Moj društveni život dva je sa dva minusa. O čemu onda da pišem? Nije da nemam o čemu...
Mogla bih da pišem o tome kako sam danas trebala biti u Beogradu, nakon punih 20 godina, ali nisam. Sve zbog naše neorganizovanosti. Na pozivu za seminar kao “dead line” za prijavu naveden je datum 25. maj. O.K. bilo je stvarno dovoljno vremena s obzirom da smo poziv dobili početkom maja. Izvršili smo rezervaciju hotela i avio karti, ali ne i mjesta na seminaru. Za seminar su nas prijavili 24. maja, u roku – ali kasno. Mjesta su već bila popunjena. Umjesto Beograda dobili smo ponudu za Zagreb u narednoj sedmici. Ovog puta išli smo na sigurno i prvo smo obezbjedili učešće na seminaru, a onda i ostale sitnice. I eto mene u Zagrebu naredne sedmice, prije nego sam planirala.
Mogla bih da pišem i o predstavi Kosa, beogradskog pozorišta Atelje 212 koja je održana u subotu u Sarajevu. Imali smo sreću doći do karata i provesti savršeno subotnje večer. Veličanstveno je prava riječ...
LET THE SUNSHINE IN!
Filmska adaptacija Kose Miloša Formana imala je svoju ulogu u mom odrastanju. Sjećate li se onih pitanja iz leksikona koji vam je najdraži film? Da biste u to vrijeme, ranih osamdesetih bili cool, napisali biste Kosa, premda film vjerovatno niste pogledali. Vjerujem da sam i ja davala isti odgovor, a da sam film pogledala tek negdje 85 – te ili 86 – te, kada se već mogao prikazati na televiziji. BTW, zaljubila sam se u Bergera...
Onda se 1992. godine javila sarajevska Kosa. Sarajevska Kosa bila je izraz protesta protiv bezumlja, protiv opsade, protiv svega onog što smo na kraju 20 – tog vijeka doživljavali u našem gradu i bila je poziv u pomoć. Gledala sam je tri puta.
Niti jednu od ovih priča ne mogu da povežem sa današnjim receptima, koji stvarno nemaju veze niti sa mojim propalim putem u Beograd, niti sa Zagrebom, niti sa Kosom. Da popravljaju moje raspoloženje – popravljaju. Da li će popraviti vaše, ostaje vam da ih isprobate (i javite).
...I neka vam slasne focaccie donesu malo sunca.
Focaccia sa grožđem i ružmarinom
Ovo je jedna slatko-slana kombinacija koju volim. Volim slatko slane kombinacije još od vremena kada smo jeli slane grisine sa Eurokremom. Volim zrnca krupne morske soli na čokoladi. Isprobala sam i mogu reći da volim i zrnca krupne morske soli sa vrlo slatkim grožđem. Eto, o tome će biti riječi u ovom receptu.
Sastojci:
• 200 g brašna
• 125 ml mlake vode
• 5 g svježeg kvasca
• 10 ml maslinova ulja + za premazivanje
• 15 g šećera
• ½ žličice soli
• Morska sol za posipanje
• Grančica svježeg ružmarina
• 250 g vrlo slatkog crnog grožđa
Priprema:
1. Rastvoriti kvasac u mlakoj vodi sa šećerom i žlicom brašna iz predviđene količine i ostaviti na toplom 15-tak minuta.
2. U posudu za miješanje sipati ostatak brašna pomiješati sa soli i dodati kvaščevu smjesu. Miješati 2 minute da se svo brašno poveže sa tekućinom i ostaviti da stoji 10 minuta.
3. Dodati ulje i miješati tijesto mikserom 8-10 minuta. Ostaviti pokriveno oko sat vremena.
4. Napraviti 2 malene pogačice, utisnuti bobice grožđa, utisnuti usitnjeni ružmarin, dodati maslinova ulja po želji i posuti krupnom morskom solju (oprezno).
5. Peći 15 – 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 stepeni.
Vrijedi svakog zrna soli, svake slatke bobice grožđa.
Slatko li je, slano li je, ukusno je. Prijatno!
Focaccia sa maslinama i inćunima
Volite li vi slane inćune? Ja ih obožavam. Miris umaka za špagete“ ala putanesca” mene obara s nogu. Doslovno. I ova foccacia koju sam napravila je na tom tragu, ali ipak sam zadržala dozu minimalizma, pa sam se zaustavila na maslinama i pasti od inćuna. Mi smo svoje prstiće polizali, a vama je predlažem, vjerujem da će vam se dopasti.
Sastojci:
• 300 g brašna
• 180 – 200 ml mlake vode
• 10 g svježeg kvasca
• 1 žličica šećera
• 1 žličica soli
• 10 ml maslinova ulja
• 9 odkoštanih zelenih maslina
• 3 fileta slanih inćuna + ulje iz konzerve
Priprema:
1. Zagrijati vodu na 29 – 30 stepeni i dodati kvasac, žličicu šećera i žlicu brašna. Umješati da nema grudvica i ostaviti na toplom oko 10-15 minuta.
2. U brašno dodati sol i umiješati, a zatim dodati nadošli kvasac. Miješati 2-3 minute da se brašno i tekućina povežu, a zatim ostaviti da stoji 10 – 15 minuta.
3. Nakon što je tijesto stajalo dodati ulje i umiješati tijesto da formira kuglu koja se odvaja od posude. Ostaviti da stoji oko 45 minuta.
4. Pola sata prije nego ćete staviti foccaciu da se peče uključiti pećnicu i zagrijati je na 220 stepeni.
5. Nakon što je tijesto naraslo, prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i odvojiti 9 kuglica. Svaku kuglicu premijesiti i spljoštiti u disk. Ostaviti da stoji 10 minuta, a za to vrijeme napraviti pastu od inćuna.
6. Na zagrijanu tavu staviti 3 tanka fileta inćuna iz konzerve sa par kapljica ulja. Pustiti da se zagriju i izgnječiti.
7. Na svaki disk staviti malo paste od inćuna i po jednu, eventualno dvije masline. Oblikovati kuglice tako da se tijesto zatvori oko masline.
8. Četvrtasti kalup za pečenje premazati maslinovim uljem i poredati kuglice tijesta. Premazati tijesto sa malo ulja iz konzerve.
9. Peći oko 40 minuta i poslužiti toplo.
Mmmmmnogo fino...Prijatno!
23 komentara:
ma ova focaccia od grožđa ti je perfektna, oduševljena sam, obožavam deserte i jela sa grožđem tako da ću je sigurno isprobati i to još ove dane, još prošle godine kad sam napravila varenik ili vincotto od bijelog grožđa i kruh lumbliju, pod dojmom sam.. :) a radila sam nedavno cheesecake sa bijelim grožđem..savršeno.. bude u jednom od postova.. :))
Fokaču sa grožđem mogu samo da gledam i da slinim, a ova druga.. pa ako zamijenim brašno za ono crno, moglo bi da prođe :))) Ne zato što tvoja focaccia ne valja, već iz drugih nam znanih razloga :D
Inčuni.. uh...sad ću u kupovinu i ako nađem onu teglu sa patent zatvaračem, puna mirisnih slanih ribica, kupujem odmah!!! :)))
@ Hvala Ebba. Meni se posebno dopala foccacia sa grožđem koj je bilo tako slatko i pustilo je sok kod pečenja da je okus bio neopisivo dobar. Inače mi je zgodno služiti kruh sa vinom, meni dovoljno. Lumbliju ću pogledati, a na vinocottu ti zavidim. Ja bi ga zapravo i sama napravila kada bi imala mošt. Cheesecake sa bijelim grožđem bi isto tako rado probala, jela sam štrudlu sa sirom i bijelim grožđem i mene je dojmila.
@ nato, nemoj da ti recept bude prepreka bveć ideja i slobodno je kombinovati ono brašno koje možeš koristiti. Kada bufdem ovo ponovo radila dodat ću i umak od rajčica i nasjeckane kapare uz inćune, a uzet ću i neko tamno brašno. Obožavam kruh i pogače u svim varijantama.
Meni je "Hair" i dan danas jedan od omiljenih filmova, i mogla bih ga gledati svaki dan. Pesma iz filma "Aquarius" drži počasno i stalno mesto u mom Mp4 plejeru.
A što se recepata tiče, pa tu se nema šta zameriti, u tvom stilu jednostavno odlično!
Cosmo, što se tiče vincotto-a i mošta, ja sam samo kupovno bijelo grožđe drobila rukama u posudi i iscijedila što je moguće više soka i kuhala to. ;)
@ Gago, i ja volim film. Mogla bih ga ponovo gledati i ko zna koliko puta (a Berger mi je još uvijek sladak). Imam muziku na i-podu. Doživjeti ga uživo je izuzetno. Ova predstava mi je odlična, a i trebalo mi je nešto takvo, muzika, ples i ta energija na sceni.
@ Ebba, hvala na savjetu. Sad si me podsjetila da sam pravila puding od grožđa za koje sam istiskivala sok iz bobica. Jesam se namučila, ali je vrijedilo.
Također sam oduševljen, focaccia je nešto što naprosto obožavam
Focaccia i jedna i druga su mi predivne ali ja bih se iz znanih razloga odlučila za ovu drugu. Obje su meni fantastične. A draga moja, što se tiče društvenog života, što reći.. dobro je i tako, biće i bolje!
Dok se mučim sa low carb dijetom i gledam ove fokače - nije mi dobro. Sviđa mi se ova Vaša ideja sa paradajzom i kaparima što predložiste Nataši!
Meni sve sto ti ovde fino spremis pase, ona prva foccacia me je bas zaintrigirala, a incune moram priznati da nisam probala a nisam ih ni vedela ovde na policama... fotkice su ti super!;)))
focaccia no. 1 mi se jako svida i iduci put kad budem pekla kruh probat cu ispeci jednu takvu.:)
Odlične su obje i treba ih svakako probati. A što se tiće Treat Williamsa, bio je super kao mlad, a nije loš ni danas. Volim gledati Hair jer me podsjeća na modu i razmišljanje kakvo bi bilo dobro da je ostalo: Make love, not war!
Jako volim razne "plosnate kruhiće" sa ovim ili onim punjenjem. Sve verzije krušnog tijesta a posebno ovog tvojeg koji tako jako podsjeća na more i miris borovine. Skinula sam recept pa ću ih pravit na godišnjem u krušnoj peći. A što se tiče Kose, kad nam je ćef, ja i sin stavimo si dvd i uživamo. Ostali ukućani tako, tako. Hvala ti da si me podsjetila na taj film, a kroz glavu mi sijeva poanta filma...
U, ala je ovo dobro:) pogotovo ova slana kombinacija. Drago mi je da si uspela da gledaš ovu predstavu jer je zaista odlična. Ovde se do karata teško dolazi, pa mogu reći da sam sretna što sam je odgledala.Mene je držala pozitiva gotovo cele nedelje!
foccacie su savršene...
drago mi je da ti je barem jedno putovanje upalilo :))). ponesi si za zagreb šešir i faktor 50.. upeklo baš :)))
Odlične focaccie, volim i jednu i drugu varijantu. Možda je ova sa grožđem nešto zanimljivija jer nije baš uobičajena. Iz to prekrasno izgleda sa ovim crnim bobicama na kruhu. Inače, volim grožđe u raznim kombinacijama, radila sam marmeladu od bijelog grožđa sa dodatkom wermoutha i kombinirala je onako samo malo uz pečenje, mmmm, što je bilo fino.
"Kosa" - i meni omiljena (i Berger :) , super da si je imala prilike pogledati i u kazalištu, vjerujem da je to pravi doživljaj.
@ Hvala ti Kristijane.
@ Hvala Snježo. Moj društveni život je na niskom nivou jer sam zanemarila izlaske zbog ogromnog broja obaveza pored skoro cjelodnevnog posla, pa su mi se kontakti sa prijateljima sveli na telefonske razgovore, a društveni krug u kojem se krećem se sveo na kolege sa posla. Dobro je da sam odgledala ovu predstavu jer mi je stvarno razbilo monotoniju subotnjih večeri uz TV, a predstava je izvrsna.
@ Anđela, draga moja low-carb dijete su najveće zlo. Efikasne su, ali teške da "boli". BTW, stvarno nema potrebe da mi persiraš, ne zbog toga što nisam prilično starija od tebe, već što je ovo jedno ugodno druženje i on line čavrljanje.
@ Snježana, osobito mi je drago da ti se dopada focaccia sa grožđem. Meni se veoma dopala jer je grožđe bilo krasno i slatko kao med :-)
@ Katarzis, živjela ljubav. "Make love, not war" sam pisala po mapama za likovno i tehničko, mnogo prije nego sam razumjela smisao poruke.
@ Dunja, film mi je vrlo drag, a songovi omiljeni. Poruka je svevremenska i kada bi barem tako moglo biti.
@ Aleksandra Kosa u izvedbi Ateljea 212 je zaista vrhunska i mene je ta energija ponijela. Ja sam imala veliku sreću da dođem do karata jer su igrali samo dvije predstave, a karte su prodate za dan. Ne znam da je za neku predstavu u Sarajevu vladalo toliko veliko interesovanje i mada nema nikakve veze, ali mene podsjeća na koncert Ive Pogorelića za koji smo karte čekali 4 sata prije otvaranja blagajne.
@ Andrea, ja sam svojevrsni SP freak. Bez Day-a-long 50 ne izlazim iz kuće. S toga sam po najvećem suncu totalno bez šminke (izuzev maskare), pa izgledam poput šišmiša.
@ A Branka, tvoje famozne marmelade. Da nemaš možda neki biznis da ih distribuiraš po dućančićima sa domaćom hranom? Mogla bi razmisliti o tome, vjerujem da bi bile pravi hit. Kombinacija marmelade od grožđa sa pečenjem mi se čini odličnom i ja bi je definitivno bez predrasuda isprobala.
Odlične su ti obe,kao i uvek.I ja ću ići do Zagreba,tek u julu,a i Na Krk,....Nisam bila nikad u ZG i bas se veselim...:)
Obozavam bg pozorisnu scenu (i sa sjetom se sjecam vremena kada sam mogla odgledati citave sezone - on the face of the place...)! Bas ti zavidim na 'Kosi'.
Provedite se u Zgu, obidjite moje omiljene punktove (pijace, tj. placeve u rano ljetno jutro), Gornji grad, Cmrok...i lijepo se zabavite i mimo seminara!
Wow kako ovo sve dobro izgleda i zvuči. Definitivno nešto što vrijedi isprobati.
Inače Kosa mi je od djetinjstva jedan od najdražih filmova, a pjesme iz filma obavezno imam na svim omiljenim miksevima. :)
Lijepo nam se provedi u Zagrebu u kojem je trenutno nesnosno vruće. :)
Dakle, sve ovako u paketu mi je savršeno. Od Kose koju mogu gledati i slušati po tko zna koliko puta do focaccia svih vrsta, a Timna je upravo maloprije izjavila da bi ona jednu, ali je brzo bila skinuta s dnevnog reda :)
Ne znam kad su ova gornje focacce u pitanju jesu li ti bolji recepti i kombinacije ili fotke!
Hair sam gledala sto puta, sjećam se da su ga prikazivali na TV-u svakog zimskog raspusta kad sam išla u osnovnu.
Za focacciu s grožđem sam čula (ovdje se koristi uva fragola - to je ono sitno slatko crno grožđe), ali nisam nikad pomislila da je posolim. Ta ti je skroz dobra.
S inćunima, s druge strane, nisam u nekim odnosima. Jednostavno ih ne volim.
nikad ovo nisam probala i ne bi mi palo na pamet raditi slicno. ali na tvojim slikama izgleda bas divno, morat cu to uskoro isprobati. mljac :)
inace obozavam hair i gledala sam film puno puta, vise se ni ne sjecam koliko. divan film, odlicni glumci, tema, rezisera da i ne spominjem :)))
Objavi komentar