ponedjeljak, prosinca 28, 2009

Jabuke i vino

...i reš prepečen tost




Dobro veče dragi,
Uvek si rado viđen gost.
Jabuke i vino čekaju,
I reš prepečen tost.
U bašti mesec sija žut,
I laste već odlaze na jug,
A mi se vrtimo u krug.

Dobro veče draga,
Kažem ti, lijepa si ko bog,
Zasto žuris, kada
Patim bez milovanja tvog.
Sad spavaj, pokrivaću te ja,
Sanjaj, dok plamen svijeća sja,
U snove utonimo do dna.

Lepoto!

Pa hajde usreći me malo, što pre,
Zbog nas je ovo veče palo,
zar ne?
I zvezde rasule po nebu,
baš sve.

Iz ovog našeg gnezda, gde bi?


Kada imate trinaest godina pod kožu vam se uvuče svaka romantična pjesma i ostane u srcu godinama poslije. Te davne osamdesetineke jedna djevojčica koja nije voljela jabuke, koja nije probala vino voljela je pjesmu Jabuke i vino, koju su snimili Zana Nimani i Željko Bebek.

Danas, skoro pa četvrt vijeka kasnije, rado se sjeća tog vremena kada se nebo šašavo plavilo, kada je u srcu plamtjelo hiljadu buktinja, obraduje se kada na i-podu čuje poznati uvod, a onda još jednom “odvrti” prastari hit.

Poseban post u okviru blog igrice Ajme, koliko nas je! , koju je pokrenula Monsoon, a ovaj mjesec ugostila Andrea posvećen je u ime starog hita jabukama (koje su tema) i vinu (u kojem je istina).



Pašteta od pileće jetrice sa jabukom




Ne znam zašto, ali osim Argete ne volim nijednu kupovnu paštetu. Ili su presuhe ili su premasne ili su prezačinjene ili nisu dovoljno začinjene ili ko zna što sve ne... Opet, pravila sam domaće paštete više puta i svaki put su mi se dopale.

Razmišljajući o tome šta bih voljela, mogla, željela napraviti.a ne tražeći jabuku, našla sam recept za izvrsnu paštetu od pilće jetrice sa jabukom (naravno i vinom) i dobila odgovor na temu Jabuke i vino (i reš prepečen tost).

Kada sam ja u pitanju od svega što može da se nađe na jednom blagdanskom stolu, prvo “stradaju” slane grickalice. Jedna ovakva pašteta idealna je za crostine i tako će se nakon uspješnog debija od prošle nedjelje, ove novogodišnje noći naći na našem stolu.

Sastojci:

* 500 g pileće jetrice
* 100 g luka
* 1 jabuka
* 1 žlica Dijon senfa
* 80 g rastopljenog maslaca
* 150 ml pilećeg temeljca
* 2 listića želatine
* 60 ml vrhnja za kuhanje
* 100 ml bijelog vina
* papar
* sol

1. Na rastopljenom maslacu zažutiti sitno nasjeckan luk i jabuke, pa dodati dobro očišćenu jetricu i kratko popržiti jetricu, a zatim dodati vino. Nakon što prokuha smanjiti jačinu vatre i kuhati oko 5 minuta.
2. Rastvoriti želatinu u pilećem temeljcu i ocijediti, pa je zajedno sa vrhnjem i senfom dodati jetrici.
3. dodati sol i papar pa štapnim mikseromdobro izmiksati.
4. Kalupe obložiti folijom, napuniti smjesom i ostaviti da se ohladi oko 8 sati prije posluživanja.



Okruglice od jabuka u sirupu od crvenog vina



Znam da je ofucan, ali izraz sljubljivanje okusa ovdje ima smisla. Umak od vina i jabuke obogaćene biskvitnim mrvicama piškota zaista su se sljubili i ostaje vam jedino da probate kako ovaj par funkcionira.

Sastojci:

Za okruglice:
• 4 jabuke (500 - 600 g)
• 100 g piškota
• 100 g krušnih mrvica
• Ribana korica 1 limuna
• 50 g šećera
• maslac za prženje

Za sirup od crvenog vina:
• 750 ml suhog crvenog vina
• 150 g šećera
• ½ štapića cimeta
• 2 klinčića
• svježe iscjeđen sok 1 narandže

Priprema:

1. Jabuke oguliti, očistiti sredinu, krupno naribati i dobro ocijediti. Rastopiti oko 30 g maslaca i pirjati naribane jabuke dok ne omekšaju.
2. Dodati izmrvljene piškote, suhe krušne mrvice, šećer i svježe iscijeđen limunov sok.
3. Oblikovati kuglice veličine oraha i pržiti na ostatku rastopljenog maslaca (treba biti pokriveno dno tavice, a okruglice ne trebaju plivati u masnoći). Izvaditi kada dobiju tamno zlaćanu boju.
4. Za umak u vino dodati šećer (tu sam se ja prešla i dodala smeđi umjesto bijelog), cimetovu koricu i klinčiće. Pustiti da vino prokuha, a zatim dodati iscjeđeni sok od narandže, smanjiti jačinu vatre i kuhati oko 8 minuta. Izvaditi klinčiće i koricu cimeta.
5. Sirup malo ohladiti, a zatim preliti preko okruglica.



Prijatno!

Broj komentara: 10:

Tadeja kaže...

Ajme Selma neumorna si! :)
Svaka čast!
Zana i jabuke i vino je bilo prvo što mi je zasviralo u glavi kad je Andrea objavila temu i nekako sam znala da ako ne ja, da ćeš ti pjesmu sigurno negdje spomenuti!:)
Ja sam doduše imala nešto "malo" više od 13 godina kad je bila hit :)
Ponovo odlični recepti i vrlo uspjele fotografije!

Unknown kaže...

Stvarno si neumorna. Svoje zadaće izvršavaš tako revnosno da si zavrijedila više od 5.
Hvala na podsjećanju na ovu divnu pjesmu a recepti... savršeni su!

Shangri La Food kaže...

Selma svaka čast :)))

Вера kaže...

Uf,ova paštetica savrseno izgleda.Volim i pesmu Jabuke i vino,to je nasa generacijska pesmica..:)

Andrea kaže...

Izgleda da ja jedina ne znam tu pjesmu. :(

Svaka čast na kreativnost s jabukama, ovaj mjesec si mi dala toliko ideja za jela koja mi nikad ne bi pala na pamet.

I meni se jako sviđa ova pašteta, a sve skupa je krasno ukomponirano. :)

Sweet Corner kaže...

evo i mene, svaka ti cast:)) stvarno si nam dala toliko prekrasnih ideja s jabukama...neiscrpan si izvor!

cosmo2503 kaže...

@ Tadeja, i u mojim i u tvojim godinama mi sad dođemo generacija, koja godina više ili manje nakon 30-te nije ni bitna. A pjesma mi je draga, mada sam pukla od smijeha na spot. Vidi ti te Bebekove bijele pantolone :-)
@ Snježo, hvala profesorice. Ja u ovim našim igricama stvarno uživam i doživljavam ih kao neki školski projekt maštovitosti, kreativnosti i nastojim da i izvedba bude dobra.
@ Draga Vera, hvala za ovo da je ova pjesma siz prve polovine naša generacijska. Ti si od mene mlađa barem 5 godina, ali eto i ti je se sjećaš. Biće da je stvarno i bila hit.
@ Andrea, kako bi je znala i sjećala se kada je pjesma tvoja "vršnjakinja". Nemoj se smijati spotu iz prastarih vremena.
@ Jasenka hvala. Nastojim se malo obuzdati, ali kada je tema tako podatna teško mi ide.
@ Andrea (Shangri La Food) tebi opet i opet hvala za izbor teme. Za mene nije mogla biti bolja.

Maja Babić kaže...

Selma, ne prestajes da me iznenadjujes, tako si stiduizna i temeljna da imaš moj duboki naklon!

Pašteta mi je momentalno poterala vodu na usta, i upravo sam izvukla paket zaledjene pilece dzigerice ne bih li ovo sto pre spremila! Volim ukus mesnih pašteta ali toliko mrzim što u njiohov sastav ide tona djubreta, da stalno rešavam da je napravim sama, podelim u paketice i zamrznem. Moj dragi je taj koji deci sprema dorucak i vidim da su svi postali zavisni od Carnex paštete, i užasno me grize savest što to jedu, tako da - hvala za recept, biće isproban u najskorijem roku :)

Veliki pozdrav i sve najbolje u novoj godini!

Maja Babić kaže...

stiduizna = studiozna ;)

Anonimno kaže...

Genial fill someone in on and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Gratefulness you for your information.