utorak, travnja 27, 2010

Savršeni brak

Nerazdvojni kao šipka i bubanj, ne mogu postojati jedno bez drugog. Pasta i pesto u savršenom skladu, u savršenom braku.

Pisala sam o tome koliko volim pastu, o tome kako je dan bez tjestenine dan bez osmjeha, kako je za mene pasta prava hrana dobrog raspoloženja. Moja ljubav prema tjestenini potiče još od vrtića. Tada su to bile obične zapečene makarone sa sirom, i to ona inačica koju Ameri nazivaju "Mac'n'Cheese". Kući je mama spremala makarone i špagete sa mesom, sasvim slične bolognese, a da to ni sama nije znala.

Od vrtičkih makarona sa sirom i maminih špageta sa mesom prošlo je mnogo, mnogo godina i ponekad iz čistog sentimenta napravim tjesteninu i na taj način. Međutim daleko mi je zabavnije eksperimentisati i svaki put pripremiti tjesteninu na novi način i tako obradovati svoje drage.

Igra Ajme, koliko nas je! koju je pokrenula Monsoon sa Dalmacija Down Under sa temom orašasti plodovi i sjemenke koju nam je ovaj mjesec zadala Jasenka sa bloga Sweet corner bila je prilika da sebi postavim pitanje "Na koji bi način pripremila pastu sa orasima, bademima, lješnjacima?"

Predstavljam vam rezultate...

Pasta sa gorgonzolom, orasima i špinatom



Gorgonzola i slični sirevi mnogima mirišu poput vojničke spavaonice. Ja sam u tom pogledu čudan svat, obožavam te buđave sireve i što je okus jači meni sir bolji. Gorgonzola se odlično slaže i sa orasima i sa špinatom, a sa ovom pastom – e, to ostavljam vama da ocijenite.

Sastojci (2 porcije):

* 150 g kratke šuplje tjestenine
* 100 g špinata
* 80 g gorgonzole
* 40 ml vrhnja za kuhanje
* 30 g oraha (otprilike)

Priprema:

1.Pastu skuhajte prema uputi sa pakovanja.
2.Špinat operite i natrgajte. Stavite ga u posudu za cijeđenje paste.
3.Vrelom vodom od kuhanja paste prelijte špinat i pomiješajte da listovi upije vodu. Pomiješajte sa pastom.
4.Zagrijte vrhnje za kuhanje dodajte gorgonzolu i orahe, pustite da se gorgonzola malo rastopi.
5.Prelijte preko paste , dodajte još malo gorgonzole preko i poslužite odmah.


Prijatno!

Špageti sa pestom od rukole sa kozijim sirom i pinjolama



Fresh Capro, moj je omiljeni sir iz Vindije. U Bosni je na tržištu tek nekih godinu dana i nije ga lako naći čak ni u Vindijinim prodavnicama. Da se je pitam, morala bih ga moći nabaviti u u mojoj maloj samoposluzi, ali ne pitam se. Trgovci nabavljaju ono što se može prodati, pa tako za ovaj sir idem u kilometar udaljenu Vindijinu prodavnicu, sa nadom da neću otići uzaludno.

Ovdje sam ga iskoristila u fenomenalno dobrom pestu od rukole.

Sastojci:

* 400 g špageta
* 160 g rukole
* 80 g pinjola
* 80 g svježeg kozijeg sira
* 40 g svježe naribanog parmezana

Priprema:

1.Pinjole propeći na tavici ili u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 6 – 8 minuta. Malo ohladiti pa zatim istući u mužuru u sitni prah.
2.Odvojiti samo listiće rukole i sa svježim kozijim sirom, pinjolama i parmezanom staviti u posudu multipraktika i dobro usitniti da se dobije fina struktura pesta.
3.Umiješati pesto u kuhane špagete.



Tagliatelle s umakom od šparoga



Uobičajno je pravilo "manje je više" kada se radi o pasti. Pravilo prije svega znači da umak nikako ne smije biti dominantan, a za mene isključuje i vrhnje...Ova pasta izuzetak je od pravila. Umak je tako dobar, da bi se mogao poslužiti sam, ali uz tagliatelle ili neku drugu svježu pastu umak je veličanstven.

Rano proljeće vrijeme je da se maksimalno iskoristi prisustvo svježih šparoga na tržištu. Juhe, tartovi, flanovi i slične delicije, a zašto ne i ovaj umak i tjestenina? Probajte.

Sastojci:

* 500 g tagliatella
* 80 g blanširanih badema
* 1 neoljušten češanj češnjaka
* 400 g šparoga
* 150 ml vrhnja za kuhanje
* 100 ml bijelog vina
* 40 g ribanog parmezana (po želji još za serviranje)
* sol
* papar

Priprema:

1.Odsjeći vrhove šparoga, a stabljike narezati na komadiće i samljeti ih u mikseru sa bademima.
2.Zagrijati wok ili običnu dublju tavu i dodati češnjak i pržiti oko minut vremena.
3.Dodati šparoge i bademe, češnjak istisnuti iz ljuskice. Uliti vino i vrhnje za kuhanje pa lagano kuhati dok se količina tekućine ne smanji na pola. Izvaditi češnjak. Dodati parmezan, sol i papar.
4.Tagliattele skuhati sa vrhovima šparoga i ocijediti, pa im dodati umak.
5.Servirati i po želji dodati još malo ribanog parmezana.


Da manje nije uvijek i više, dokazati ćete ako probate ovu pastu i prijatno!

Integralne penne sa pestom od lješnjaka i peršina



Zaista savršena kombinacija, punoća okusa integralne tjestenine (lijepe poput ove sa dubokim urezima) i zelenog pesta sa lješnjacima slažu se kao par nastao u raju. Meni zaista, zaista dobro, vama ostavljam na ocjenu i probu.

Sastojci:

* 400 g šuplje integralne tjestenine
* 80 g peršina
* 100 g lješnjaka
* 50 g parmezana
* korica 1 limuna
* sok 1 limuna
* 80 ml maslinova ulja

Priprema:

1.Skuhati penne prema uputi sa pakiranja.
2.Lješnjake propeći i oljuštiti kožicu.
3.U multipraktik staviti natrgan peršin, lješnjake, parmezan, sok i limunovu koricu i izmiksajte.
4.Dodajte maslinovo ulje i pomiješajte sa pastom.


Uvjerite se da je ne samo lijepo, već i ukusno - Prijatno!


Tortellini s pršutom i sirom u pikantnom pestu od paprika



Konačno i jedna malo jača kombinacija. I, ako dozvolite, izvrsna kombinacija... U svojoj lijenosti koristila sam kupovnu pastu, što naravno ne znači da ne bi znala napraviti domaću. Za ovu super brzu i super jednostavnu pastu treba vam:

Sastojci:

1 mesnata crvena paprika
1 žuta paprika
1 svježi feferon
4 – 5 stručaka mladog luka
80 g badema u listićima
500 g svježih tortellina sa pršutom i sirom
150 ml maslinova ulja
50 g parmezana

Priprema:

1.Paprike očistiti i ispeći na grilu dok kožica ne počne pucati. Ohladiti i ostaviti u plastičnoj vrećici da se sasvim ohladi. Sa ohlađenih paprika odstraniti kožicu i nasjeckati.
2.Propeći listiće badema na tavi bez masnoće oko 3-4 minute.
3.Luk nasjeckati, odvojiti bijeli dio za umak, a zeleni za dekoraciju.
4.U multipraktiku izmiksati bademe, pečene paprike, bijeli dio mladog luka i parmezan. Dodati i umiješati maslinovo ulje.
5.Skuhati tjesteninu i pomiješati sa pestom.
6.Servirati sa nasjeckanim perima mladog luka i kiselim feferonima (po želji).

Toliko za danas, to bi bio tek drugi dio moje ulaznice za Ajme, koliko nas je! . Opet mi je bilo teško obuzdati se. Ako me pitate šta mi se od ovog najviše svidjelo, odgovor je "ne znam" Sve mi je stvarno jako dobro...

Broj komentara: 13:

Maninas kaže...

wow - svaka cast! super recepti! slikice mi se isto svidjaju

JA U KUHINJI... kaže...

Sve lepse od lepseg... Prosto ne znam sta bi pre probala... Fantasticno!

Вера kaže...

Eh,praviće se,moji su ludi za testeninom.Kada sam pročitala naslov...mislilasam da ćes se malo dotaći braka kao institucije koja izumire...:)
Ali ovaj brak...ukusan!

Dunja kaže...

Ja i tijesto, ljubav stara. Sve su ti kombinacije savršene, post kao i uvijek interesantan, slikice odlične. Danas radim ono sa šparogama dok ih još ima po tvom receptu.

Dajana kaže...

Tebi ne bi bilo teško živjeti u Italiji, prošla bi sve testove :)))
Ja se nekad, iskreno, umorim od tjestenine, ali opet, kad je dobro pripremljena, kao svi ovi tvoji recepti, zbilja je užitak. Da mi ih ponudiš ovako na meniju, ne bih mogla odlučiti koju odabrati sve si ih odlično napravila.

Tadeja kaže...

Dakle, sve do jedna kombinacija me oduševila! Svaka čast! I ja mogu tjesteninu gotovo uvijek i na sve načine. Fotke odlične! BRAVO! Opet si pokazala da si majstor kombinacija!

Branka - byB kaže...

niti ja ovdje ne mogu odlučiti koja kombinacija je bolja, svaka izvrsno zvuči i izgleda. Inače, jako volim tjesteninu, svaku, običnu , integralnu, zelenu, ...., i ove kombinacije će sigurno i kod mene biti isprobane. Odlično !!

Andrea kaže...

Obožavam pastu na milijun načina, a pesto je tek posebna priča. Stalno slažem i kombiniram nove okuse u pestu. Sad sam u fazi rige (rikule) zato mi se taj posebno sviđa i kod tebe. Inače što se tog vindijinog kozjeg sira tiče nije ga ni u Zagrebu baš lako pronaći. Ima ga u većim trgovačkim lancima ali da bi kupila u svojoj kvartovskoj trgovini ma nema šanse. :)

Unknown kaže...

Čitav svoj život obožavam pastu. ali u mom djetinjstvu jedina prava dobra pasta su bili mamini domaći rezanci.
U studentskoj i tvorničkoj menzi je nikada nisam okusila jer toliko su bili prekuhani i loši da mi se mučilo na njih.
Prije i nije bilo kupiti dobre paste samo neke naše koja se nije radila od ove tvrde pšenice i uvijek je izgledala prekuhana.
Ali, kako su došla ova nova vremena a s njima i dobra pasta mnogo je lakše i jednostavnije. Volim je na svaki način a tvoji prijedlozi su odlični. Mislim da bi ti i talijani skinuli kapu!

Nada kaže...

Odlično ti izgledaju sve kombinacije, predivno,
svaka čast!

cosmo2503 kaže...

@ Maninas, hvala lijepo mi je čuti pohvalu od nekog ko ima toliko znanja o kuhanju i tvoje svjetsko iskustvo.
@ Maslinka, hvala, ni ja ne bi mogla neku od ovih pasta posebno izdvojiti, sve su mi se veoma dopale.
@ Vera, a ne o BRAKU, ne bi ja pisala o savršenom braku, vezi dvoje ljudi. Ali hrana je već drugo. Zgodno mi je bilo staviti ovakav naslov jer svaka pasta traži svoj pesto, baš kao i kod ljudi postoje savršene veze.
@ Dunja, hvala. Bilo bi mi drago da probaš ovu pastu sa šparogama dok ih još ima. Iako nije ona gdje vrijedi pravilo minimalizma, ova pasta je jako ukusna, šparoge, mmmm...
@ Dajana, da znaš meni ne bi bio problem imati pastu svaki dan, ali bi imala tremu od svekrve Talijanke.
@ Tadeja, hvala ti. Ma ja obožavam spajati neobične stvari. Hvala ti za pohvalu fotki, dižeš mi moral, ja nikad nisam sigurna kakve su moje fotke, dok mi se kod drugih sve čine prekrasne.
@ Branka hvala ti. Pasta je zahvalna, stvarno uvijek dobar obrok uz dobar pesto.
@ Andrea, uhhh...ovaj pesto od rukole me je oduševio. A u ovoj količini kako sam pomiješala uklapa se u princip "manje je više" i ovi špageti su bili izvrsni. Sa pestom vrijedi eksperimentisati, i ja sam čak potpuno prestala kupovati gotove.
@ Uh, Snježo, znam kako su izgledale te tjestenine u studentskim menzama jer je na našem faksu bila menza. Ne volim ni miris menze, a pasta je valjda tamo i najgori izbor. Na sjećam se tih prijeratnih tjestenina lošeg kvaliteta, ali one ljepljive ratne se itekako sjećam. Sreća je pa sada imamo na tržištu veliki izbor kvalitetne tjestenine i možemo izabrati.
@ Nado, hvala ti :-)

Sweet Corner kaže...

svi bi se mi trebali ugledati na tebe!! koliko mastovitih i neuobicajenih recepata...svaka cast i hvala ti na jos jednoj turi ulaznica:))

Anonimno kaže...

Draga Cosmo, ja sam vec dugo u potrazi za recpetom za sladoled koji se zvao sarajevska vanilija (bilo je nesto s medom i uzasno fino) pa mi je netko na coolinariki rekao da si to mozda ti napisala. Ne znam zasto, ali recept je skinut a evo dolazi opet ljeto i ja sanjam o njemu. Jel si to mozda bila ti? Ovo je ko potraga za kuharskom pepeljugom;)