petak, siječnja 01, 2010

KuVarijacije - Ohridski čomlek

1. januar/siječanj 2010, red teletine, red luka, red bečkih valcera


Blogersku igru KuVarijacije pokrenula je Maja sa Cooks & Bakes, a sve po ugledu na Darig Bakers. Polazeći od toga smatrala sam da je cilj odabrati neku nezemaljsku temu, izazov ne samo vještini već i kreativnosti učesnika. Izbor Ohridskog čomleka mi je s toga djelovao vrlo obično, ne pretjerano izazovno. Maja mi je, međutim, objasnila da je bit igre druženje uz kuhanje i razmjena iskustava, a za to sam uvijek raspoložena. A bome, meni se izbor teme sviđa jer slana jela smatram HRANOM, a kolače, paaa...samo kolačima i ne uživam pretjerano u slatkom.

Zahvaljujući tome što je Maja rokove za naše odgovore postavila dosta široko, imala sam vremena da čomlek napravim baš onda kada mi i odgovara. Dakle, ovo vrlo zanimljivo jelo našlo se na našoj trpezi danas na prvi dan nove godine. Svojim okusom i izgledom zaista je i zaslužilo da bude dio blagdanske trpeze.

Volim makedonsku kuhinju jer je dosta slična bosanskoj, a čomlek me podsjeća na hadžijski ćevap koji se također sprema u dogari omotan pergament papirom, jedina razlika je u omjeru luka i mesa, Makedonci u ovo jelo stavljaju puno više luka, ali meni je to odgovaralo.

Kako je primjetila Maja u komentaru na Snježanin čomlek, u jelu ima dosta safta, meni ga nije bilo previše, zapravo mojima se to jako dopalo jer smo saft pokupili komadima kruha.

Evo, konačno mogu zaključiti da sam u stanju napisati i jedan vrlo kratak post. Čomlek je bio jako dobar i svidio nam se svima. Jednostavno je za pripremu, jedino je vremenski intenzivno, a škrci bi mogli preračunati koliko će im kWh potrošiti pećnica i to pretvoriti u troškove energije (a vjerujte mi ima i takvih kojima je njihovih 20 feninga veće od miliona, tuđih naravno).
Dakle, ako imate dovoljno vremena za spremanje jednog finog jela, jednu dosadnu nedjelju i uobičajni ručak pečeno pile sa rižom i krumpirom ili bečke šnicle i krumpiriće zamjenite ČOMLEKOM.

Broj komentara: 7:

Dragana Pušica - Moje Grne blog kaže...

Srećna Nova godina!!! Sve najbolje tebi i porodici!

Unknown kaže...

Nisam ga ovaj put stigla napraviti. Već odavno se spremam, ali stvarno moraću ga i ja napraviti.
Tako dobro izgleda i mami me pogotovu što ja volim luh!

Monika kaže...

ja sam čomplek isprva planirala napraviti na samu novu godinu, ali kako se on duuugo peče, a ja na novu duuugo spavam, odustala sam :) tvoj izgleda slasno i uvjerena sam da je bio odličan! tebi i tvojoj obitelji želim sretnu i uspješnu novu godinu, ispunjenu srećom, ljubavlju i zadovoljstvom!

Sweet Corner kaže...

odlicno izgleda!!! sve najbolje i svako dobro!!!

Tadeja kaže...

Super izgleda!
I mi smo se složili da je saftić odličan! :)

Iiiii kaže...

Slika je fenomenalna, a i comlek izgleda zamamno. Ja isto volim makedonsku kuhinju, i to isto iz razloga sto je slicna nasoj. Sta ces, navika, je navika:)

Вера kaže...

Nisam ga pravila iako vidim da su svi utisci pozitivni i mogu reći da jako lepo izgleda, i da deluje vrlo,vrlo ukusno.Što neznači da ga neću ovaj mesec spremiti...:)