tag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post6197708215479236372..comments2023-11-02T02:26:15.581-07:00Comments on Cooketa: Linz, čuvena torta i kuhar nadvojvode Karlacosmo2503http://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-19359345300515888342009-08-27T05:58:52.470-07:002009-08-27T05:58:52.470-07:00@ Draga Branka, mogu samo zamisliti kako je bilo d...@ Draga Branka, mogu samo zamisliti kako je bilo divno odrastati uz onakvu ljepoticu kakva je Neretva u svom donjem toku (a bome i gornjem). Kada idemo na jug prolazimo Metković i uvijek vidim te ribarske čamce i pomalo im zavidim. Moja je riba uvijek sa tržnice. Srećom sa vremenom sam mnogo naučila kako treba izgledati i misisati friška riba, a stekla sam i naklonost prodavača, pa me ne varaju, već ostave dobru...<br />Što se tiče kombinacije morskih riba ili plodova sa vrhnjem, meni je nezamisliva, mada je Francuzi imaju u brojnim receptima. Zamisli dagnje sa vrhnjem? Meni bi želudac na nos izašao. Pastrmka u vrhnju?!? Odlična stvar, a naročito još sa bijelim vinom i češnjakom i ja je preporučujem za probati.cosmo2503https://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-47947753709106075972009-08-25T14:33:57.195-07:002009-08-25T14:33:57.195-07:00Posto sam rodjena "na vodi" odrasla sam ...Posto sam rodjena "na vodi" odrasla sam na rijecnoj ribi i dan danas je obozavam i cesto spremam.<br />Za brudet ni ne kupujem morsku ribu vec bas rijecnu.<br />Ako voda odtjece igdje, nece se rib cuti muljom.<br />Dogodilo mi se par puta i ovdje da mi se riba cula i muljom,<br />sve zavisi gdje je ulovljena i odakle je.<br /><br />Vrhnje rijetko koristim i svedeno je na minimum u mojoj kuhinji a do prije 10-tak godina mi je bilo odbojno u kombinaciji sa ribom,<br />zapravo, ni sada ga ne koristim sa ribom kao ribom vec ponekad sa kozicama,<br />mada ne tako cesto.<br />Ipak ja i njih preferiram sa malo klasicnijim namirnicama.<br />Ovako spremljenu pastrvu bih mogla oprobati, bas me interesira okus.dvi ribe dva kumpirahttps://www.blogger.com/profile/16366244505324050713noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-33525216463459496712009-08-19T06:12:00.455-07:002009-08-19T06:12:00.455-07:00Kada se ja sjetim ribe u djetinjstvu najviše su mi...Kada se ja sjetim ribe u djetinjstvu najviše su mi smetale košćice. Moja mama je spremala samo pastrmku i njoj su te masne ribe smrdile pa nas je lišila tog zadovoljstva. Moj tata je meni i sestri redovno morao čistiti ribu da nema ni najmanje kosti, možeš zamisliti kako mu je bilo, uvijek je morao jesti podgrijano...<br />glede Lincerice, ja nisam našla lošu. Istina, probala sam svega tri-četiri, ovu, jednu što sam je dobila od prijateljice iz austrijskog supermarketa, jednu što se radi u jednoj sarajevskoj slastičarnici i jednu kod prijateljice. <br />Ne znam stvarno otkuda ideja autoru kuharice koju pominjem da lincerica ne nosi naziv po gradu, već po tom kuharu. kada sam to pročitala ostala sam zatečena, pa sam brže-boje pogledala šta kažu ostali izvori i takvu tvrdnju nigdje više nisam našla.cosmo2503https://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-55795388000427042412009-08-16T14:22:50.220-07:002009-08-16T14:22:50.220-07:00Interesantno je da se Austrijanci oko ničega ne mo...Interesantno je da se Austrijanci oko ničega ne mogu 100% složiti, oko jedne stvari kruže najmanje 2-3 "autentične" istine :)<br />Nama, što uživamo u njihovoj odličnoj kuhinji, može biti ustvari svejedno tko, što i kako, sve dok je jestivo :)<br /><br />Iako nisam ljubitelj riječne ribe (u djetinjstvu su me gnjavili sa debelim, masnim ribama iz uzgoja, koje su vonjale na ustajalu vodu i mulj- bar su mi tako ostale u pamćenju), pastrmku uvijek rado imam na stolu i nerijetko s tim umakom. Istina, ja stavim i par kapi limunovog soka, daje svježiji okus.<br />Nažalost i Linzerica spada u onu vrstu kolača za koje se ne bih baš otimala, ali isprobala sam je u dovoljno varijanti da mogu reći da postoji paleta okusa: od ljepljivog i preslatkog, do prhkog i osvježavajućeg :)studenahttp://studena-art.eu/teatime/noreply@blogger.com