tag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post4253453061247124590..comments2023-11-02T02:26:15.581-07:00Comments on Cooketa: Šarenilo mediteranskih povrtnjaka - đir po Mediteranucosmo2503http://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-28694384928732084692010-08-31T13:39:20.880-07:002010-08-31T13:39:20.880-07:00recepti kao naručeni ! sve više cijele obroke zamj...recepti kao naručeni ! sve više cijele obroke zamjenjujem nekim jelom od povrća i sve više mi to odgovaras. Slažem se da bi restorani trebali poraditi na ponudi jela od povrća, iskombinirati nešto više od blitve sa krompirom ne bi trebalo biti teško a bilo i više nego dobrodošlo na meniju, posebice u tople ljetne dane. Ovdje odmah biram caponatu i menemen, super su mi !Branka - byBhttps://www.blogger.com/profile/06167769161903266647noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-51015835747005053372010-08-23T07:27:57.823-07:002010-08-23T07:27:57.823-07:00@ monchi, havala. Obožavam voće poput marelica u s...@ monchi, havala. Obožavam voće poput marelica u slanim kombinacijama. Ovo jelo koje sam pravila je krasno izbalansirano, tikvice su blage, a papričice imaju svoj poseban miris, rajčice puste sok i sve je bilo zaista krasno da ću najvjerovatnije barem još jednom ovog ljeta napraviti isto. Za bayildi predlažem da uzmeš minijaturni patlidža i napraviš ga samo za sebe. Hvala...cosmo2503https://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-30551483275957546702010-08-23T07:24:20.333-07:002010-08-23T07:24:20.333-07:00@ Dade, drago mi je da komentarišeš na mom blogu i...@ Dade, drago mi je da komentarišeš na mom blogu i da imaš sasvim konkretne primjedbe. Nisam koristila praziluk već su to komadići stabljike celera. Oni su slatkasti i kaponati daju zaista poseban okus uz dodatak ovog šećera. Ja zaista stavim dosta sirćeta (vinskog ocata) jer volim kada je kiselo, a pošto kaponatu poslužim hladnu može se smatrati i salatom (umjesto glavnog obroka ili uz neko fino lešo meso). Za patlidžan ne znam, meni je bilo okej... Ideja za splav mi se dopada. E sad ja ne znam da li se na beogradskim splavovima rado jede riba, što bi mi bilo logično jer su na vodi ili ipak meso, ali u oba slčaja prilog od povrća bi bio odličan. Riješenje da baksuzi ne ostave povrće na tanuru bi bilo u veličini srevirane porcije. ne dati im toliko mesa da se zasite. Pozdrav, jako mi je drago i čast mi je da si isprobao recept, makar sa preinakama.cosmo2503https://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-47374627288231264172010-08-23T07:14:56.971-07:002010-08-23T07:14:56.971-07:00@ Majo, mene je uvijek privlačila mediteranska kuh...@ Majo, mene je uvijek privlačila mediteranska kuhinja, a svojevremeno sam tako puno naučila od tebe, Murtile Fjore i Murtele i jednostavno uživala u vašim receptima i korisnim savjetma. tvoje recepte sa coolinarike imam u pdf-u i sjećam se da je bilo i dosta povrća. Restorani uz obalu bi mogli mirne duše služiti više povrća. To im ne bi mnogo povećalo troškove, a donijelo bi im zadovoljstvo gostiju. No kod njih je mašta ograničena na malo grillanog povrća (ako ga uopšte ima9 i bez imalo pretjerivanja kažem pola krumpira (džinovskog) sa par listova blitve i par kapi maslinova ulja.<br />@ Vera, hvala ti puno. Djeci možda treba i više povrća nego mesa, a tvoja dječica su još tako mala i trebala bi ih naviknuti da nije obavezno da je za svaki ručak meso. Ručak može bez mesa biti vrlo ukusan.<br />@ Aleksandra, hvala. ggodi mi pohvala iskusne i krasne domaćice poput tebe.cosmo2503https://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-17183639529876308302010-08-23T07:08:15.033-07:002010-08-23T07:08:15.033-07:00Pozdrav svima, hvala na komentarima svaki me rezve...Pozdrav svima, hvala na komentarima svaki me rezveseli na svoj način, drago mi je da pratite ovaj moj mali đir...<br />@ Snježana, baš mi je drago da ti se sviđa. nikad nisam ni pomislila da povežem riječ "baildisati" sa baildijem, hej! Puno ti hvala, sad mi je puno bliži.<br />@ Majo, i meni je dugo stajala u tekici napomena da napravim imam bayildi i nikako nije dolazio na red. Sada je uz napomenu dodat plusić i vjerovatno ću ga ponovo praviti jer nam se dopao. Recepata sigurno ima više, razlikuju se malo u omjeru namirnica, čak i u metodi pripreme. ja sam uzela najbržu varijantu, a odbačeno meso nisam koristila u nadjevu, ali sam napravila namaz.<br />@ Katarzis, meni bi se sigurno dopalo kada bi nam na moru servirali malo više povrća kao priloga. Ne vjerujem da bi ljudi birali povrće kao glavno jelo, ali bi vrijedilo uz ribu ili meso. Znalački pripremljeno povrće je tako puno mirisa i okusa i ja sam sigurna da bi ga ljudi rado jeli.<br />@ Andrea, joj ne čeznem još za čizmama, ali jedva da malo popusti ova ubitačna vrućina. I eto nas brzo u čizmama i kaputima, a uz malo sreće imat ćemo i sezonu za balonere.<br />@ Majo, eto sad znaš zašto sam onaj vikend htjela spremiti imama, napokon je i on došao na red. Drago mi je da su ti fotke privlačne, hvala :-) trudim se.<br />@ Ebba, jelo sa breskvama je mene oduševilo. Taman je, nije pretjerano neobično, a nema ni nekih teških začina da ga pokvare. caponata je ipak moj favorit, nepogrješivo dobro i za svačiji ukus.cosmo2503https://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-53517021125968064802010-08-22T23:09:41.643-07:002010-08-22T23:09:41.643-07:00pa, za nekog tko nema inspiracije, bome si puno to...pa, za nekog tko nema inspiracije, bome si puno toga zanimljivog skuhala :D sve je prekrasno! caponatu često sama sebi napravim za ručak dok je muž na poslu. on baš ne ljubi patlidžane. imam bayildi isto kao i maja želim isprobati već odavno, ali eto. za samu sebe mi se to ipak ne da spremati pa i dalje samo mjerkam recepte. jelo s breskvama mi izgleda i zvuči odlično. inače su mi marelice i breskve u slanim kombinacijama (posebno s medom) izvrsne. izvrstan post :)Monikahttps://www.blogger.com/profile/01302821028867907345noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-69832131504439111742010-08-21T11:16:28.736-07:002010-08-21T11:16:28.736-07:00Naprvio sam Caponatu i stvarno je odlična. Mislim ...Naprvio sam Caponatu i stvarno je odlična. Mislim da sam se malko ogrešio o ono sireć. Nisam ga stavio, ali jeste mi zafalilo malo kiseline u ukupnom ukusu, pa sam dodao sok od limuna. Na žalost, nije to jedina izmena. U receptu koji si dala, greškom nisi stavila praziluk, pa ga ni ja nisam stavio. Tek kad sam čitao način pripreme vidim da luk dinstaš na malinovom ulju, ali nisam shvatio da je to praziluk. Tek posle kad sam uvećao tvoju sliku da uporedim moju kreaciju i tvoju, vidim da je tu prisutan i praziluk. :))) Uzgred tvoja Caponata je LOPŠA. Ne znam kakvog je ukusa, ali verujem da je bolja i po ukusu, ali ja sam se sasvim lepo najeo i od svoje.<br /><br />Ne znam da li i tvoj plavi patliđan kad ga ubaciš u ono povrće, popije svu vodu, ali moj jeste. Nisam imao pojma da patliđan pokupi svu vodu. Sreća pa sam se pridržavao tvog recepta u pogledu dužine kuvanja, pa je onaj paradajz otpustio dovoljno tečnosti, a ja je nisam ukuvao, pa je siroti patliđan imao šta da pije. <br /><br />Sve u svemu, to je jedan prekrasan prilog od povrća, a ja sam Caponatu jeo sa Polpetama od obarenog mlevenog belog mesa, rendanih tikvica i mladog sira. <br /><br />Hvala ti Selma na lepoj ideji, sledeći put ću se više držati TVOG recepta, mada je i ova moja Caponata bila odlična.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-90764306970767473742010-08-21T03:07:36.647-07:002010-08-21T03:07:36.647-07:00Bravo Selma,
iste zamerke u vezi "priloga&qu...Bravo Selma, <br />iste zamerke u vezi "priloga" po restoranima već godinama imam i ja. Jedno vreme sam se čak vodio mišlju da otvorim splav restoran,u kome ću da serviram upravo tako neke mediteranseke varijacije, uz meso naravno. Znajući NAŠ mentalitet,znam tačno da bi me baksuzi iskvarili za 10 dana jer bi pojelio meso, a povrče ostaviti na tanjiru. Tako da sam rešio ako ikad otvorim restoran, ZABRANIĆU ULAZ GOSTIMA. <br /><br />Caponatu ću napraviti ovih dana. Molim te da mi kažeš samo jednu stvar, nije li to previše kiselo. Nešto mi to sirće nije primereno u jelu u kome ima ta količina paradajza. Kašićica šećera će lepo ublažiti paradajz, ali SIREĆ u toj količini...meni to ne deluje kao SALATA, ako razumeš šta hoću da kažem. Mislim da ću je praviti bez sirćeta, a i plavi patližđan ću ispržiti na plotni, pa onda iseći na kockice. Previše ulja bi bilo u njemu, bez obzira na onu salvetu na kuju to sve staviš. <br /><br />Verujem da neću totalno upropastiti CAPONATU ovim izmenama, ali i da se desi takva tragedija, šta se koga tiče. Moj stomak moja odluka. :)))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-48180294533483531672010-08-20T15:22:59.017-07:002010-08-20T15:22:59.017-07:00svaki recept ti je poseban, svaka čast! :)svaki recept ti je poseban, svaka čast! :)Aleksandra https://www.blogger.com/profile/11876435393799717165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-40009663578982027072010-08-20T10:35:10.551-07:002010-08-20T10:35:10.551-07:00Caponata me je odusevila,moram se vise "bacit...Caponata me je odusevila,moram se vise "baciti" na povrće.Pre svega zbog dece,primetila sam da u zadnje vreme samo pečem meso...:)Вераhttps://www.blogger.com/profile/10316926816827730674noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-60775942216638699562010-08-20T05:49:07.587-07:002010-08-20T05:49:07.587-07:00Selma, divan post! Čitam i na kraju ostajem zapanj...Selma, divan post! Čitam i na kraju ostajem zapanjena - 600 jela od patlidžana? Oduševljena sam! :)<br />Obožavam mediteransku hranu i na suncu dozrelo povrće. Od svih recepata, najviše me oduševila Caponata - moram ju isprobati:) Izgleda da sam jedna od onih koji u restoranu naručuju povrće, no nema baš nekog izbora-ili povrće sa gradela ili vegetarijanski rižoto, šta je zapravo žalosno obzirom da dalmatinaka obala, posebno krševiti (čitaj siromašniji) dio more još uvijek obiluje težaškim obiteljima i svatko od njih uzgaja razne vrste povrća... No, da skratim priču, nadam se da bi i neki od restorana barem na našoj obali mogao imati barem malo povrtniji menu od ostalih :)<br />Uživam u tvojim postovima i jedva čekam novu seriju recepata "Đir po Mediteranu" :)Majahttps://www.blogger.com/profile/13072837464623351994noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-84514377875004557152010-08-20T05:11:36.382-07:002010-08-20T05:11:36.382-07:00sva su ti jela odlična, inače obožavam povrće i be...sva su ti jela odlična, inače obožavam povrće i bez njega ne mogu, dok bez voća mogu! i mene zanima ova kombinacija sa breskvama, iako nisam sigurna da bi mi se svidjela.. Caponata mislim da bi mi se najviše dopala.. :)Nevena Buljanhttps://www.blogger.com/profile/04423359164647465172noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-53687729791581114232010-08-19T09:00:02.016-07:002010-08-19T09:00:02.016-07:00Opet nisam na vrijeme skuzila novi post!
Odlican m...Opet nisam na vrijeme skuzila novi post!<br />Odlican mi je menemen i imam. Imama sam vec probala, sada je na redu meny:)<br />Fotke su kao i uvijek super (npr. tvoja fotka Imam Baildy-ja je san snova).Iiiiihttps://www.blogger.com/profile/00311351820236111166noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-51543085346304573212010-08-19T00:13:21.859-07:002010-08-19T00:13:21.859-07:00Na početku posta si me podsjetila na mene neki dan...Na početku posta si me podsjetila na mene neki dan, kad sam se oblačila ujutro za posao i pomislila da je vrijeme da se vratimo čizmama i kaputima :)). A čim dođu čizme i kaputi plakati ću za japankama :)<br /><br />Sva jela su jednostavno predivna , obožavam tanjure pune boja. Menemen mi je favorit.<br /><br />ps<br /><br />slažem se sa Κάθαρσις da bi trebali ovakve stvari služiti na obali :))Shangri La Foodhttps://www.blogger.com/profile/16070918094014900267noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-47693726249254549262010-08-18T23:41:13.101-07:002010-08-18T23:41:13.101-07:00Moram samo primjetiti da termin "mediteranska...Moram samo primjetiti da termin "mediteranska kuhinja" nije spojiv s onim što se jede u Dalmaciji, a naročito s onim što se nudi po restoranima i hotelima. Odgovorno tvrdim da Dalmacija nije otišla dalje od gradela ili friganja, blitve i krumpira, te nesretnih fritula. Ovo su jela koja bi stranci trebali nalaziti kod nas, a ne da pokraj restorana na moru prevladava miris zagorenog ulja. Ljudi idu u neku zemlju da okuse i njezinu hranu, a mi im nudimo meso, krumpir i miješanu salatu! Žalosno je to, pa stoga nikako da budemo zaista turistička zemlja.Laka kuharicahttps://www.blogger.com/profile/06558323013299150373noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-89694459467557999942010-08-18T15:06:07.657-07:002010-08-18T15:06:07.657-07:00Uh sto me zanima kako je ovo sa breskvama... Nedav...Uh sto me zanima kako je ovo sa breskvama... Nedavno sam cula za neku salatu sa breskvama i plavim sirom, jbt, ne izlazi mi iz glave od onda!<br /><br />Imam bayildi nisam nikad spremala, a papiric je zadenut na to mesto u knjizi Mediterranean Cookbook, jos od prosle godine :) Mada mislim da je tamo malo drugaciji postupak, i da se meso patlidzana koristi u nadevu, napravicu jednom svakako, pa cu doci onda sa utiscima. Mada, ko voli patlidzan, ovo ne moze da ne voli!<br /><br />Svidja mi se i ono sa zapecenim jajetom!<br /><br />Pozdravljam te puno,<br />MajaMaja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3725540970242220127.post-35263895872013165932010-08-18T11:06:14.875-07:002010-08-18T11:06:14.875-07:00Joj, "đe" me nađe:))) Ne znam što mi je ...Joj, "đe" me nađe:))) Ne znam što mi je bolje od boljeg. Caponata savršena, ovaj menemen ću sigurno probati čim prije a Imam bayildi je moj favorit već godinama. I ja se baildišem čim ga namirišem. Inače obožavam patlidžane!<br />Samo ti draga điraj a mi ćemo i dalje sa oduševljenjem pratiti tvoje postove!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01417487664473810538noreply@blogger.com