Neke domove u koje sam dolazila kao dijete pamtim po mirisu. Tako je kuhinja i cijela kuća tatine sestre, moje tetke, mirisala po bosiljku. Kuhinja moje nane, tatine majke, mirisala je po majčinoj dušici. Ti su mi mirisi bili čudni i tek nakon što sam se i sama upoznala sa svijetom aromatičnog bilja spoznala sam i na što su, tako čudno, su mirisali ti domovi.
Majčina dušica, poznata je i kao timjan. Ne zvuči li ipak ljepše ovaj narodni naziv "majčina dušica". Šta može biti tako čisto i krasno poput majčine duše? Egipćani su eterična ulja ove biljke koristili za balzamiranje, Grci su je koristili u svojim hramovima, Rimljani su njome pročišćavali sve prostorije.
U srednjem vijeku ljudi su ispijali čaj od majčine dušice kako bi "vidjeli" vile??? (šta li bi ovo trebalo značiti?). Čuvala se u prostorijama bolesnika kako bi prostor i zrak pročistila od mirisa bolesti.
Kada je Laka kuharica odabrana za domaćicu igrice " Ajme koliko nas je!" znala sam da tema neće biti obična, svakodnevna. Ipak, izbor me je iznenadio. Svakako da mi je postavljen izazov kojem sam željela odgovoriti, tim prije što mi je upotreba majčine dušice u kuhinji strana. Naravno, majčina dušica je neophodna u sastavu provansalskog "buketa grani", kojeg sam koristila u suhim mješavinama, ali ne i svježeg. Pronaći svježu bio je također izazov. U ovim krajevima kuhanje uz upotrebu aromatičnog bilja, pa tako i majčine dušice nije tako uobičajno, kao što je to na Mediteranu. Prije da je čudno i "uvrnuto". Kada sam prije dvije ili tri godine pitala ženu koja na pijacu donosi nanu, kadulju i majčinu dušicu, može li mi ih donijeti svježe pogledala me je za zaprepaštenjem. Ovdje se te divne, miomirisne biljke koriste samo za čaj. Kada sam joj rekla da mi trebaju za kuhanje nenom čuđenju nije bilo kraja, mogla sam samo odmahnuti rukom u stilu "zaboravite". Imala sam sreće pronaći je u Mercatoru, cijena je bila "masna", ali dobro...
Iako se najčešće može naći u jelima koja potiču iz mediteranskog podneblja, iz mog odabira ne biste mogli to zaključiti. I da više ne duljim preći ću na recepte, za koje se nadam da će vam se dopasti i privući vašu pažnju.
Mantije u umaku od majčine dušice
Mogla sam reći ravioli, mogla sam reći pelmeni ili možda klepe. Naravo, radi se o nadjevenoj tjestenini, a vama koji pratite moj blog, poznato je da je tjestenina svih oblika moje omiljeno jelo. Odlučila sam se za mljeveno pureće meso sa dodatkom majčine dušice, a onda i u u preliv od vrhnja dodala majčinu dušicu. Mmmmm.....arome nije nedostajalo, a srećom nije je bilo ni previše.
Za ovo ukusno, jednostavno jelo potrebno je odvojiti sat vremena i sljedeće:
Priprema:
• 250 g brašna
• 1 jaje
• 1 žlica ulja
• sol
Za nadjev:
• 300 g mljevenog purećeg mesa
• grančica majčine dušice
• 2 češnja češnjaka
• jaje
• sol
• papar
Umak:
• 200 ml vrhnja za kuhanje
• grančica majčine dušice
Priprema:
1. U brašno dodati sol, jaje i ulje. Zamijesiti tijesto i ostaviti pokriveno oko pola sata.
2. Majčinu dušicu oprati, posušiti i skinuti listiće. U meso dodati protisnuti češnjak, majčinu dušicu, sol, papar i jaje. Vaditi žličicom i oblikovati malene kuglice.
3. Odležalo tijesto tanko razvaljati i izrezati na kvadrate. Na sredinu svakog staviti kuglicu mesa i čvrsto zatvoriti na krajevima.
4. Zakuhati veću količinu posoljene vode. Kada zavri dodavati po nekoliko mantija i kuhati desetak minuta.
5. Zakuhati vrhnje i dodati majčinu dušicu. Preliti preko mantija i servirati.
Pečeni krumpir sa majčinom dušicom
Krumpir pečen na maslacu, za mene je zalogaj koji mi može razvedriti ovo jesenje sivilo i vratiti ružičasto u život (barem toliko koliko traje uživanje u obroku). Namirisan majčinom dušicom, obogaćen maslacem, taj običan krumpir postaje obrok sam za sebe ili se odlično uklapa kao prilog hladnom naresku pečenog ili kuhanog mesa. Prijatno!
Potrebno:
• 500 g krumpira
• 80 g maslaca
• 2 grančice majčine dušice
• krupna morska sol
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 220 stepeni.
2. Očišćen krumpir narezati na tanke ploške.
3. Rastopljenim maslacem (oko pola predviđene količine) premazati tepsiju ili keramičku posudu za pečenje. Poslagati krumpir i posuti majčinom dušicom. Po površini narezati tanke listiće ostatka maslaca.
4. Peći u zagrijanoj pećnici dok ne porumeni.
5. Servirati vruće, samostalno ili kao prilog hladnom, pečenom mesu.
Grilovani pileći file u umaku od senfa sa majčinom dušicom
Kada sam probala mantije, umak pripremljen sa vrhnjem mi se veoma dopao. Iz tog razloga odlučila sam da neću praviti crveni umak sa majčinom dušicom (umak od rajčice), već ću napraviti varijaciju umaka od vrhnja. Ponovo se pokazalo kao dobra odluka. Crveni umak bi sačuvala za neku junetinu ili drugo crveno meso, za ribu, ali piletina mi je i ovako dobra, vjerovatno joj ovaj umak i više prija od crvenog.
Koliko mi je poznato, Laka kuharica nije ljubiteljica peradi, pa joj se ispričavam što sam joj kao domaćici igre ponudila jela sa peradi. Oba se lako mogu zamijeniti nekim drugim mesom. U prvom slučaju, kod mantija zamjena može biti mljevena junetina, a u ovom receptu piletina bi se mogla zamijeniti teletinom, a možda čak i filetima pastrmke ili lososa.
Vama koji volite piletinu, preporučujem ovaj moj recept.
Sastojci (2 osobe):
• 450 g pilećeg filea
• 2 grančice majčine dušice
• 1 žlica ulja
• 2 žličice sojina umaka
• 250 ml vrhnja za kuhanje
• 1 žlica dijonskog senfa
Priprema:
1. Pileći file tanko narezati. Pomiješati ulje sa sojinim umakom, dodati pola majčine dušice i preliti preko piletine položene u plitkoj posudi. Ostaviti da se piletina marinira oko sat vremena.
2. Zagrijati gril tavu i na zagrijanu staviti piletinu, zajedno sa uljem i soja umakom iz marinade. Peći sa obje strane po par minuta tako da meso ostane mekano i sočno.
3. Zagrijati vrhnje, dodati preostalu majčinu dušicu. Kada vrhnje zakuha dodati senf, pustiti da još malo kuha i po želji dodati soli.
4. Preliti preko mesa i poslužiti uz prilog po želji.
Ja sam ovaj mjesec uživala u igri, otkrila novi okus - Laka kuharice, hvala na inspirativnoj temi.
Broj komentara: 15:
Zaista divno mirišu ove poslastice :) Manitje su mi favorit ali mi i ovaj lepi preliv za piletinu ne izgleda loše - beležim ga :)
Lijepa i moćna kolekcija recepata s timjanom, ali i ja glasam za mantije.
krasna jela! I ja ovdje teže dolazim do svježe majčine dušice sada, pa koristim suhu. Posebno me privlače ovi ravioli
Kako si dobro uklopila majčinu dušicu u sva tri jela iako mi se posebno sviđa kao dodatak na pečenom krumpiru.Iako me pomalo začudilo da se svježa tako rjetko nađe kod vas a sušene ima imam osjećaj da je kod nas na moru obrnuto.
A zaboravila sam napisati da svježa posađena u vrtu jako dobro podnosi hladnoću i snijeg ja nikad spremim u kuću i imam je cijelu godinu na raspolaganju.Na Kastvu zna i te kako biti jako hladno i snijega i bure.Imam osjećaj da je otporna kao i vlasac.
Odlična su mi jela u koja si smjestila majčinu dušicu i sve osim što izgleda dobro djeluje i tako mirisno i aromatično. Ipak, priklanjam se mantijama. I slažem se, i meni se naziv majčina dušica sviđa više nego timijan.
Mislim da su se svi iznenadili izborom majčine dušice, ali je izbor odličan pošto većina nas ne koristi tako često nju u kuhinji. Jako mi je drago što su sveži začini u saksijama počeli da se prodaju po pijacama i u Merkatoru. Kod nas je cena oko 1 evro, 2 konvertibilna evra za saksijicu. Mantije još nisam pravila, ali su na spisku, a ovaj preliv od pavlake i senfa i dušice me je oduševio. Tako jednostavo a tako dobro.
Koliko odličnih jela s majčinom dušicom. Krompir ću odmah sutra isprobati.
Ja donosim vino i dolazim na rucak.
Steta sto nije izmisljen 'mirisonet' da se moze uzivati i u mirisiam kao i u izgledu. Bravo.
Puno pozdrava
Zoran
sve fantastično izgleda, mantije ću sigurno isprobati
meni je majčina dušica omiljen začin i stalno ju koristim, bilo svježu ili sušenu. jako mi se sviđa izbor jela, a posebno ravioli.
Divna jela si nam donela... Sigurno cu najpre isprobati ove krompirice, a onda idemo dalje... :)
Pozdrav!
jako mi se sviđaju tvoji recepti s majčinom dušicom!! jedno bolje od drugog!!
@ Mila, hvala ti. Imaš pravo da su mantije i najbolje od ovih recepata.
@ Dunja,hvala ti. Mojima su se mantije najviše svidjele.
@Tamara, u Sarajevu se do majčine dušice može doći ponekad. Mogla bih kupiti saksijicu u suupermarketu ili potražiti u nekom rasadniku, ali je skoro nikad nema rezane u kutijicama.
@ Dilajla, meni je normalno to da se kod vas na moru nađe svježa, jer ipak se češće koristi u kuhanju. Ovdje se koristi isključivo kao čaj. Ovdje su rijetki i oni koji koriste bosiljak, a o drugim biljčicama da ne govorim. Što se tiče uzgajanja, ja imam malo prostora na balkonu i ljeti uzgajam bosiljak. Ovdje su temperature i do minus petnaest, pa i dvadeset i ne vjerujem da bi i jedna biljka mogla podnijeti takvu hladnoću. S druge strane zrak u sobama bi im bio previše suh i kod mene to sigurno ne bi uspjelo.
@ Branka, meni taj narodni naziv leži na srcu. Kada sam kao mala djevojčica čula za čaj od majčine dušice vjerovala sam da je to neki najljepši čaj na svijetu.
@ Jelena, tema me je iznenadila sasvim pozitivno i inspirisala. Drago mi je da sam imala priliku isprobati kako se majčina dušica koristi kao dodatak jelima i kako im daje aromu. Saksijice sam viđala u mercatoru, nisam zagledala cijene. Takav sam baksuz sa biljkama da bi kod mene i kaktus uvenuo :-)Nikad ne znam koliko biljčici treba vode i hrane, ja za svaki slučaj dodam svega više i onda se čudim što mi biljčice istrule, promjene boju, a kod mame je sve u punom cvatu.
@ Tamara, hvala ti. Mada ja prilično rijetko koristim krumpir u poređenju sa drugima, drag mi je u svim kombinacijama. Ovako sa maslacem i majčinom dušicom je za prste polizati.
@ Zorane, drago mi je da se javljaš. Ne mogu ti poslati miris putem kompjutera, to još nisu smislili, ali ko zna, nikad ne reci "nemoguće je" Zato ti šaljem hiljadu pozdrava iz našeg Sarajeva.
@ Aleksandra, hvala ti. Mantije bi ti preporučila, odlične su. Kremast umak, meko tijesto, a nadjev aromatičan. Meni je to baš dobra kombinacija.
@ Monika, draga, ja znam da si ti jedna od onih odvažnih kuharica koja voli probati nove stvari. Osim toga si tako vješta da se ja tebi naprosto divim, svemu što spremaš, pa vjerujem da bi kod tebe dobro jela, ukusi i sklonosti prema namirnicama nam se podudaraju.
@ miki, hvala ti. Krumpiriće bi mirne duše preporučila, ništa lakše za spremiti, a opet nešto tako svakodnevno i obično kao krumpir pripremljen na novi način je osvježenje na trpezi.
@ Tamara, hvala na komplimentima.
Objavi komentar