tag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post912745044768094352..comments2023-11-02T02:26:15.581-07:00Comments on Cooketa: Oj svijetla majska zoro (Miris kuhinje na drugom spratu)cosmo2503http://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comBlogger24125tag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-2653827914081863842010-05-18T07:47:03.063-07:002010-05-18T07:47:03.063-07:00Nešto razmišljam -zanimljivo ali nikad nisam jela ...Nešto razmišljam -zanimljivo ali nikad nisam jela Bokeljski brodet! Iz Kotora sam, ali moja majka ga je uvijek spremala na dalmatinski način - gusto i sa boljom ribom... I do sad nisam imala pojma da to nema veze sa Bokom... :(<br />Moraću ovo da probam pod hitno! :))))<br /><br />Pozdrav,<br />Nela<br /><br />P.S. Konačno počeh i svoj bog... www.piruniozica.com :))Nelahttps://www.blogger.com/profile/01123224516217307715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-1699188530705038102010-05-14T05:44:50.198-07:002010-05-14T05:44:50.198-07:00Prosto uzivam citajuci svaki tvoj post.
Izbor jel...Prosto uzivam citajuci svaki tvoj post. <br />Izbor jela mi se cini fantasticnim, ne znam za sta bih se prije odlucila. <br />Slike su ti jako lijepe.Sanjahttps://www.blogger.com/profile/15683800601084781927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-8379114261753878422010-05-13T16:00:18.280-07:002010-05-13T16:00:18.280-07:00divno, što li sve nećemo s tvojim gastro putovanji...divno, što li sve nećemo s tvojim gastro putovanjima naučiti.. :).... ovi recepti s koprivom me oduševili, nadam se da ću u koprive (u berbu ;) )ovaj vikend, ako prognoza vremena dopusti. Zatim ova pečena punjena tjestenina - mantije, umak mi se čini idealan,a brudet - e u njemu uživam, pa sam sigurna da bi mi se i crnogorski jako svidio, zanimljivo mi je kako su ga spremali sa giricama jer se u biti pravilo brudeta svodi na to da riba ima što manje "ili ništa" kostiju, probam pa javim dojmove. <br />Prije nekoliko godina dok sam radila kao turistički pratitelj imala sam prilike posjetiti Crnu Goru. Oduševila me, ali ne primorski dio,mislim, Budva je prekrasna, ali valjda zato jer sam navikla vidjeti more kad god poželim, ipak me onaj planinski dio ostavio pod puno većim dojmom. Strme serpentine dok smo se s busom penjali prema Cetinju su mi utjerale paranoju i toliki strah jer je strašno neugodno sjediti na prvom mjestu u busu i gledati dolje u provaliju, no svejedno, krajolik je bajan tako da sam na strah kasnije nekako i zaboravila i stisla zube te iživala u krajoliku. :)Nevena Buljanhttps://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-83087904299376212892010-05-13T04:52:12.830-07:002010-05-13T04:52:12.830-07:00Opet sam sa uzivanjem citala :)Recepti su veoma pr...Opet sam sa uzivanjem citala :)Recepti su veoma primamljivi, brudet moram da probam :)<br />Imam jednu molbu, izgubila sam tvoj recept za baunti, a predivan je...plizzz, daj mi link gde ga mogu naci :)<br />PavloskaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-16335520442295157042010-05-13T01:58:12.106-07:002010-05-13T01:58:12.106-07:00Malo znam o crnogorskoj kuhinji. Zapravo ovaj post...Malo znam o crnogorskoj kuhinji. Zapravo ovaj post je najviše što sam o toj kuhinji ikada pročitala. <br />Hvala ti na još jednom zanimljivom postu i prezentaciji jela. <br />Jako mi se sviđa ovo putovanje po bivšoj zemlji jer vidim da ću puno toga naučiti i otkriti. :)Andreahttps://www.blogger.com/profile/00054051517093777915noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-44936703671841938752010-05-13T00:25:48.307-07:002010-05-13T00:25:48.307-07:00Selma,svidja mi se tvoj izbor recepata,odlično su ...Selma,svidja mi se tvoj izbor recepata,odlično su predstavila CG kuhinju!Вераhttps://www.blogger.com/profile/10316926816827730674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-32429268637802406582010-05-11T23:13:44.512-07:002010-05-11T23:13:44.512-07:00@ Nela hvala ti što si se javila. Nadam se da ćemo...@ Nela hvala ti što si se javila. Nadam se da ćemo se uskoro družiti u blogosferi i jedva čekam vidjeti neka bokeljska jela. Ja imam jednu Dalmatinsku kuharicu u kojoj su i recepti za neka jela iz Boke.cosmo2503https://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-15769894149501663492010-05-11T13:30:07.572-07:002010-05-11T13:30:07.572-07:00Administrator je uklonio komentar.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-48114185691536466022010-05-11T13:30:06.364-07:002010-05-11T13:30:06.364-07:00Evo da se javi jos jedna Crnogorka!!
Prije svega,...Evo da se javi jos jedna Crnogorka!! <br />Prije svega, svaka cast na ideji i realizaciji!<br /><br />Crnu Goru si predstavila dobro, ali i dosta nestandardno. I ja bih preporucila da se crnogorska kuhinja ne moze predstaviti bez cicvare i kacamaka, kao i rastana. Doduse, ja sam primorka (iz Kotora) i prilicno rijetko sama jedem tako teska jela (a definitivno ih nikad ne spremam!). <br /><br />Moja kuhinja je pod velikim uticajem Bokeske kuzine, mada s obzirom da sam jako dugo zivjela vani i tek nedavno se vratila u CG, mozda i nije zastupljena koliko bi trebalo.<br /><br />Anyway, otvaram svoj blog uskoro (za nedjelju dana vjerovatno), pa ce i crnogorska kuhinja biti zastupljenija na ovoj blogosferi :))) Pozdrav, NelaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-81153769911079000022010-05-11T05:42:14.620-07:002010-05-11T05:42:14.620-07:00@ Maninas, pogledala sam ovu Ancient Persian and M...@ Maninas, pogledala sam ovu Ancient Persian and Modern Iranian Cooking and Ceremonies to je ono što volim i što tražim od knjiga o kuhanju. Izvrsna je i moja sljedeća narudžba sa Amazona će je uključiti. Baš sam zabrijala na Perziju i Iran. U Sarajevu imamo Perzijski koledž i imamo iranski kulturni centar. U kulturni centar, na žalost, iako je u strogom centru grada, iako prolazim pored njega doslovno svaki dan nikad nisam ušla, a sigurna sam da bi mogla saznati mnogo toga. Nisam sigurna da bi mogla ući bez marame na glavi (možda je to samo predrasuda). Za ponudu za nedostupne namirnice ti najljepše hvala, nadam se da ćemo biti u kontaktu kada se bacim na projekat "persijska kultura i kuhinja".cosmo2503https://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-32943682704811996202010-05-11T05:35:27.357-07:002010-05-11T05:35:27.357-07:00@ Dunja hvala ti. Teško bi bilo očekivati da su se...@ Dunja hvala ti. Teško bi bilo očekivati da su se recepti iz Crne Gore održali kroz toliko generacija u Hrvatskoj, prvo što je ipak riječ o muškoj liniji, a drugo što je život u Hrvatskoj puno lakši i veće je obilje namirnica i kuhinja je bogatija.<br />@ Dilajla, hvala. Poznajem brudete sa više vrsta ribe, one krupne i one koji su nezamislivi bez ugora. ja najčešće spremam sa kozicama i filetima škarpine (one iz leda) i oslićem (svježim). Dodam i malo vermuta ili konjaka i to mi je za prste polizati. A na kršu se dobro jede, naročito su im dobri sirevi i ovaj mladi kajmak.<br />@ Tadeja, i ja bi očekivala da je taj govor iz filmova i viceva samo tjeranje šege da bude smješnije. U gimnaziji sam imala profesora Crnogorca. Valjda je prije toga živio i 20 godina u Sarajevu ali mu je govor bio da smo se svi odvalili od smjeha kada smo ga prvi put čuli. Sa radnom akcijom si me nasmijala. Zamislila sam te grdosije u 'ladovini kako čiupaju panjeve i vrate se da prilegnu. Znači da je i parola "drž se lada" prilično tačna. jadne im žene, onda sve same rade.cosmo2503https://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-34960173644807168922010-05-11T05:26:27.225-07:002010-05-11T05:26:27.225-07:00@ Anđela, da sam znala da si iz Crne Gore ja bi ti...@ Anđela, da sam znala da si iz Crne Gore ja bi ti se svakako obratila. Puno ti hvala na komentaru i strpljenju da ga ponoviš. Jako je interesantno to tvoje putovanje. Ta bi mi se cicvara sigurno dopala, mada nisam sklona da se prepuštam takvim užicima. Morski ražnjić sa Perasta bi legao i meni i mojima. Morska hrana nam je omiljena i stavljamo je ispred mesa. Za tortu sličnu Peraškoj sam našla recept kod Dike Marjanović Radice (kao kotorska torta). Petnaest jaja i kila badema, maslac, mora biti dobro. E sad za tu kotorsku koju sam htjela spremati, recept mi se činio odličan,ali je slabo opisano kako se ukrašava, a učinilo mi se komplikovanim jer je potrebno raditi neke ružice. Fakat neobično da si našla tu tortu u Novom Sadu, nekako ne očekujem da Crnogoraca ima i u NS, dok su Crnogorci u Beogradu živa legenda.cosmo2503https://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-21613011512064583472010-05-11T05:19:17.375-07:002010-05-11T05:19:17.375-07:00@ Branka hvala ti. Bokeljski brudet me je iznenadi...@ Branka hvala ti. Bokeljski brudet me je iznenadio, nisam vjerovala da su ove male ribice zapravo fine. Skroba, ko skroba, vrlo obična, tek za promijeniti običnu puru malo zelenijom. A domaći kajmak, e to je meni najdraže. <br />@ Snježo, premišljala sam se da li na kraju da pripremim i taj smočani kačamak sa krtolom. Vidjela sam video na HRT gdje je žena pripremala nešto takvo i objašnjeno je da je to crnogorsko narodno jelo, vrlo popularno. na kraju sve to pliva u mnogo-mnogo kajmaka i još grudva starog sira, mislimda je mnogo dobro.<br />@ Nato, bamiju obožavam (lately). Moja mama je sprema od one sušene nanizane na konac što se prodaje na pijaci. Ledo od prije nekog vremena ima ovu veliku i lijepu zaleđenu. Prije toga sam kupovala neku iz Turske, spremljenu kao zimnica u ocatu. Bude fina kada se namoči da se izvuče ocat. Drago mi je da ti se jela sviđaju, meni su mantije favorit uz brudet, šteta što tvoji ne vole ribu. Moji su ljubitelji i pravim je dva-tri puta sedmično. Dva puta bijelu i barem jednom plavu.<br />@ Majo, ova brža jela spremam za večeru i nije mi ih problem ni uslikati. Odaberem posudu i salvete, postavim sve i onda samo dodam jelo. Dok ja namjestim nešto barem pristojno moji su već gotovi. Ova mesna jela spremam ili petkom kada radim do dva ili vikendom. Probam čisto da steknem dojam kakvo je i onda slikam. Na kraju obično moram dodatno podgrijati.<br />@ Maslinka, meni je bokeljski brudet baš bio jako dobar. Očekivala sam da će mi košćice zapinjati u grlu, ali ne zapinju. Uopšte se ne osjete. Zapravo sam viđala ljude koji jedu ovu ribicu živu (otkinu je do glave). Djeci se veoma dopao.<br />@ Helena hvala. Budući da uz bosansku najbolje poznajem hrvatsku kuhinju i to po regijama, jedva čekam da se bacim na dalmatinsku.cosmo2503https://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-70315459799315709022010-05-11T03:02:29.775-07:002010-05-11T03:02:29.775-07:00Bok Selma! Hvala na posjeti mom blogu! Odgovorila ...Bok Selma! Hvala na posjeti mom blogu! Odgovorila sam ti na komentar o perzijskoj hrani.<br />Perzijska kuhinja ima slicnosti s arapskima, ali ima i puno razlicitosti. Vis tribala sam malo pisat i o tome kad sam pisala o nasoj perzijskoj festi (http://maninas.wordpress.com/2009/11/05/persian-feast-in-my-kitchen-1/). <br /><br />Mogu ti preporuciti par knjiga. Najmijeh Batmanglij je perzijska autorica koja zivi u US, i napisala je nekoliko odlicnih knjiga o perzijskoj kuhinji. Meni osobno je super i Margaret Shaida. Uglavnom obje knjige imaju to sto trazis, tj. kombinaciju informacija o kulturi i obicajima i recepata. A ja ti mogu poslat neke stastojke koje ne budes mogla nac kod vas (npr. susene limete).<br /><br />Kad sam pisala i istrazivala o perzijskoj kuhinji, nasla sam nekoliko stvarno dobrih perzijskih blogova. Vridi ih pogledat!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-50872981255315131712010-05-11T00:57:01.769-07:002010-05-11T00:57:01.769-07:00Odličan post, kao i uvijek, fenomenalan izbor jela...Odličan post, kao i uvijek, fenomenalan izbor jela!<br />A mene si opet vratila u prošlost. :)<br />Kad smo već kod toga koliko ih znamo, sjetila si me mog prvog susreta sa "pravim" Crnogorcima :)<br />I ja sam valjda nekako mislila da je ono otezanje u govoru koje se uvijek ističe, više za potrebe vica, nego stvarno, dok nisam otišla na svoju drugu ORA-u, ORA "Novi Sad" '83. I kako smo mi kao zagrebačka brigada, bili jedna prilično "sitna" brigada u svakom smislu, očito je nekom palo na pamet da bi nas trebalo pojačati, pa smo tako dobili, ja ni dan danas ne znam odkud, niti kako, jedno dva-tri originalna Crnogorca, k'o od brda odvaljena. I kako nam je osim kopanja nekih kanala, zadatak bio između ostalog i krčenje Petrovaradinske tvrđave, koja je u to vrijeme stvarno bila zarasla do neprepoznatljivosti, onda smo mi sitni brstili grančice i rezuckali što smo i koliko mogli, dok su njih trojica odmarali u hladu, a kad je na red došlo vađenje panjeva, koje mi, sve i kad bismo se posložili k'o u priči o čupanju repe, nismo uspijevali ni načeti, onda se njih budilo i oni bi došli, trgnuli taj panj i vratili se u hlad. Ali najveće je bilo moje iznenađenje kad su se pojavili i upoznajemo se s njima kao novim članovima brigade i oni progovore. Ja rekoh, pa oni to tako ozbiljno rastežu, to nije vic! :))<br />Ova crnogorska "gluha kola" su meni simpa, a tu imaju i prilično sličnosti sa Hercegovcima. Niti oni nemaju baš neke pjevne plesne kreacije, ali Hercegovci još imaju i onaj užas od gangi. ;)) Crnogorci bar tu i tamo pošteno zapjevaju! :D<br />Nisam znala za većinu jela ili nisam znala da pripadaju crnogorskoj kuhinji, a gotovo sva mi se sviđaju i odlično si ih predstavila!Tadejahttps://www.blogger.com/profile/04530130885781904005noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-26582333224804437022010-05-11T00:38:46.895-07:002010-05-11T00:38:46.895-07:00Uživala čitajući post ,u naš brudet ide što više r...Uživala čitajući post ,u naš brudet ide što više ribe da bude ukusnija ali ovaj izgleda neodoljivo tako da će biti obavezno na meniju i pita od luka očaravajuća iako ni ona jenjetina nije za baciti jer i naša na kršu se zdravo hrani :).Čekam nastavakDilajlahttps://www.blogger.com/profile/11977426308497580948noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-39366063780251543322010-05-10T14:54:52.384-07:002010-05-10T14:54:52.384-07:00Uživala sam čitajući tvoj post, ostavila sam to n...Uživala sam čitajući tvoj post, ostavila sam to namjerno za kasno navečer da u miru sve pročitam, i šta reći nego hvala ti na tome, nemam pojma o crnogorskoj kuhinji, makar mi je moj pra, pra, pra djed bio Crnogorac.Dunjahttps://www.blogger.com/profile/00525972987968044855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-32052813633053976422010-05-10T13:53:18.387-07:002010-05-10T13:53:18.387-07:00Uopšte nisam poludila što mi se komentar 10000 rij...Uopšte nisam poludila što mi se komentar 10000 riječi pobrisao usljed gubitka konekcije :(!<br />I iiiiiiiidemo opet.<br />Pošto ste "prolazili" kroz moj kraj mogli ste da se najavite pa da Vam ja pokažem još koju divotu :). Prvo bi pošli do Kolašina do jedne neugledne drumske kafane (one u koju svratite jer vidite da su sve sami kamioni parkirani, pa to obavezno bude valjana preporuka za "gdje pojesti"). Tu bi pojeli jednu pravu domaću cicvaru koju bi doduše morali sačekati malo duže jer se mješa milenijumima. To je najfinije mljeveno kukuruzno brašno u koje se umješa tvrdi sir koji se tokom mukotrpnog mješanja rastopi poput najfinije mocarele, i sve to sa kajmakom. Sigurna sam da tui ima još kojekakvih caka, ali ja ih ne znam. ovo jelo je vjerovatno smišljeno da bi Crnogorci poput kamila mogli 20 dana ništa da ne jedu kad bi vojevali, eto toliko tu ima kalorija. Onda kad ne bi vojevali, baš mi super zvuči ta riječ pa je ponavljam, onda bi jeli raštan sa ili bez mesa (uglavnom bi to bila kost od pršuta, jer što bi jedna baba rekla -Ništa ne treba štetovati,tj. baciti). Kasnije su vjerovatno smislili i Njeguški stek.<br />Kad bi sve sa sjevera pustili na primorje idemo pravac Perast. Tamo bi posmatrali ostrva i uživali u Peraškom ražnjiću, jednom običnom morskom reažnjići na koga "nataknu"(pardon my french) rep od grdobe, kozice, lignje i još pokoji plod mora, a njegova neobičnost leži u prelivu od oraha čija se tajna vješto čuva. Uz čašicu vina bi sačekali i dezert Perašku tortu, laganu bademastu "bezkremnu". U principu to bi bio bogato bademasti biskvit sa malo maraskina i gornjom korom od bjelanaca. Nju je ipak preteško pronaći čak i u samoj Boki. Paradoksalno je da sam je posljednji put jela i Novom Sadu u poslastičarni "Vremeplov" koja je čuva od zaborava.<br />Ako se još čega sjetim javiću.<br />Live & directly from Montenegro, Alanvla :)Alanvlahttps://www.blogger.com/profile/12841557901749269870noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-80774628954437632332010-05-10T11:05:52.341-07:002010-05-10T11:05:52.341-07:00kod tebe svaki put ogladnim pa cak i nakon sto sam...kod tebe svaki put ogladnim pa cak i nakon sto sam vecerala, kao npr. sada :).<br />stvarno imas odlican odabir recepata a i price uz njih su bas zanimljive. sve ovo mi se jede, prelijepo si to snimila!Marehttp://kuharicazadjecu.blog.hrnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-45397628273254498782010-05-10T07:04:22.327-07:002010-05-10T07:04:22.327-07:00Svaka cast... Sve izgleda fantasticno a brudet nad...Svaka cast... Sve izgleda fantasticno a brudet nad brudetima (Bokeljski) obavezno moram probati sto pre :)JA U KUHINJI...https://www.blogger.com/profile/00701714370247000029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-20704669985879832252010-05-10T06:57:54.602-07:002010-05-10T06:57:54.602-07:00Jedva cekam nastavak i divim ti se i dalje - kako ...Jedva cekam nastavak i divim ti se i dalje - kako stignes sve to, kako natjeras svoje da to jedu (pretpostavljam da su vam to ruckovi/vecere), kako uslikas sve uredno i lijepo...svaka cast!!!Iiiiihttps://www.blogger.com/profile/00311351820236111166noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-10521478209585060642010-05-10T06:05:41.422-07:002010-05-10T06:05:41.422-07:00Jedva sam čekala nastavak turneje po tvom soliteru...Jedva sam čekala nastavak turneje po tvom soliteru! :)<br />Tvoji se postovi ženo, prosto gutaju! :)<br />Inače, ona pitica sa porilukom, mantije i gurabije su nešto što bih ja recimo mogla spremiti. Bamje volim i to one velike, a stavljam ih samo u turli tavu :) Jela sa ribom moji kući ne bi probali ni da ih vežeš za sto.. :(Наташаhttps://www.blogger.com/profile/11134057857217267425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-55236345346564640102010-05-10T04:59:12.572-07:002010-05-10T04:59:12.572-07:00Odradila si ovo fenomenalno kao i do sada. U Konji...Odradila si ovo fenomenalno kao i do sada. U Konjicu smo imali dosta crnogoraca i vrlo često nam je jedan Milutin spremao za večeru kačamak kojega je pravio nekako od krumpira i sira. Znam da je bio fenomenalan ali me tada nije interesiralo kuhanje samo krajnji proizvod.<br />Sviđa mi se ovaj brudet, za bamijom sam luda ali je ovdje nema kupiti, ai ova pita od poriluka bi sigurno prošla! Pošto je sada sezona mladih kopriva mogla bih nešto isprobati od ovih recepata!<br />Izbor je stvarno prava gozba - crnogorska!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01417487664473810538noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-83598031662675226762010-05-10T04:25:44.945-07:002010-05-10T04:25:44.945-07:00Odličan post (kao i svi do sada ), lijepo si opisa...Odličan post (kao i svi do sada ), lijepo si opisala tvoje istraživanje crnogorske kuhinje. Prije svega veseli me nastavak "Solitera", a ovaj izbor jela je odličan. Niti ja ne znam previše o crnogorskoj kuhinji, ali pamtim kada sam bila tamo da se dobro jelo (uglavnom domaći kajmak, njeguške šnicle i slično). Ovdje odmah preuzimam Bokeljski brudet i Skrobu, to mi je po namirnicima, pripremi i slikama odmah upalo u oko :). Slike mi se inače jako sviđaju, baš si super sve pripremila i prezentirala !Branka - byBhttps://www.blogger.com/profile/06167769161903266647noreply@blogger.com