druge, i ide napolje. Dosta ulja popiju, ali i to se da rešiti, ako bi se samo namazale uljem, i turile u rernu. Sledeći put ću raditi tako, mada ja volim i kad su relativno masne. Ove jesu malo masnije, ali nije strašno.
Sve u svemu ODLIČNO je za jelo. Toplo ti preporučujem.
Nisu se još ohladile, pa ne mogu da ti kažem kakve su "sutradan" ali vruće su jako lepe.
Hvala na INSPIRACIJI :)
Pozdrav.
Na mom blogu Vas očekuje nagrada!
Hvala svima na krasnim komentarima i bilo bi mi dragom da pronađete nešto što ćete napraviti ili nešto što će vas inspirisati da napravite nešto po svom.
@ MajloV, tako mi je drago da si napravila ove pogačice. Nama su bile krasne, možda i najbolje od ovog ovdje ponuđenog.
@ Dade, drago mi je da si se javio i ostavio komentar uz recepte. Ova riječ polpete, najvjerovatnije dolazi iz talijanskog, a kod nas se već toliko odomaćila da joj ne znam adekvatnu zamjenu. Ćufte su okrugle, pa ne bi bile ćufte, a opet nisu ni pljeskavice, meni su pljeskavice velike i tanke i od mesa :-)...još manje nego pljeskavice su šnicle. Ideja sa piletinom i sirom mi je jako dobra i pojela bih nešto takvo u slast, a naročito rado ovu varijantu iz rerne. Pozdrav veliki!
@ Alanvla, hvala, nagradu ću rado preuzeti. Drago mi je da si mi je dodijelila.
Selma draga, čeka te nagradica na mom blogu :)
Na mom blogu ima nagradica za tebe.
uopće mi nije teško zamisliti tvoje zadaće jer je opće poznato da svemu pristupaš ozbiljno, s entuzijazmom i studiozno i to se vidi po tvojim postovima i receptima. tikvice jako volim, moj muž baš i ne. to mene ne sprečava da ih s vremena na vrijeme pripremim ili podvalim u neko jelo, ali ne toliko koliko bih željela. recimo, ove dolmice mi se jako sviđaju ali to mi se ne isplati punit samo za sebe. ali zato bi recimo ove predivne pogačice mogle kod nas dobro proći ako tikvice dovoljno sitno naribam :)) uglavnom, ja sam se nakon dugo vremena vratila ponovo u kulinarske sfere i sad imam mnogo blogova i recepata uza pročešljati, a tvoj blog je među prvima na popisu :) veselim se tome...
Prekrasno Selma! Odličan izbor i stvarno za svakoga ponešto. Svaka ti čast!
Objavi komentar